Hlavní obsah

Sympatické gesto. Na stupních si Číňanka vzpomněla na vážně zraněnou soupeřku

Drobnost, detail. Zahraniční média si ho všimla, i když byl sotva postřehnutelný. Čínská badmintonistka Che Ping-ťiao stylově připomněla vážně zraněnou španělskou soupeřku Carolinu Marínovou, přes kterou nakonec došla do boje o zlato. Především proto, že protivnice už nebyla schopna stát na nohou.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Zraněná Španělka Carolina Marínová

Článek
Fotogalerie

Španělku ve druhém setu totálně zradilo koleno, už nemohla pokračovat, s pláčem skončila v péči lékařů, přitom měla na dosah finále. První set vyhrála jasně 21:14, ve druhém vedla 10:6. Zranění již jednou operovaného kolena, kvůli kterému chyběla minule na olympiádě v Tokiu, ji však nekompromisně zabrzdilo na cestě k pařížské medaili. Možná i zlaté, kterou brala i před osmi lety v Riu.

Její protivnice pak ve finále prohrála s Korejkou An Se-jong a při slavnostním ceremoniálu si na nešťastnou evropskou soupeřku vzpomněla.

Mnozí diváci se zprvu mohli dohadovat, co to Číňanka má v ruce, když stála při vyhlášení vedle dalších dvou úspěšných hráček.

Detailní pohled odhalil, že je to odznáček španělského týmu, který připomínal právě vážně zraněnou soupeřku. Che Ping-ťiao věděla, že bez zranění Marínové by tak vysoko na bedně stála jen těžko…

„Carolina mi řekla, že mám pokračovat v jejím duchu,“ poznamenala Číňanka. Ke zlatu to nedotáhla, ale za gesto se jí dostalo chvály na sítích.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.