Hlavní obsah

Kop do hlavy a neuznaný protest. Češku video nezachránilo a na olympiádě končí

Aktualizováno

Historicky první vystoupení českého teakwondisty na olympijských hrách skončilo nezdarem. Dominika Hronová vstoupila do turnaje v kategorii do 57 kilogramů porážkou s favorizovanou Kanaďankou Skylar Parkovou ve dvou kolech.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Taekwondistka Dominika Hronová (v modrém) prohrála na olympiádě první kolo. Nad její síly byla Skylar Parková z Kanady.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - „Moc jsem si zápas užila. Atmosféra je v Grand Palais skvělá, i když při boji jsem se samozřejmě soustředila jen na soupeřku. Bylo tam z mé strany pár chybiček, ale jsem spokojená,“ popisuje 25letá reprezentantka.

První kolo prohrála poměrem 2:6 a ve druhém vedla ještě necelých 15 sekund před koncem 2:0. Jenže Kanaďanka předvedla tříbodový kop do hlavy. „Trochu to mrzí. Koukali jsme pak na video a zdálo se nám, že si mě soupeřka přidržela, za což by se tři body daly smazat. Jenže na to se trenérská výzva vzít nedá,“ líčí Hronová. Následně se ještě vrhla do útoku, při pokusu o zásah z kopu z otočky skončila na zemi.

Rozhodčí jí udělila napomenutí, tedy připsala bod soupeřce, a to samé se v opačném gardu opakovalo za chvíli, když Parková všlápla z tatami. Kouč Viktor Jankovský si ale na první situaci tentokrát výzvu vzal.

Češi budou mít poprvé na olympiádě zastoupení v taekwondu. O úspěchu rozhodují senzory v ponožkách Video: Sport.cz

Zdálo se mu, a stejně tak Hronové, že Kanaďanka kopla padající Češku mimo vestu. „Bylo to pod ní,“ myslí si Hronová. Pokud by rozhodčí protest uznali, napomenutí by získala Parková a skóre by se zcela převrátilo. Jenže nestalo se, Kanaďanka ovládla druhé kolo 4:3 a celkově zvítězila 2:0.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Taekwondistka Dominika Hronová zdraví diváky na olympiádě v Paříži, zejména svůj početný fanklub.

Už jen kvalifikace do Paříže je pro 25letou taekwondistku obrovský úspěch. „Kdyby mi někdo loni řekl, že tohle nastane, nebudu mu věřit. Start jsem si vybojovala na poslední chvíli, o to je teď sladší,“ usmívá se.

V hledišti Grand Palais měla sportovkyně z Pelhřimova i početný koutek fanoušků, které před i po zápase odměnila úsměvem a zamáváním. „Maminka s tatínkem, přítel a mnoho lidí z klubu. Někdo dorazil autem, někdo letadlem. K tomu ještě kamarádi z Prahy, takže super,“ děkuje za podporu.

Pro Hronovou byla její premiéra pod pěti kruhy i jejím jediným vystoupením v pařížské Grand Palais. Po prohraném souboji s Kanaďankou měla stále šanci dostat se přes opravy do boje o bronz, její soupeřka z prvního kola však v osmifinále prohrála.

„Určitě jsem spokojená. Spíše bojuji v nižší váhové kategorii, která ale na olympiádě není. Takže mezi holkami jsem nejlehčí,“ dodává. České teakwondo bude ještě v sobotu reprezentovat Petra Štolbová v kategorii nad 67 kilogramů.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.