Hlavní obsah

STUDIO PAŘÍŽ: Holínky jsme si musely prosadit, vzpomíná na stříbro z Londýna Hradecká

Aktualizováno

Olympijské hry jsou v plném proudu – v pondělí jdou v Paříži do akce další medailové naděje. Na planši se představil Alexander Choupenitch, finále své královské disciplíny poplave i Barbora Seemanová. Na kurt se vrácí i české tenistky. Právě zejména tenisu se věnovalo dnešní STUDIO PAŘÍŽ na Sport.cz. Hostem byla dvojnásobná olympijská medailistka Lucie Hradecká. V druhé části dorazil herec a basketbalista Zdeněk Piškula. Moderoval Honza Homolka.

Studio Paříž s Lucií Hradeckou a Zdeňkem PiškulouVideo: Sport.cz

Článek

Tenisové soutěže v Paříži se po prodlevách způsobených deštěm rozběhly naplno. Pro tři české tenistky už ale individuální kategorie pod pěti kruhy skončily – vypadly Kateřina Siniaková, Linda Nosková i Karolína Muchová. „Je to škoda. Hlavně finalistka Rolland Garros Kája Muchová bohužel nedokázala dotáhnout ten zápas do konce, ale nemá tolik zápasovou praxi. Měla dlouhou pauzu kvůli zranění,“ hodnotil redaktor Sport.cz Marek Burkert.

Při své premiéře pod pěti kruhy neuspěla ani Linda Nosková. „Ona nemá tu antuku moc ráda. Včera mi přišlo, že na ní trochu dopadla nervozita, dělala hodně chyb, nepodržel ji servis,“ vyprávěla dvojnásobná olympijská medailistka.

Naopak v druhém kole pokračují oba zástupci mužské kategorie – Tomáš Macháč a Jakub Menšík i vítězka letošního Wimbledonu Barbora Krejčíková. „Zvládá toho neskutečně moc, takže je taky určitě unavená, je to taky jenom člověk. Ale když tenista vyhrává, tak na tu únavu ani nemyslí,“ tvrdila Hradecká.

Foto: Claudia Greco, Reuters

Barbora Krejčíková oslavuje vítězství

Někteří tenisté často upřednostňují grandslamy před olympijskými hrami. To pro Hradeckou neplatí. „Olympiáda je něco úplně jiného. Má to své určité kouzlo. Člověk tam není sám za sebe, ale za celou Českou republiku. Teď má v zádech velikou fanouškovskou podporu,“ přibližovala olympijský tenis.

Bývalá tenistka připomíná i specifikum olympijské vesnice. „Najednou se člověk dostane blíž ke sportům, které tolik nezná. Fandí ostatním a vlastně tak trochu zapomene na nervozitu ze svého závodu nebo disciplíny,“ vyprávěla devětatřicetiletá hráčka.

Holínky si musely vyhádat

Sama Hradecká má doma dvě medaile z olympijských her. S Andreou Sestini Hlaváčkovou vybojovala v Londýně 2012 stříbro. „Teď jsme na to nedávno koukaly s Andy a říkaly jsme si, že jsme hrály fakt dobře,“ smála se tenistka.

Olympiáda v Londýně se zapsala do historie i nástupovou kolekcí s holínkami, v nich nastoupily české hráčky na stupně vítězů. „My jsme si to tenkrát musely prosadit, organizátoři nás tam nechtěli pustit, ale snažily jsme se jim vysvětlit, že to je naše nástupní kolekce a že prostě musíme. A pak nám to všichni chválili,“ vzpomínala Hradecká.

O čtyři roky později, v roce 2016, v Riu de Janeiru s Radkem Štěpánkem bronz. „S Radkem jsme zahráli neskutečný zápas. Dodneška mi to Mirzaová vyčítá,“ připomněla Hradecká svoji indickou soupeřku z boje o bronz.

Poslední měsíce ale už Hradeckou nezaměstnává tenis – raketu vyměnila za kočárek. Na jaře se jí narodil syn. „Já si to užívám. Tenisovou etapu jsem tak jako uzavřela a teď si užívám ten „normální“ život. Určitě mě neláká se vrátit do závodního tenisu, neumím si představit, že bych sbalila malého a objížděla turnaje,“ říká čerstvá maminka rozhodně. Občas si od výchovy odskočí do televize spolukomentovat. „Baví mě to, je to něco jiného. Ale nedělám to úplně na plný úvazek,“ přidával.

Herec, který si zamiloval basketbal

V druhé části pořadu dorazil do studia herec Zdeněk Piškula, který si zahrál v několika sportovních filmech a seriálech. Jedním z nich byl Zlatý podraz o basketbalové reprezentaci na ME 1950. „Byla tam hodně fyzická příprava, museli jsme se učit basketbal. I po tom natáčení jsme se spojili a chodili jsme hrát basket v partě,“ přibližoval natáčení Piškula.

Herec přiznává, že ho náročnost překvapila. „Tu přípravu jsme začínali v Nymburce a mysleli jsme si, že budeme hodit trénovat a pak půjdeme na pivo. A nakonec jsme trénovali celý den. Ale díky tomu natáčení jsem získal vztah k basketu a hraju ho dodnes,“ vyprávěl šestadvacetiletý herec.

Foto: Sport.cz

Herec Zdeněk Piškula ve filmu Zlatý podraz

I na olympijských hrách se rozehrál basketbal. Překvapivou výhru si při olympijském debutu připsal Jižní Súdán, který porazil Portoriko. Naopak nezaváhali Američané, když přehráli Srbsko. „Americký DreamTeam je opravdu na jména neskutečně silný. Oni neberou nic než zlato, berou to strašně prestižně, aby ukázali, že USA je TOP 1,“ mínil Burkert. „To je jako neuvěřitelné. Srbové sice začali skvěle, ale pak byla jen opravdu otázka času, než se Američané rozstříleli,“ dodával Piškula.

Olympiáda českého herce pohltila. „Hodně se mi líbilo slavnostní zahájení. Jako totální bizár mi přijde drezúra. Vůbec nechápu, jak někdo může sledovat šerm, tam vůbec nepoznám, kdy, kdo bodne,“ vyprávěl Piškula, který obdivuje plavání. „Je to opravdu náročný sport. Občas chodím plavat, ale dám maximálně dva bazény a pak jsme úplně vyřízený. Všichni ti plavci jsou neskutečně namakaní.“

Fotogalerie

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.