Hlavní obsah

STUDIO PAŘÍŽ: Přijde mi nefér, že Adam vyhraje obtížnost a není ani na bedně, míní Ondrova parťačka

Aktualizováno

V Paříží zbývá v akci posledních dvanáct Čechů. Výprava pod vedením Martina Doktora má po pátku už tři cenné kovy – olympijským vítězem se stal Martin Fuksa. Jiná medailová naděje ale zhasla, Adam Ondra obsadil v kombinaci boulderingu a lezení na obtížnost šesté místo. Právě sportovnímu lezení se věnovalo STUDIO PAŘÍŽ na webu Sport.cz, hostem byla Eliška Adamovská a v druhé části pořadu i český rekordman na 400 m překážek Jiří Mužík. Ve studiu nechyběl ani šéfredaktor Martin Kézr. Moderovala Lucie Černá.

Studio Paříž s Eliškou Adamovskou a Jiřím Mužíkem 10.8.2024Video: Sport.cz

Článek

Páteční program přinesl české výpravě další medaili – zlato získal kanoista Martin Fuksa. „Přišlo mi, že Martin jel s velikou radostí a hrozně si to užíval, opravdu dominoval,“ říkala lezkyně Adamovská o zlatém úspěchu českého kanoisty. „Konečně nastal jeho čas, vyšlo mu to všechno dohromady,“ doplňoval šéfredaktor Kézr.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Martin Fuksa se dočkal olympijské medaile a hned té nejcennější!

Rodina Fuksova tvoří velkou část Martinova týmu – bratr, otec i dědeček mu fandili přímo u kanálu. „Hraje to tam velikou roli. Martin obětoval i pobyt v olympijské vesnici, opravdu se soustředil na svůj závod. Je vidět, že narození dcery ho opravdu zklidnilo, a stal se olympijských šampionem,“ analyzoval Kézr.

I v sobotu ale bude z českého pohledu na co koukat, další zlato do sbírky letošní výpravy přidal kajakář Josef Dostál. Finálovou účast už si zajistila moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková, druhou českou reprezentantku semifinále teprve čeká.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Naopak medailový sen se rozplynul Adamu Ondrovi, který o šance na cenný kov přišel už po první části kombinačního finále v boulderingu. „Byla jsem zklamaná za Adama, protože se mu na těch bouldrech nepovedlo prodat to, co má natrénováno. Nesedlo mu to, což se v té kombinaci může stát, ale je to škoda, protože na laně je Adam nejsilnější za celou svou kariéru,“ glosovala Adamovská. I když v lezení na obtížnost byl Ondra první, v součtu obou disciplín obsadil stejně jako v Tokiu šesté místo.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Adam Ondra během semifinále v lezení na obtížnost

Kombinace obtížnosti a boulderingu byla na olympijských hrách poprvé, v Tokiu byla součástí ještě rychlost. „Ty bouldry byly spíš na menší dynamické typy. Mně na té soutěži vlastně vadilo to, že bouldering byl opravdu složitý a ta obtížnost už mi tak těžká nepřišla, měly by se ty disciplíny rozdělit,“ přibližoval Kézr. „Taky mi přišlo, že ve finále byla ta cesta obtížnosti o hodně jednodušší. A přesně tady nebyla už šance tu ztrátu z bouldru vyrovnat,“ dodala Adamovská.

Opět se ozývají hlasy v úplné rozdělení kombinace na samostatné disciplíny. „Přijde mi nefér, že někdo vyhraje jednu disciplínu a ani není na bedně,“ krčila rameny Adamovská. „Je to hodně problematické, protože jde o tři samostatná lezecká odvětví,“ přidal Kézr.

Už teď je jednatřicetiletý Ondra považován za lezeckou legendu. „Je to neskutečné, že takhle drží krok s těmi mladými. Je v lezení hodně kreativní, což je projev inteligence, a nachází si ta odpočinková místa, hodně ukazuje nadšení z lezení,“ říkala Adamovská.

Zlato a stříbro mezi muži bere devatenáctiletý Brit Roberts a sedmnáctiletý Japonec Anraku. „Ukázala se u nich trochu nevyzrálost při obtížnosti, je vlastně neuvěřitelné, že třetí Schubert je skoro stejně starý jako oni dva dohromady,“ vysvětlovala česká lezkyně.

Foto: Michael Reaves, ČTK/AP

Polka Aleksandra Miroslawová posunula světový rekord v lezení na rychlost.

Světové rekordy padaly v lezení na rychlost. Tato disciplína se osamostatnila poprvé pod pěti kruhy v Paříži. Olympijskou šampionkou se stala Polka Aleksandra Miroslawová a mezi muži kraloval Indonésan Veddriq Leonardo. „Mě začalo hrozně bavit to sledovat, je to úplně neskutečné a jsem zvědavá, kam až to může dojít,“ obdivovala Adamovská.

V obou kategoriích navíc padl světový rekord. Miroslawová ho zvládla už v rozřazovacích kolech, mužský rekord vylepšil nakonec bronzový Američan Sam Watson. „Přijde mi zvláštní, že někdo dá světový rekord a stejně nevyhraje, ale to je pak ten pavouk, no,“ doplňovala třiadvacetiletá lezkyně.

Čtvrtkařky budou běhat pod padesát, míní bývalý atlet

V druhé části dorazil do studia bývalý překážkář Jiří Mužík, který okomentoval mimo jiné i světový rekord americké překážkářky Sydney McLaughlinové-Levroneové. „Já myslím, že Sydney je schopná běžet ještě rychleji a dostane se pod těch padesát vteřin, po pravdě už jsem to čekal teď,“ vykládal.

Sedmačtyřicetiletý běžec je dvojnásobný účastník olympiády. „Já vždycky říkám, že ty dvě olympiády se mi nepovedly. Prostě to byly fakt závody, které mi úplně nevyšly, vždycky jsem udělal nějakou chybu, která znamenala vyřazení,“ analyzoval svoje výkony pod pěti kruhy v Sydney a Athénách Mužík.

Čtvrtkařka Zuzana Hejnová sice kariéru ukončila už před čtyřmi lety, v Paříži ale dodatečně přebírala stříbrnou medaili za závod v Londýně 2012. „Tohle dopředávání medailí je takové zvláštní. Ale takhle to udělali aspoň hezky, než aby přišla medaile poštou. Může to být taková malá náplast,“ mínil Mužík. „Mám s tím trochu problém, samozřejmě jsem rád, že se trestá doping. Ale je to zvláštní, protože ty emoce po závodě vám tohle opravdu nevynahradí,“ dodával Kézr.

Foto: Louisa Gouliamaki, Reuters

Zuzana Hejnová (vlevo) se po dvanácti letech dočkala stříbrné medaile z OH v Londýně ze závodu na 400 m překážek.

Bývalý překážkář pozorně sleduje i české reprezentanty v Paříži. „Bohužel ani Kubovi se to nepovedlo, ale zase vyhrál mistrovství Evropy, nemůže se vyhrávat vždycky a čtyři centimetry jsou strašná škoda,“ mínil Mužík.

Dvě atletická finále ještě českou výpravu čekají – oštěpařku Nikolu Ogrodníkovou i výškaře Jana Štefelu. „Nikole to může uletět, možná to tam pošle a uvidíme,“ analyzoval Mužík šance české oštěpařky. „U výškařů je otázka, jak moc vysoko se bude skákat a jak moc vysoko bude ta medaile viset,“ doplňoval Kézr.

Fotogalerie