Hlavní obsah

STUDIO PAŘÍŽ: Vadlejch má do finále talisman. Dcera vybrala nejstrašidelnějšího krokodýla, říká manželka

Aktualizováno

České zraky se budou ve čtvrtek večer upínat do oštěpařského sektoru, pro obhájce stříbra Jakuba Vadlejcha nastal v Paříži Den D a bude házet olympijské finále. Právě jedné z největších českých nadějí na medaili se věnuje STUDIO PAŘÍŽ na webu Sport.cz, přišla totiž manželka českého oštěpaře a slovenská atletka Lucia Vadlejch. V druhé části pořadu dorazila i herečka Berenika Suchánková. Nechyběl ani šéfredaktor Martin Kézr. Moderoval Honza Homolka.

Studio Paříž s Lucií Vadlejch a Berenikou SuchánkovouVideo: Sport.cz

Článek

Oštěpařské finále mužů je z českého pohledu jedním z vrcholů atletického programu v Paříži. „Snažím se nebýt nervózní, ale je to těžké, protože ty očekávání od Kuby jsou opravdu veliké,“ uvědomovala si manželka českého oštěpaře. Jakub Vadlejch získal před třemi lety v Tokiu stříbro, letos pomýšlí jako aktuální mistr Evropy ještě výš.

Česko je oštěpařskou velmocí, od roku 1988 přivezla (s jedinou výjimkou roku Athén 2004) česká výprava pokaždé medaili z oštěpu. „Já myslím, že máte opravdu velkou osobnost v podobě Jana Železného, řekla bych, že je to král pohybů. A opravdu umí s těmi sportovci pracovat,“ mínila Vadlejch.

Největším soupeřem českého oštěpaře bude indický atlet a olympijský vítěz z roku 2021 Níradž Čopra. „Je to hrozně fajn kluk a po Tokiu se stal národním hrdinou, takže já bych chtěla apelovat na všechny fanoušky, aby Kubovi fandili, protože milionová Indie má převahu,“ smála se bývalá slovenská sedmibojařka.

Už v kvalifikaci házeli oštěpaři daleko. „Byla to opravdu povedené. Limit mi přišel poměrně vysoko, ale je vidět, že kluci jsou dobře připravení,“ říkala Lucia Vadlejch. „Myslím, že na medaili bude potřeba házet někde k devadesáti metrům, což bychom si pohybovali u Kubova osobního rekordu,“ připomínal Kézr Vadlejchův nejdelší hod v životě s hodnotou 90,88 metru.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Jakub Vadlejch během olympijské kvalifikace oštěpařů v Paříži

Pětatřicetiletá manželka Jakuba Vadlejcha bude olympijské finále sledovat z Česka spolu s dvouletou dcerou Emmou. „Myslím, že si zavoláme tak okolo páté, protože Kuba pak vypíná telefon, což je dobře,“ vykládala Vadlejch. Dcera Emma dala českému oštěpaři talisman pro štěstí. „Říkala jsem ji, ať dá tátovi nějakou hračku s sebou a ona vybrala toho nejvíc strašidelného krokodýla, kterého doma máme,“ přibližovala výběr maskota.

Nejlepší výsledek české atletiky pod pěti kruhy zatím zaznamenala tyčkařka Amálie Švábíková, která překonala 480 centimetrů a zlepšila jedenáct let starý národní rekord. „V jejím věku je to skvělý úspěch, hrozně mě to potěšilo. Dorostla do světové extratřídy,“ říkala Vadlejch.

Celkově to čtyřiadvacetileté závodnici stačilo na páté místo. „Ta medaile fakt visela hrozně vysoko. Amálie skákala 480 cm poprvé v životě, zvládla to perfektně. Byla nakonec druhou Evropankou, takže opravdu velká podtržená jednička. Myslím, že její čas medailí ještě přijde,“ analyzoval Kézr.

Bývalá slovenská atletka přiznává, že je více fanouškem Česka. „Už takový přehled o slovenských sportovcích nemám, ale samozřejmě dále fandím i Slovensku,“ tvrdila Vadlejch.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Sportovním vzorem brzy dvojnásobné maminky byl český desetibojař Roman Šebrle. „Visel mi plakát nad postelí, ale pak když jsme se setkali, tak už šel ze stěny dolů, protože jsem si říkala, že teď už ho znám. Pak jsem Romana vyměnila za Kubu,“ usmívala se manželka pětatřicetiletého českého oštěpaře.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Dominika Hronová nestačila na kanadskou soupeřku Skylar Park v zápase taekwonda váhy do 57 kg.

Českou premiéru pod pěti kruhy zažilo taekwondo. „Na olympiádě je tento sport od roku 2012 a letos poprvé máme hned dokonce dvojnásobné zastoupení, takže opravdu už jen to, že se Hronová i Štolbová pod pěti kruhy představí, je úspěch,“ vysvětloval Kézr. Hronová ve váze do 57 kilogramů sice prohrála první zápas, což ale neznamená ještě konec nadějí na medaili, protože v taekwondu funguje systém oprav.

Bývalá slovenská atletka o taekwondu moc neslyšela. „Pro mě je tohle absolutně španělská vesnice, takže jsem se teď zase o něco víc poučila,“ smál se Vadlejch. „Dominika Hronová teď čeká, kam dojde její kanadská soupeřka z prvního kola. Když bude až ve finále, znamená to ještě pro českou závodnici šanci,“ upřesňoval šéfredaktor Sport.cz.

Herečka prožívající sportovní úspěchy

V druhé části pořadu dorazila herečka Berenika Suchánková, která má ke sportu blízko. „Jezdila jsem na koni, na lyžích, dokonce jsem hrála hokej se synem Viktora Ujčíka,“ přibližovala sedmadvacetiletá dcera baviče Michala Suchánka, která by si ráda zahrála sportovkyni.

Herečka přiznala, že ke dvanáctým narozeninám si přála vzduchovku. „Takže ji mám doma a třeba v té střelbě bych to ještě mohla zkusit,“ smála se. „No, takže vás ještě čeká olympiáda, která ještě ani není přidělená,“ doplňoval Kézr.

Sportovní kariéry nechala záhy a občas toho lituje. „Když takhle vidím tu olympiádu, tak mi je občas líto, že jsem sportu nechala, protože mě úspěchy českých sportovců opravdu dojímají a jako herec takový individuální úspěch nezažiju,“ říká Suchánková.

Nejen medailové úspěchy české výpravy herečka opravdu prožívá. „Nejdřív jsem si říkala, čím to je, že nemáme medaile. Ale pak jsem si uvědomila, že jsou i jiné úspěchy,“ přibližovala své myšlenkové pochody. „Mě třeba nadchlo, když Amálie skákala, tak šla a uklidila po sobě tu tyč, což ostatní holky nedělaly.“

Foto: Stephanie Lecocq, Reuters

Švábíková má na kontě mládežnické úspěchy, je juniorskou mistryní světa a vlastní bronz z halového mistrovství Evropy

Suchánková si zahrála i házenkářku v seriálu Národní házená. „Já jsem jako dodneška ani nepochopila ty pravidla toho. Ale myslím, že je super, že se to natočilo, protože bych řekla, že spousta lidí ani neví, že existuje i jiná než klasická házená,“ vysvětlovala sedmadvacetiletá herečka, jejíž otec Michal Suchánek napsal scénář seriálu.

Dědečkem Bereniky je sportovní komentátor Jaroslav Suchánek. „Tohle šlo hodně mimo mě, na to už jsem asi mladá,“ upřesňovala herečka. „Byl to jeden z těch komentátorů sedmdesátých let, takže opravdu rodina Suchánkova prostupuje tou televizí už hodně dlouho,“ přidával Kézr.

Fotogalerie