Hlavní obsah

Švédský zázrak si odveze dvě medaile. Udivuje hranatou pálkou i neortodoxními údery

Ve světovém žebříčku mu před olympijskými hrami patřilo až 26. místo. Přesto si švédský stolní tenista Truls Möregaardh odveze z Paříže dvě medaile. Ve dvouhře šokoval postupem do finále, kam se nyní probojoval i v soutěži týmů. V pouhých 22 letech udivuje celý svět nejen svými výkony i kreativními údery, ale také netradiční pálkou ve tvaru sedmiúhelníku.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Švédský stolní tenista Truls Möregaardh používá netradiční hranatou pálku.

Článek

První věcí, které si u talentovaného Švéda všimnete, je dozajista pálka, se kterou nastupuje už několik let. Hranatý tvar je ve světě stolního tenistu skutečně neobvyklý. A proč po něm Möregaardh sáhl? Důvod je opravdu jen marketingový, upoutat na sebe pozornost.

Po sportovní stránce mu netradiční volba nepřináší žádnou výhodu. Pravidla však tvar ani velikost pálky nikterak neupřesňují. Závodníci by si klidně mohli vzít náčiní o velikosti tenisové rakety, prali by se ovšem s mnohem větším odporem vzduchu.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Švédský stolní tenista Truls Möregaardh během olympijských her v Paříži

Nejzajímavější na Möregaardhovi ovšem není tvar pálky, ale zejména jeho představení při premiéře pod pěti kruhy. Ve dvouhře ve druhém kole šokoval světovou jedničku Číňana Wang Čchu-čchina a nakonec se probojoval až do finále. Jako první Evropan po 24 letech.

A že v souboji o zlato padl s dalším Číňanem Fan Čen-tung 1:4 na sety? To ho příliš netrápilo. „Tohle stříbro pro mě znamená strašně moc,“ rozplýval se v rozhovoru pro švédskou televizi SVT Sport.

Navzdory porážce se po finále skloňovalo převážně Möregaardhovo jméno. Hlavně díky fantastickému úderu v závěrečném pátém setu. Švéd si nechal pomalejší úder Číňana spadnout pod stůl tak, aby na něj soupeř neviděl. A pak vytáhl takzvaný „snake shot“, tedy hadí úder.

Pálkou pod stolem zapohyboval tak, aby sok nepoznal, jakou míčku dává rotaci. A balonek odskočil úplně jinak, než Fan očekával, a vrátil se na Švédovu polovinu.

Z momentu se stal hit sociálních sítí. „Takových úderů v olympijském finále asi ještě moc nebylo,“ usmál se Möregaardh, jenž se poprvé do záře reflektorů dostal už před třemi roky na mistrovství světa. Tam v pouhých 19 letech rovněž dokráčel až do senzačního finále, kde také padl s Fanem.

V Paříži ovšem ještě bude mít šanci na odvetu. Švédsko totiž v soutěži týmů v pátek vyzve v souboji o zlato právě Čínu, která prošla do finále bez ztráty zápasu. Ovšem účast Seveřanů mezi nejlepší dvojicí je překvapením.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Truls Möregaardh (vlevo) se raduje se spoluhráčem Antonem Kallbergem po postupu přes Japonsko.

Švédové nebyli favority už ve čtvrtfinále proti Německu, které však vyřídili jednoznačně 3:0. A v semifinále proti Japonsku dokázali otočit nepříznivé skóre z 0:2 na 3:2. Poprvé v olympijské historii tak prošli do bitvy o zlatou medaili. „Docházejí mi slova. Zažít dvě olympijská finále v rozmezí pěti dnů je to naprosto kouzelné. Nyní se nic nezdá nemožné,“ říkal švédský kapitán Jörgen Persson, bývalý stolní tenista a mistr světa z roku 1991.

A i proti obrovskému čínskému favoritovi se bude spoléhat hlavně na kouzla Möregaardha, talentovaného mladíka s hranatou pálkou.