Hlavní obsah

STUDIO PAŘÍŽ: Ve vodách rychlostní kanoistiky leží medaile, říká kajakář Krejčí. Ve studiu byl i oblíbený herec

Aktualizováno

Poslední týden olympijského turnaje vstoupil do akce lezec Adam Ondra. Čtvrtfinálové jízdy čekají v kayakcrossu také Lukáše Rohana s Jiřím Prskavcem. Na atletické dráze se objeví další čeští atleti. Hosty STUDIA PAŘÍŽ byli kajakář Jakub Krejčí a herec Tomáš Měcháček. Moderoval Honza Homolka.

Studio Paříž s Jakubem Krejčím a Tomášem MěcháčkemVideo: Sport.cz

Článek

„Věřím tomu, že v rychlostní kanoistice nějaká medaile leží. Tak doufám, že ji vylovíme,“ uvedl Krejčí. Naděje by česká výprava mohla vložit především do Martina Fuksy, kterého v úterý čeká rozplavba s bratrem Petrem v deblkanoi a o den později i v singlu.

Z klidné vody se ale přesuneme na divokou, která je doménou Krejčího. V pondělí budou v akci jeho kolegové Lukáš Rohan a Jiří Prskavec, kteří se představí v kayakcrossu. „Pořád vozíme medaile, tahle olympiáda zatím nevychází podle představ. Doufám, že to kluci dnes zlomí,“ věřil 22letý vodní slalomář.

Seřízlá záď, těžší loď

Kayakcross je na olympijských hrách novinkou. Krejčí ve studiu popsal rozdíly mezi loděmi, které se pro tento sport využívají. „Mají seřízlou záď, aby se víc točila. Loď má 18 kilo, karbonová o polovinu méně,“ vysvětloval Krejčí. Rozhoduje také taktika, na trati je povinný eskymácký obrat pod vodou. Kajakáři si také mohou na některých místech vybrat, kterou branku zvolí k průjezdu.

Lukáš Rohan a Jiří Prskavec postoupili do čtvrtfinále kayakcrossu v neděli. Oba ve svých rozjížďkách obsadili shodně druhé místo a zajistili si tím postup v premiérové disciplíně na olympijských hrách.

Přestože Krejčí kolegům přeje medailový úspěch, dodává, že cenný kov v kayakcrossu visí hodně vysoko. „Britové a Švýcaři ho trénují, Jirka Prskavec na tom začínal jezdit měsíc před olympiádou. Lukáš na tom pádluje. Třeba se nám ale vrátí smůla ze slalomu,“ dodal český kajakář.

Fotogalerie

Kanoistika je nejúspěšnějším českým olympijským sportem. Čím to? „Máme hodně vodních kanálů i tratí a skvělý přístup. Udáváme mezinárodní trend. Řekl bych, že máme nejvíce profesionální přístup,“ zmínil Krejčí.

Voda není cizí ani druhému hostovi studia Tomáši Měcháčkovi. „Jezdil jsem i na kajaku, ale ve 14 letech jsem toho zanechal. Jinak jsem ale od 4. třídy až do prváku na gymnáziu plaval. Hlavně dlouhé tratě, nejvíc mě bavilo 1500 metrů. Zkusil jsem i delší tratě, ale to byla nuda,“ vzpomínal Měcháček. „A kdybych u toho vydržel, určitě bych jel na olympiádu. Minimálně se podívat,“ žertoval.

Měcháček nakonec dal přednost herectví. „Dvě hodiny na jevišti jsou větší zábava než plavecký závod. Ale těžko se to porovnává,“ uvedl 45letý herec.

Právě plavání chtěl na olympijských hrách společně s ragby sledovat nejvíc. Slova chvály měl především 27letou Američanku Katie Ledeckou. Ta v Paříži získala už čtyři medaile, dvě zlaté, stříbrnou a jednu bronzovou. „Je neuvěřitelná, strašnej stroj,“ smekl Měcháček pomyslný klobouk.

Vrátil se také k finále mužské dvouhry v tenise. Srb Novak Djoković získal vytoužené zlato a ve svém sportu vyhrál prakticky vše, co se dalo. „Dohrál hru jménem tenis. Jednou z toho bude film,“ uvedl Měcháček.

Fotogalerie

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.