Hlavní obsah

STUDIO PAŘÍŽ: Premiérové finále pro Staňka! Zranění mu paradoxně pomohlo, míní jeho parťák

Aktualizováno

Týdenní prokletí olympijských her v Paříži je konečně prolomeno. Šokující bronz pro českou výpravu vybojoval tým kordistů, o chvíli později ovládli finále smíšené čtyřhry tenisté Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč. Dařilo se i jinde, koulař Tomáš Staněk prvním pokusem vybojoval postup do finále. Nejen jeho výkon zhodnotil atlet, zkušený desetibojař Adam Sebastian Helcelet, který byl prvním hostem pravidelného pořadu Sport.cz STUDIO PAŘÍŽ. Dorazila také známá zpěvačka Lenka Filipová. Ve studiu se objevil i šéfredaktor Martin Kézr, moderovala Lucie Černá.

Studio Paříž s Adamem Sebastianem Helceletem a Lenkou FilipovouVideo: Sport.cz

Článek

Čekání na první medaili je vždy to nejnervóznější. Na vlastní kůži to poznal i dvojnásobný účastník olympijských her Adam Sebastian Helcelet. „Konečně se prolomily ledy. Sportovci si teď budou víc věřit, už na ně nebude takový tlak,“ tuší desetibojař.

Oceňoval zejména statečný výkon českých kordistů. „Moc jim pomohla skvělá parta. Měli velkou výhodu, že od nich nikdo nic nečekal. Splnili si cíl už samotnou účastí,“ mínil Helcelet, jenž má šlechtickou krev. „Jeden z předků asi i šermoval, ale já to nikdy nezkoušel. I když můj knír by mi určitě pomohl,“ smál se.

Chválil i český deblový pár, který vybojoval zlato i díky skvělé podpoře českých fanoušků v hledišti. „Ta je obrovsky důležitá. Samozřejmě někoho to může svazovat, ale ze své zkušenosti říkám, že se mi vždycky dobře závodilo před co nejlepší kulisou. A navíc když jsem viděl spoustu českých vlajek,“ popisoval Helcelet.

Na Stade de France se naplno rozjely atletické soutěže. Tomáš Staněk po zdravotních problémech naladil formu ideálně a zazářil v kvalifikaci vrhu koulí. „Tomášovi paradoxně zranění pomohlo. Měl prostor se připravit jen na tenhle jediný závod. Jeho psychice se ulevilo, neměl co ztratit,“ mínil Helcelet, jenž se s kariérou chtěl rozloučit na nedávném evropském šampionátu v Římě. Dvaatřicetiletý rodák z Turnova však o účast kvůli bakteriální infekci nakonec přišel.

Oceňoval i výkon sprinterky Karolíny Maňasové, která osobním rekordem vybojovala postup do semifinále na 100 metrů. „Klobouk dolů, zaběhnout nejlepší výkon v kariéře zrovna na olympiádě. Je to neskutečné, i ten čas 11,11,“ podotkl Helcelet.

Pořad STUDIO PAŘÍŽ se však nezaměřuje jen na sportovní stránku olympiády, ale i kulturní přesah. Pozval proto i známou zpěvačku Lenku Filipovou, která má silné vazby na pořadatelskou zemi her. V Paříži studovala Mezinárodní hudební akademii, ve Francii žila a francouzsky umí velmi dobře mluvit i zpívat.

Foto: Sport.cz

Zpěvačka Lenka Filipová byla hostem Studia Paříž.

„Ještě než spadla opona, měla jsem velké štěstí, že jsem dostala stipendium z francouzské univerzity. Byla jsem tam dva roky. Ale vrátila jsem se, měla jsem tu rodinu,“ vysvětlovala slavná zpěvačka, šansoniérka, kytaristka a skladatelka, která vedle francouzštiny ovládá několik jazyků. „Mám je ráda. Než jsem se rozhodla pro kytaru, chtěla jsem je studovat. Uměla jsem anglicky už od devíti let, obdivovala jsem totiž Beatles. Zamilovala jsem se do italštiny, ale pak jsem přesedlala na francouzštinu,“ líčila Filipová.

Vztah má i ke sportu. Dokonce v roce 1981 nazpívala tenisovou skladbu Favorit. A i v 70 letech se stále udržuje ve výborné kondici. Plave, běhá a ráda hraje stolní tenis. „Nejsem systematický sportovec, ale musím o sebe a své svaly stále pečovat. Na pódiu je to energeticky složité, musím si většinou dát rozcvičku,“ prozradila Filipová.

Fotogalerie

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.