Hlavní obsah

STUDIO PAŘÍŽ: Překvapivá medaile pro Česko. Nikola se může posouvat ještě dál, míní atletka

Aktualizováno

Olympijské hry se blíží ke konci, atletický program uzavřel maraton žen, poslední českou zástupkyní v Paříži je moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková. STUDIO PAŘÍŽ na Sport.cz se bude oběma sportům věnovat – dorazila olympijská obojživelnice – běžkyně na lyžích a maratonská běžkyně Eva Vrabcová Nývltová a moderní pětibojař Jan Kuf. Ve studiu nechyběl ani redaktor Šimon Tittel. Moderoval Michal Sobotka.

Studio Paříž s Evou Vrabcovou-Nývltovou a Janem Kufem 11.8.2024Video: Sport.cz

Článek

Ani z Paříže česká výprava neodjede bez atletické medaile. Cenný kov z královny sportu vybojovala překvapivě oštěpařka Nikola Ogrodníková, která bronzem rozšířila českou sbírku už na pět medailí. „Sledovala jsem obě sobotní medaile. Když jsem viděla Nikolu s bronzem, vyhrkly mi slzy do očí. Společně jsme získaly medaili na ME v Berlíně. Ona trénuje sama sebe, klobouk dolů před ní, protože jde svou cestou a určitě se může posouvat ještě dál,“ mínila Vrabcová-Nývltová.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Ogrodníková s bronzovou medailí

Atletický program uzavřel ženský maraton, kde mělo svou zástupkyně i Česko. Tereza Hrochová obsadila 26. místo. „Hrozně jí to sedlo, dlouho jsme ji viděli na čele, a to končené umístění je skvělý výsledek, myslím, že má před sebou skvělou budoucnost,“ říkala Vrabcová-Nývltová o své nástupkyni. Druhá Češka v maratonu Moira Stewartová skončila na 66. pozici. „Bohužel se jí to úplně nepovedlo, ale byla to první olympiáda, tak na premiéru to není vůbec špatné,“ dodávala česká závodnice.

Maratonská trať v Paříži byla specifická pro svůj nerovinatý terén, překvapivou vítězkou byla Sifan Hassanová, která kromě maratonu vyběhla i na trať 5 a 10 kilometrů. „Taky mi přišlo, že je to mimo mísu. Ale je to neskutečné, co předvedla. Už ta odvaha, že si na to vůbec troufla, v Nizozemsku se báli, aby vůbec přivezla nějakou medaili, a nakonec je olympijskou vítězkou a má dva bronzy,“ připomínala Vrabcová-Nývltová medailové úspěchy Hassanové z letošních her.

Vrabcová-Nývltová zažila tři zimní a dvě letní olympiády. „Na té letní je skvělé, že jsou všichni sportovci spolu, protože zimní olympiáda je hodně ovlivněná sněhem a vesnicí je víc,“ přidávala osmatřicetiletá sportovkyně.

Z běžkyně na lyžích se stala i maratonská běžkyně. „Už když jsem byla malá, tak jsem hrozně chtěla běžet maraton a trenér mi říkal, že si musím počkat, že jsem moc mladá. Tak jsem si počkala. Už jsem se pak nechtěla vrátit do běžeckého lyžování, ale že se kvalifikuju na olympiádu s tím jsem nepočítala,“ říkala Vrabcová-Nývltová.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Česká reprezentantka Tereza Hrochová v cíli maratonu.

Pětinásobná účastnice olympijských her si letošní hry v Paříži užila v roli diváka. „Asi jsem z toho měla nejvíc v životě. Moje dcera byla nadšená ze šermu, byly jsme na olympijském festivalu v Mostě a potkaly jsme Jirku Berana a ona do něj šťouchala, jestli je vůbec skutečný,“ smála se Vrabcová-Nývltová.

Poprvé byla na letních olympijských hrách v Riu de Janeiru v roce 2016. „Nejvíc ve mně zůstalo, jak jsme tam byli všichni dohromady, protože to na té zimní olympiádě není, a to je to, co dělá olympiádu olympiádou,“ říkala osmatřicetiletá běžkyně.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Česká výprava získala pod pěti kruhy tři zlata a dva bronzy. Olympijskými šampiony se stali tenisový mix Kateřina Siniaková, Tomáš Macháč, kanoista Martin Fuksa a kajakář Josef Dostál. Bronzové medaile přidal tým kordistů a oštěpařka Ogrodníková.

Češi si z olympijských her v Paříži odvezou pět medailíVideo: Sport.cz

Moderní pětiboj zažil derniéru

Poslední českou zástupkyní na letošních olympijských hrách byla teprve osmnáctiletá moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková, ve finále obsadila konečné 10. místo. „Je to úžasný výsledek, sama Lucka asi nečekala, že bude takhle vysoko. V osmnácti letech to je neskutečný úspěch,“ říkal moderní pětibojař Jan Kuf, který dorazil do druhé části pořadu.

Ostatním pětibojařům se v Paříži tolik nedařilo, osmnáctiletá Hlaváčková je ale velký příslib do budoucna. „Je to obrovský potenciál po český moderní pětiboj, možná i ta změna bez koní nebude pro ni takový problém a myslím, že ji určitě uvidíme na dalších olympiádách,“ trvdil Kuf.

Moderní pětiboj projde v příštím roce zásadní změnou – dojde ke zrušení parkuru, který by měl být nahrazen lidským parkurem. „Pro mě je to špatná změna, asi i pro drtivou část starších pětibojařů. Naopak ti mladší to asi můžou brát dobře, jsou v tom šikovní, protože nezažili tenhle formát s koňmi,“ analyzoval Kuf.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Lucie Hlaváčková z České republiky

Nová disciplína ponese název ninjafaktor. „Je to taková stometrová „opičí“ dráha pro lidi. Ale myslím, že pak dojde hodně k vyrovnání a nebudou tam takové velké rozdíly, protože to nemůže tolik zamíchat kartami jako koně,“ myslel si český pětibojař. O změně se diskutovalo už dlouho. „Nejdřív se mluvilo o jízdě na kole nebo lezení nebo kanoistika. Ale nakonec je z toho tohle a s olympiádou to vlastně nemá nic společného, bude to jen součást pětiboje,“ dodával třiatřicetiletý účastník olympijských her v Riu de Janeiru a Tokiu.