Hlavní obsah

STUDIO PAŘÍŽ: Seemanová postupuje, na hry se podívá i mladá plavkyně. Limit jsem splnila omylem, směje se

Aktualizováno

Druhý den olympijských her v Paříži nabízí znovu bohatý program. Do akce se po propršené sobotě konečně dostali tenisté, veslaři nebo beachvolejbalisté. A ve své královské disciplíně na 200 metrů volným způsobem se představila mistryně Evropy Barbora Seemanová, jež postoupila do semifinále. Nejen plavání se věnovalo dnešní STUDIO PAŘÍŽ. Hosty byli 16letá paralympijská plavkyně Alex Borská, desetinásobný mistr republiky ve skateboardingu Petr Löwy a také redaktor Sport.cz Šimon Tittel, moderoval Michal Sobotka.

Studio Paříž s Petrem Löwym a Alexandrou BorskouVideo: Sport.cz

Článek

Vodní sporty zatím dělají českým fanouškům na olympiádě největší radost. Do semifinále se probojovali slalomáři, veslaři nebo plavci Miroslav Knedla a Barbora Seemanová. A právě plavání se věnuje i host dnešního STUDIA PAŘÍŽ – talentovaná Alex Borská, která se už ve 14 letech probojovala na blížící se paralympijské hry ve Francii.

„Limit jsem splnila před dvěma roky na závodech, kam jsem jela jen tak ze srandy mimo sezonu. A zaplavala jsem si osobák. A až o pár dní později jsem zjistila, že to je i paralympijský limit,“ usmívala se nyní 16letá Borská.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Barbora Seemanová postoupila do semifinále na 200 metrů volným způsobem.

Že se však do Francie skutečně podívá, nebylo kvůli finanční náročnosti i kvalifikačním národním kvótám stále jisté. „Jako Česko jsme totiž měli jen dvě místa a já byla až třetí v pořadí. Nebyly to hezké emoce. Už jsem se smířila s tím, že budu čekat na divokou kartu. Pak jsem zjistila, že teda pojedu, a nejdřív jsem to probrečela. Ale nakonec to byly jenom hezké pocity,“ popisovala.

Navštívit Paříž je totiž její velký sen. „Když mi bylo devět, mamce jsem říkala, že bych se chtěla podívat do Paříže. A mamka odpověděla, že přece za šest let je olympiáda a paralympiáda v Paříži. A tak se zrodil můj dětský sen,“ usmívala se Borská.

Medailové ambice na blížící se paralympiádě nemá, ale do budoucna se chce ve znakařském stylu posunou mezi elitu. „Chtěla bych získat medaili z mistrovství Evropy nebo světa. A dostat se i za čtyři roky do Los Angeles,“ prozradila plavkyně.

Skateboarding na olympiádě? To by mě nikdy nenapadlo, přiznává Löwy

Řeč přišla i na méně známé sporty, třeba na jedinou novinku v programu letošní olympiády, tedy breakdance. Anebo na skateboarding, jenž prožil premiéru pod pěti kruhy v Tokiu. Do studia totiž dorazí také Petr Löwy, česká skateboardová legenda.

„Nikdy by mě nenapadlo, že se skateboarding dostane na olympiádu,“ připustil první český vítěz Světového poháru, který ovládl už ve čtrnácti letech. „Začínal jsem na skejtu asi v osmi letech, kdy jsem se na Strahově nachomýtl zrovna ve chvíli, kdy se konal Český pohár. A úplně mě to vzalo,“ vzpomínal Löwy.

Se skateboardingem skončil už v roce 2008, v posledních leech se k němu však vrátil a trénuje děti. „Chci, aby tenhle sport pokračovat. A taky vím, že my jsme takové možnosti ani vybavení neměli. Proto je chci trochu postrčit, když mají všechno k dispozici,“ vysvětloval Löwy, který se snaží odtáhnout mladé od počítačů. „Pokud se děti aspoň trochu chtějí hýbat, skejt nebo kolo přicházejí první na řadu. Je to rozšířené mezi mladými, kteří jsou nadšení, jaké kousky se na tom dají dělat,“ líčil.

Fotogalerie

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.