Hlavní obsah

STUDIO PAŘÍŽ: Olympiáda startuje! Baloňák nosil před lety v Česku každý, říká o nástupové kolekci návrhář

Aktualizováno

Olympijské hry v Paříži odpočítávají poslední hodiny do svého zahájení. Sportovního svátku, který se po dvanácti letech vrací do Evropy, se zúčastní 111 českých sportovců. Web Sport.cz nabídne každý den v průběhu her speciální STUDIO PAŘÍŽ, které se zajímavými hosty rozebere dění ve francouzské metropoli. Hostem úvodního studia byla česká vlajkonoška z her v Pekingu 2008 a dvojnásobná olympijská vítězka ve vodním slalomu Štěpánka Hilgertová. Do studia pak dorazil i módní návrhář Lukáš Macháček, který okomentoval nástupovou kolekci českého týmu. Nechyběl ani šéfredaktor Martin Kézr. Moderoval Petr Svěcený.

Studio Paříž se Štěpánkou Hilgertovou a Lukášem MacháčkemVideo: Sport.cz

Článek

Více než stovka sportovců tvoří českou olympijskou výpravu v Paříži. Soutěže oficiálně začnou až v sobotu, v pátek je na programu her oficiální zahájení, které proběhne netradičně mimo stadion na řece Seině. V této souvislosti se hodně řeší i bezpečnostní opatření. „Určitě už za nás se to zpřísňovalo. Ale musím říct, že jako sportovec jsem to moc nevnímala. Prostě jsem si vystála tu frontu na kontrolu, všude jsem chodila z předstihem, ale to, že jsem na olympiádě, bylo víc,“ přemítala Hilgertová.

České vlajkonoše opět vybírali sami sportovci. „Mě tenkrát zvolili funkcionáři, kdybych vzešla z volby sportovců, tak bych si toho vážila ještě víc,“ říkala Hilgertová. I letos bude mít státní vlajku na starost žena a muž. „Drží se tam to genderové pravidlo, které se nastolilo v Tokiu před třemi lety,“ připomínal Kézr kvůli covid posunuté olympijské hry. Důvěru dostali lukostřelkyně Marie Horáčková a judista Lukáš Krpálek, kterému se této pocty dostalo už podruhé. Poprvé nesl vlajku při zahájení her v roce 2016 v Riu de Janeiru.

Před šestnácti lety v Pekingu 2008 nesla vlajku Hilgertová. „Byla to velká zodpovědnost a nést vlajku je velká pocta. Strašně jsem si to užila se všemi ostatními sportovci, ten zážitek opravdu stojí za to,“ přibližovala slavnostní zahájení tehdejší vlajkonoška.

Většina českých sportovců ale letošní zahájení vynechá, chtějí se soustředit na své závody. „Je to opravdu pro sportovce hodně náročné. Už i během kulturního programu museli být olympionici připravení, ale na druhou stranu, když člověk vstoupí na ten stadion, tak je v absolutní euforii,“ vysvětlovala dvojnásobná olympijská vítězka.

Foto: Profimedia.cz

Štěpánka Hilgertová jako vlajkonoška v Pekingu

Dvojnásobná olympijská vítězka z her 1996 z Atlanty a z roku 2000 ze Sydney ve studiu zavzpomínala na oba své triumfy. Řeč přišla i na poslední olympiádu Hilgertové v roce 2012 v Londýně, ze které málem přivezla medaili. „Myslím, že to tomu čtvrtému místu odpovídá. Nejsem moc na symboliku, ale bylo mi 44, startovní číslo jsme měla 4 a skončila jsem čtvrtá,“ krčila rameny šestinásobná účastnice olympijských her.

Poprvé se pod pěti kruhy představila v roce 1992 v Barceloně. „Je to neskutečné, šest olympiád v průběhu dvaceti let. Pořád tady mluvíme o Jágrovi, že ještě hraje hokej, ale Štěpánka je takový Jágr v kajaku,“ smál se Kézr.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Olympijská vesnice v Paříži

V Paříži vznikla tradičně olympijská vesnice. „Pro mě to nikdy nebyl rušivý element, já si to hrozně užívala. Vždycky v jídelně jsem tipovala podle triček, kdo je, z jaké země. Podle postav jsem si říkala, jaké dělají sporty,“ vzpomínala Hilgertová. „Ta olympijská vesnice je opravdu specifická, protože se potkají sportovci, kteří se jinak nemají šanci v životě setkat,“ přidával šéfredaktor Sport.cz.

Někteří sportovci v ní ale nebydlí, aby se mohli lépe soustředit. „Chápu rozhodnutí každého, taky jsem se vždycky chtěla maximálně soustředit na závod. Ale naopak ta vesnice mi pomáhala od nervozity. Například přišla Katka Emmons a nechala nás sáhnout na medaili, kterou vybojovala, a to byla skvělá motivace i pro nás,“ vyprávěla šestapadesátiletá bývalá kajakářka.

Ve speciálním STUDIU PAŘÍŽ došlo i na predikaci českých medailí. „Z role sportovce nemám strašně ráda tohle tipování a už vůbec ne konkrétní jména. Ale opravdu věřím té vodě, tam by mohla určitě nějaká medaile padnout,“ tvrdila bývalá kajakářka a připomínala obhájce zlata Jiřího Prskavce. „Jířa je profesionál, mnohem větší než já. Je skvěle připravený, vyježděný. Ve svém vlastně, na pohled riskantní jízdě, je hrozně jistý.“

„Taky bych hledal medaile ve vodě, Prskavec, Dostál, Fuksa. Tipoval bych šest medailí, z toho alespoň jednu zlatá,“ přidával Kézr. O dvě medailové naděje ale český tým přišel ještě před olympiádou – tenistku Markétu Vondroušovou a zápasníka Artura Omarova. „To je opravdu sportovní tragédie. Artur měl skvělou sezonu a chtěl ji korunovat v Paříži. Markéta měla obhajovat stříbro. Tak doufejme, že jsme si vybrali tu smůlu už před Paříží,“ vykládal Kézr. „Já si to vůbec neumím představit, jaké to musí být. Opravdu to je strašná smůla,“ přibližovala legendární kajakářka.

Foto: Sport.cz

Vodní slalomář Jiří Prskavec patří k favoritům na cenný kov.

„Brutálně speciální“ kolekce

V druhé části pořadu zavítal do studia módní návrhář Lukáš Macháček. Hodně propíraným tématem je totiž nástupová kolekce českého týmu, za kterou stojí návrhář Jan Černý. „Kdybych dostal takovou nabídku, tak bych ji určitě přijal. Je to velká pocta moct dělat olympijskou kolekci,“ říkala. Byl i v komunikaci s autorem letošní nástupové kolekce Janem Černým. „Měl absolutní volnost, ten výsledek mě nepřekvapil, protože Honzovu tvorbu znám a je to skvělý,“ tvrdil Macháček.

Pro Francii typický trenčkot v modrobílé barvě však vzbudil rozporuplné reakce. „Tu kolekci vlastně prověří až dnešní zahájení. Ale myslím, že to je opravdu nějaká generační výpověď. Důležité je, že to oblečení nebudou nosit modelové, ale sportovci. A na každém bude vypadat jinak,“ vysvětloval Kézr. „Je to opravdu těžký úkol. A Honza to zvládl skvěle, vzal ten baloňák, ve kterém tady před několika lety chodil každý a teď se nad tím všichni pohoršují,“ divil se módní návrhář.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Vodní slalomáři a rychlostní kanoisté fasovali oblečení pro olympijské hry v Paříži. Zleva trenér Jiří Prskavec starší a Jiří Prskavec.

Jasné ale je, že čeští sportovci na večerním zahájení, které startuje v 19:30, zaujmou. „Rozhodně je to oblečení zapamatovatelné. Honza to zamýšlel, aby byla kolekce unisex. Samozřejmě ten plášť je dvojsečný, protože na menších postavách může být moc dlouhý, ale zase na té Seině to bude vypadat krásně,“ glosoval Macháček.

Módní návrhář Lukáš Macháček obleká spoustu celebrit a mezi nimi i sportovce. „Karolína Plíšková, fotbalisté, třeba Lukáš Vácha nebo olympijský medailista Alexander Choupenitch. Je to hlavně o dialogu s klientem, aby byla možnost jim, co nejvíc vyhovět,“ přibližoval svou práci.

Přísně utajovanou otázkou zůstává, kdo zapálí olympijský oheň. V kuloárech se hovoří o jménech, jako je biatlonista Martin Fourcade či atletka Marie-Jose Pérecová.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.