Hlavní obsah

STUDIO PAŘÍŽ: Když se my české holky kousneme, tak dokážeme velké věci, předpovídá tenisový úspěch Strýcová

Aktualizováno

Olympijské hry v Paříží se rozjely naplno. Francouzská metropole zažila v pátek večer velkolepé slavnostní zahájení a v sobotu už se bojuje o medaile. První vystoupení za sebou mají střelci, do akce jdou cyklisté, plavci i tenisté. Dnešní STUDIO PAŘÍŽ se věnovalo českým nadějím se speciálními hosty – dorazili bývalá tenistka a bronzová medailistka z her 2016 Barbora Strýcová a plavec Ondřej Gemov, kterému letošní účast pod pěti kruhy jen těsně utekla. Ve studiu byl i šéfredaktor Martin Kézr. Moderoval Michal Sobotka.

Studio Paříž s Barborou Strýcovou a Ondřejem GemovemVideo: Sport.cz

Článek

Slavnostní zahájení na řece Seině přineslo opravdu slibovanou velkou show. Sportovní výpravy se proháněly na lodích, na nábřeží nechyběl bohatý doprovodný program. Česká loď skýtala při ceremoniálu přes osmdesát lidí, z toho třicet sportovců. Vlajku obstarali lukostřelkyně Marie Horáčková a judista Lukáš Krpálek.

Zahájení si užila i bývalá tenistka, i když z útrob domova.„Bylo to něco neskutečného. Nejvíc mě zasáhlo, když Zidane předal olympijský oheň Nadalovi,“ připomínala Strýcová španělského tenistu, který si čtrnáctkrát podmanil Rolland Garros. „Bylo vidět, jak ho Paříž miluje, i když to je netradiční, aby nesl oheň cizinec,“ vysvětloval Kézr.

Ke slavnostnímu zahájení došlo i na olympijské festivalu v Mostě. I toho se účastnili úspěšní sportovci, včetně olympijských vítězek atletky Barbory Špotákové a střelkyně Kateřiny Emmons. „Také se tam chystám, budu tam 8.8. A strašně se na to těším,“ říkala nadšeně Strýcová.

Foto: Stephanie Lecocq, Reuters

Rafael Nadal s olympijskou pochodní

Majitelka bronzu z roku 2016 z Ria de Janeira zavzpomínala právě i na svůj životní úspěch. „Ani jsme původně s Luckou hrát neměly, nakonec to tak vyšlo a dokráčely jsme až k té medaili,“ vzpomínala Strýcová. Souboj o bronz svedly s krajankami Hlaváčkovou a Hradeckou. „Nebylo to nic příjemného, my jsme bydleli v jednom bytě a teď jsme hrály proti sobě,“ vysvětlovala bývalá tenistka.

Tenis odsouvá déšť

První kolo odehrají čeští tenisté – Karolína Muchová a Tomáš Macháč. Muchovou čeká v odpoledních hodinách i čtyřhra. Tu rozehrají i obhájkyně zlata Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. „Myslím, že holky spolu můžou dojít daleko, i když teď moc nehrály. Mají asi největší šanci. Ale je to složité říkat, kdo by měl uspět, protože olympiáda je něco úplně jiného než ostatní turnaje,“ přibližovala osmatřicetiletá tenistka.

Tenisový program zatím komplikuje déšť. Olympijský turnaj není ale úplně nejsilněji obsazen. „Pro mě byla olympiáda vždycky víc než grandslamy, protože jsem týmový hráč. Ale záleží, jak který tenista to bere,“ vyprávěla Strýcová. Někteří sportovci museli účast vzdát důvodu zranění, například Jannik Sinner či Markéta Vondroušová. „Markétu to určitě strašně mrzí. Ale hledejme i něco pozitivního, Siniaková si zkusí i dvouhru,“ připomínal Kézr.

Obnovená spolupráce zafungovala a teď zlato z olympiády! Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou ovládly turnaj v Praze. Video: Sport.cz

Naději na úspěch v „bílém sportu“ ale Strýcová vidí u všech tuzemských tenistek. „Určitě Swiateková je favoritkou, protože opravdu hraje neskutečně, ale ani nás bych nezatracovala. Protože když se my české holky kousneme, tak dokážeme velké věci,“ věřila česká tenistka.

Na pařížské antuce se představí hvězdná dvojice v deblu – Carlos Alcaraz a Rafael Nadal. „Hrozně se na ně těším. Jsou to skvělí hráči, ale budou to mít strašně těžké, protože proti nim nastoupí kovaní deblisté. Ale na olympiádě se dějí zázraky,“ mínila dvojnásobná maminka.

O premiérové zlato z olympiády zabojuje i legendární tenista Novak Djokovič. Držitel čtyřiadvaceti grandslamů má zatím z olympijského turnaje pouze jednu medaili – bronz z Pekingu. „Ta olympiáda ho asi svazuje. Pamatuju si, když vypadl po zápase s Del Potrem, tak odcházel a brečel, hrozně to prožívá,“ vzpomínala Strýcová. „Je vidět, že Novak to bere opravdu zodpovědně, protože dostal i nabídku nést vlajku a odmítl to,“ přidával Kézr.

První český rekord

Plavkyně Barbora Seemanová má za sebou rozplavbu na 100 m motýlek, ze které v českém rekordu postoupila s časem 57,50 do večerního semifinále. Jeho start je naplánován na 20:30.

„Postoupila devátým časem. Sama říkala, že si chtěla ten bazén hlavně osahat a upozorňovala, že kdyby postoupila někam dál, tak to finále ani nepoplave, aby se jí to netlouklo s její královskou disciplínou,“ vysvětloval Kézr. „Byl to skvělý tah. Já to mám taky rád, že si zaplavu nějakou doplňkovou disciplínu a ten čas je skvělý,“ tvrdil Gemov.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Česká plavkyně Barbora Seemanová pózuje fotografům.

Hlavní disciplínou Seemanové bude 200 m volným způsobem. „Tam má určitě minimálně finálové ambice, ne-li medailové,“ přesvědčoval Kézr. „Upřímně nekoukal jsem, jak jsou na tom ostatní holky. Ale šance tam určitě jsou. S Australankami tam bude mít hodně těžký souboj, ale může určitě uhájit pozici nejlepší Evropanky,“ říkal pětadvacetiletý Gemov.

Tomu utekla olympijská účast od 97 setin sekundy. „Na hrách jsem nikdy nebyl, ale i tak jsem šťastný. Snažil jsem se co nejvíc přiblížit tomu limitu, ale nevyšlo to. Třeba to vyjde jindy,“ říkal střízlivě český plavec.

Hodně propíraným tématem je závod dálkových plavců, který by se měl odehrát v Seině. „Bude to mít určitě neskutečný vibe, ale myslím, že dálkaři nebudou mít moc času se koukat okolo na památky,“ domníval se Gemov, který přidal i svou zkušenost s dálkovým plavání. „Jednou jsem si zkusil tříkilometrovou trať v Račicích a diskvalifikovali mě pro zkrácení trati. Prostě jsem neobjel bójku. No a kdyby jednou, ale pětkrát,“ smál se pětadvacetiletý reprezentant.

Fotogalerie
Foto: Sport.cz

Hostem Studia Paříž byla Barbora Strýcová.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.