Hlavní obsah

STUDIO PAŘÍŽ: První česká atletka v semifinále. Maňasová vyletěla neskutečně nahoru, míní trenér

Aktualizováno

Českou výpravu čeká v Paříží náročný den hned s několika nadějemi na cenný kov. V akci budou tenisté, jachtařka a kvalifikace čekají na atlety. Závěrečné zápasy svých skupin odehrají i beachvolejbalové dvojice. Speciální STUDIO PAŘÍŽ na Sport.cz se věnovalo právě českým nadějím na písku, ale i aktuálnímu dění. Do studia dorazili beachvolejbalista Tadeáš Trousil a atletický trenér Jakuba Dudychy Lukáš Dejdar. Ve studiu byl i redaktor Jan Daněk. Moderoval Honza Homolka.

Studio Paříž s Tadeášem Trousilem a Lukášem DejdaremVideo: Sport.cz

Článek

Jeden zisk medaile pro českou výpravu je už jistý – dvojice Siniaková, Macháč večer odehraje finále mixu. „Je rozhodně fajn, že se to prolomilo a Česko bude mít první medaili,“ vysvětloval Daněk. „Koukal jsem hlavně na ženský debl, baví mě koukat na tenis. Je super, že to tomu smíšenému týmu vyšlo,“ přidával beachvolejbalista Trousil. Postup do finále chtěly vybojovat i deblistky Muchová s Noskovou - italské duo Erraniová/Paoiliniová ale neporazily a o víkendu je čeká duel o bronzové medaile.

Finalisté Macháč se Siniakovou tři roky tvořili pár v soukromí. Krátce před Paříží vyšlo najevo, že se rozešli. „Hodili za hlavu ty problémy v soukromí a je to opravdu obdivuhodné, protože když hrajete ve dvojici, tak se opravdu musíte rozumět,“ vysvětloval Trousil důležitost chemie.

Na Roland Garros panují vysoké teploty. „To vedro je neskutečné. I diváci omdlévali horkem, a to se jen dívali, takže obdivuju všechny tenisty, kteří tam jsou schopní hrát,“ přidával svůj pohled Daněk. „V takovém počasí je opravdu těžké hrát, to mají podobné i beachvolejbalisté. Naštěstí tam máme možnosti pauz a občerstvit se,“ vykládal Trousil.

Beachvolejbal s tenisem jsou hodně podobné sporty. „Na jedné straně sítě hraje dvojice. Řekl bych, že je to takový hybrid mezi týmovými sporty,“ mínil český reprezentant. Zatímco v tenisu se hrají mixy, plážový volejbal ale tuhle kategorii na mezinárodní úrovní nemá. „Hraje se to na MČR týmů, ale samozřejmě to má své upravená pravidla, například, že muž nemůže úplně útočit do ženy,“ vysvětloval třiadvacetiletý beachvolejbalista.

Foto: Louise Delmotte, ČTK/AP

Český plážový volejbalista Ondřej Perušič při podání na olympijské turnaji v Paříži.

Z písku Češi vyhlížejí hlavně dvojici Perušič/Schweiner, která už má jistý potup do osmifinále. „Skupiny jsou hodně zamotané, když kluci postoupí z prvního místa můžou jít na Švédy, když postoupí z druhého místa, můžou je čekat Norové. Nebude to jednoduché,“ analyzoval možnosti českého páru Trousil.

Český beachvolejbalista ale věří, že aktuální mistři světa postoupí dál. „Mají výbornou taktiku, jsou o něco dál než ostatní týmy. Kluci jsou spíše menší, takže nepřevyšují svými centimetry, ale spíš tou vyspělostí,“ vysvětloval. A podle bývalého parťáka Davida Schweinera může česká dvojice dojít hodně daleko. „Myslím si, že zlatá medaile je určitě ve hře.“

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Perušiče se Schweinerem čeká v posledním zápase skupiny brazilská dvojice Arthur Lanci/Evandro. A právě druhý jmenovaný měří 211 centimetrů. „Budou to s ním mít kluci těžké. Já jsem si s ním měl možnost zahrát a jak já jsem malý na volejbal, tak když jsme se fotili, tak jsem ho obejmul kolem pasu a omylem jsem mu sáhnul na zadek,“ smál se třiadvacetiletý Trousil.

Ženský pár Hermannová/Štochlová nemíří tak vysoko. Už vůbec kvalifikace na olympiádu byla pro Češky úspěchem, nicméně postup do předkola play-off výhrou v posledním zápasem skupiny vybojovaly.

Velkým postupovým překvapení je jachtařka Kateřina Švíková, která se pokusí přes čtvrtfinálové a semifinálové jízdy probojovat až do jízd o medaile. „Uvidíme, jestli se nedočkáme trochu nečekané medaile trochu stranou od toho dění,“ mínil redaktor Daněk. Na cenný kov z jachtingu čeká Česko přesně dvacet let – z Athén 2004 přivezla stříbro Lenka Šmídová.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Po uznaném ipponu zůstal Krpálek zklamaně ležet na tatami

České zraky se upínaly na tatami k judistovi Lukáši Krpálkovi a královské váze nad 100 kilogramů. Český šampion prošel přes první kolo, Japonec Saitó byl ale nad jeho síly a prohrál na ippon. „Už je asi legitimní hledat jaká olympiáda byla nejméně úspěšná, protože zatím se Čechům moc nedaří,“ říkal redaktor Sport.cz Jan Daněk.

Maňasová šlape na paty Kratochvílové

V druhé části do studia dorazil trenér Lukáš Dejdar, jehož svěřenec běžec Jakub Dudycha se v osmnácti letech kvalifikoval na olympijské hry. „Jakub zaběhl skvělý čas a vylepšil český rekord, který ho dostal na olympiádu. A aby tam uspěl, tak se k němu bude muset přiblížit. Naším cílem je postup do semifinále,“ tvrdil trenér.

O mladinkém atletovi se říká, že je „další Ingebrigtsen“. „Jakub má zdravé sebevědomí, ale taky má respekt k soupeři, takže tuhle přezdívku nerad slýchá. Ale opravdu je na svůj věk i psychicky hrozně vyspělý a vyklidněný,“ říkal o svém svěřenci Dejdar.

Foto: Alina Smutko, Reuters

Kateřina Maňasová si v kvalifikaci zaběhla osobní rekord a postoupila od semifinále

Zatím jedinou českou radost z atletiky přinesla Karolína Maňasová, která postoupila s časem 11:11 na trati 100 metrů do semifinále. „Ten čas je neuvěřitelný, Karolína má skvělé starty a opravdu se za poslední rok hodně zlepšila. Ani si nepamatuju, kdy byla naše sprinterka v semifinále,“ mínil Dejdar. Maňasová zaostala za českým rekordem Jarmily Kratochvílové jen o dvě setiny. „Je mladičká, má toho spoustu před sebou a může to ještě stlačit dál,“ říkal atletický trenér.

Fotogalerie