Hlavní obsah

Supernáhradník udělal na planši peklo. Kdyby nenastoupil, je bez medaile

Celou dobu seděl společně s trenéry, do dění na šermířských planších aktivně nezasahoval. Náhradník družstva kordistů Michal Čupr ale nakonec vstoupil do akce v ten nejdůležitější okamžik. Díky tomu teď může říkat, že má doma bronzovou olympijskou medaili.

Foto: Albert Gea, Reuters

Šermíř Michal Čupr slaví úspěšný zásah v boji o olympijský bronz proti Francii.

Článek
Fotogalerie

Paříž (od našeho zpravodaje)  Po sedmi z celkových devíti soubojů prohrávali Češi s domácími Francouzi 27:29. A tu chvíli přišla Čuprova chvíle.

„Nervozita samozřejmě byla. Musím říct, že jak jsem viděl kluky šermovat a užívat si to, jak jim to celý den lepilo, tak jsem si řekl, že tam prostě musím vlítnout,“ popisuje.

Už před zápasem dostal upozornění, že taková situace může nastat. Podle trenéra Oldřicha Kubišty má totiž Martin Rubeš poslední měsíce problémy se zády. Stav se zlepšil, jenže v semifinále mu v nich píchlo.

„Mohl pokračovat, ale limitovalo ho to. Řekli jsme si, že s Francií uvidíme, jak na tom bude. Vletěl na to neuvěřitelně, pak jsme se domluvili, že tam necháme Michala jít. Neměli jsme co ztratit. Michal si šanci zasloužil. Bylo to riziko, které vyšlo,“ vysvětluje Kubišta.

Definitivní potvrzení, že se postaví proti Luidgimu Mideltonovi, dostal jen s několikaminutovým předstihem. Rozskákal se, protáhnul a vyrazil před osmitisícové publikum, které z drtivé části tvořili bujaře fandící Francouzi.

„Soupeře jsem se nebál, znám ho z individuálních závodů. Měl jsem v hlavě, že musím co nejvíc makat, abych předal Kubovi Jurkovi co nejlepší skóre,“ uvědomoval si. Svůj duel sice prohrál 4:6, ale Jurka dokázal v tu chvíli čtyřbodové manko smazat a Češi mohli slavit.

„Michal naskočil suprově. Celou dobu seděl, v průběhu sezony nás podporoval. Teď tam vlítnul a zašermoval parádně. Bylo to i taktické. Já na Mideltona moc neumím,“ nabízí svůj pohled Rubeš.

Každopádně změna to byla důležitá. „Šerm je v tomhle na olympiádě nespravedlivý. Kdyby Michal vůbec nezasáhl do turnaje, tak medaili nezíská. Nechci být zlý, ale tohle je za mě totální nesmysl. Bylo to poděkování i za celý rok, co s námi jezdil a trpěl. Většinou střídal, někdy jsme ho tam ani nepustili. Teď jste viděli peklo. Fantastické. Všichni máme medaili a o to je úspěch krásnější,“ dodává Rubeš.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Teď je jen otázka, zda Čupr nedostane novou přezdívku. Jurkovi se díky závěrům říká zavírák, Rubešovi otevírák a 42letému Jiřímu Beranovi jednoduše legendo. Bude Čupr supernáhradník? „O tom jsem nepřemýšlel, ale je to zajímavý nápad!“