Hlavní obsah

STUDIO PAŘÍŽ: V mixu je nejjednodušší získat medaili, říká bývalá tenistka Sestini Hlaváčková. Do studia přišel i Létající Čestmír

Aktualizováno

Čtvrtý den olympijských her v Paříži je tu. Do tenisového turnaje vstoupí české obhájkyně zlata z Tokia v ženské čtyřhře, tedy Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. V akci ale budou i další čeští sportovci. Například kajakář Jiří Prskavec. Nejen těmto tématům se bude věnovalo STUDIO PAŘÍŽ, které začalo ve 12:24. Hosty byli bývalá tenistka Andrea Sestini Hlaváčková a někdejší dětská herecká hvězda Lukáš Bech, představil hlavní role v seriálu Létající Čestmír. Nechyběl ani redaktor Marek Burkert. Moderoval Petr Svěcený.

Studio Paříž s Andreou Hlaváčkovou a Lukášem BechemVideo: Sport.cz

Článek

Sestini Hlaváčková má na kontě dvě účasti na olympijských hrách. Z Londýna 2012 si ze čtyřhry přivezla společně s Lucií Hradeckou stříbrnou medaili. „Letošní olympiádou ale žiju asi nejvíc. Už asi šestý den se snažím dokoukat zahajovací ceremoniál,“ usmívala se 37letá bývalá tenistka.

Právě čeští tenisté zatím na kurtech v areálu Rolanda Garrose sklízí úspěchy. V ženském singlu pokračuje Barbora Krejčíková. Mezi muži čeká druhé kolo Tomáše Macháče i Jakuba Menšíka. Macháč prošel do dalšího kola také ve čtyřhře po boku Adama Pavláska. V mixu pak s Kateřinou Siniakovou překvapivě vyřadili první nasazený pár z Německa, a to Alexandra Zvereva s Laurou Siegemundovou.

Právě v mixu by podle Sestini Hlaváčkové nemuselo být k medaili daleko. Pavouk je totiž užší. „Chybí dvě výhry. Je to nejjednodušší turnaj, ve kterém medaili získat. Kvůli postavení v žebříčku ale byla vždy velká tlačenice, aby si tenista v mixu na olympiádě vůbec zahrál,“ řekla. Ocenila, jak si na kurtu český pár vyhověl. Macháč se Siniakovou byli totiž donedávna také životní parneři. „Dali stranou problém, kvůli kterému se rozešli,“ dodala.

Česká mužská tenisová jednička Macháč má za sebou podle Burkerta skvělý rok, který by mohl završit olympijskou medailí. „Říká o sobě, že je terminátor, snad nám to ještě předvede,“ doufal redaktor Sport.cz. Ve druhém kole dvouhry ale čeká 23letého hráče těžký los, a to nasazená turnajová trojka Zverev.

Tenisté zažívají vrcholy sezony na grandslamech. Za olympijské turnaje ani nezískávají body do žebříčku. Přesto se vnímání turnaje pod pěti kruhy mezi hráči změnilo.

„Ten přerod jsem zažila v Londýně. Kdo měl šanci na medaili, vyrazil. Ostatní se tomu snažili vyhnout. Zisk medaile vše změní. Ti hráči teď upozadí individualitu na úkor medaile, kterou chtějí za každou cenu. Nikdo nechce na olympiádě skončit čtvrtý, to je k ničemu,“ tvrdila deblová specialistka Sestini Hlaváčková.

Nadal je legendou Paříže

Ženskou čtyřhru rozehrají v úterý Krejčíková se Siniakovou, které obhajují zlato z Tokia. Sestini Hlaváčková vidí pár jako velké favoritky turnaje. „Myslím, že úspěch přijde. Člověk rychle pozná, jestli si se spoluhráčkou vyhoví. Stačí dva tři zápasy. Pozná to na tom, jak moc vadí jejich hra soupeřkám,“ prozradila stříbrná medailistka z Londýna.

Obává se snad jen tlaku, kterému budou obecně čeští tenisté čelit. „Očekává se od nich, že budou na olympiádě úspěšní. Mám zkušenost, že to nenese nic dobrého. S ambicemi bych byla opatrná a snažila se tlak co nejvíc rozmělnit,“ doporučila bývalá tenistka.

Fotogalerie

Olympijský turnaj v mužské dvouhře ozdobil v pondělí duel dvou vynikajících tenistů. Srb Novak Djokovič už ve druhém kole vyzval Španěla Rafaela Nadala. Prvně jmenovaný v honbě za vysněným zlatem nezaváhal. Nadala, kterého dlouhodobě trápí zranění, porazil 6:1 a 6:4.

„Rafa se pomalu loučí. Ale je to osobnost Roland Garros. Legenda, kterou už nikdo nepředčí. Francouzi si ho berou za svého. K historii Paříže neodmyslitelně patří,“ říká Sestini Hlaváčková o čtrnáctinásobném grandslamovém vítězi na francouzské antuce.

Tenistka také prozradila, že během svých účastí na olympijských hrách stihla navštívit také jiné sporty. V Londýně se například spřátelila s kajakářem Vavřincem Hradilkem.

Bech miluje vodu a baseball

„Měli jsme den volna, sehnali jsme první volné lístky a vyrazili na kanál. Vávra dojel, plácali jsme si s ním. Pak se chodil dívat na tenis a dodnes jsme kamarádi,“ vracela se ke vzpomínkám z Londýna Sestini Hlaváčková. V Riu de Janeiro se jí pak splnil sen, když viděla na atletické dráze závodit Jamajčana Usaina Bolta.

Ke sportu nemá daleko ani herec Lukáš Bech, který se v mládí věnoval baseballu. Ten nechyběl na minulých olympijských hrách v Tokiu, ve Francii se ale nehraje. Čeští baseballisté nechyběli na Světovém poháru, kterého se loni zúčastnili i profesionálové ze zámořské MLB.

„Kvůli baseballu jsem ale málem přišel o jednu ze svých největších reklamních rolí s Bradem Pittem. Zhubnul jsem tehdy třináct kilo a podepsalo se to na mém vzhledu, kvůli kterému si mě pro reklamu japonská produkce vybrala,“ usmíval se Bech.

Do olympijského turnaje vstupuje v úterý kajakář Jiří Prskavec, který obhajuje nejcennější kov z Tokia. Ve Francii ale žádný závod nikdy nevyhrál. „Nejvyšší čas to prolomit,“ řekl Burkert.

Kajak si vyzkoušel i Bech, je ale fanouškem spíše jiných vodních sportů. „Léta jsem plaval a můj otec hrál vodní pólo. Zkoušel jsem i surfovat. Ten pocit rozjet se na vlně je skvělý. Přišlo mi, že jedu půl kilometru dvoustovkou,“ vzpomínal herec.

Fotogalerie

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.