Hlavní obsah

STUDIO PAŘÍŽ: Fuksovi jsou jako tým formule 1, míní o bratrech kajakář

Aktualizováno

Páteční program olympijských her nabídne hned několik Čechů v akci, ovšem bez atletické účasti. Finále poleze Adam Ondra, o medaile pojede deblkajak Havel se Špicarem a na cenný kov pomýšlí i kanoista Martin Fuksa. Právě zejména vodáckým závodům se věnovalo STUDIO PAŘÍŽ na webu Sport.cz. Hostem byl bronzový kajakář z Tokia Radek Šlouf, v druhé části pořadu došla s herečkou Denisou Nesvačilovou řeč i na týmové sporty. Nechyběl šéfredaktor Martin Kézr. Moderoval Honza Homolka.

Studio Paříž s Radkem Šloufem a Denisou Nesvačilovou 9.8.2024Video: Sport.cz

Článek

Česká výprava má z Paříže stále dvě medaile. Velmi blízko cennému kovu byl ve čtvrtečním oštěpařském finále Jakub Vadlejch, v jednom z nejkvalitnějších závodů historie mu na bronz chyběly čtyři centimetry, když hodil 88,50 metru. „Jakub Vadlejch odházel skvělý závod a je hrozná škoda, že to nevyšlo na medaili, protože to bylo extremně kvalitní, to, co předvedl Pákistánec bylo neskutečné,“ připomínal Kézr olympijského vítěze Nadíma, který hodil 92,97 metru.

Šance na zisk cenného kovu pro Česko ale stále žijí. O medaili se pokusí i reprezentanti na vodě – deblkajakáři Daniel Havel a Jakub Špicar i kanoista Martin Fuksa pojedou olympijské finále. „Kluci poslední roky ukazují, že patří do světové špičky. Já odhaduji páté místo a hrozně rád bych se pletl, aby to bylo ještě veselejší,“ odhadoval šance deblkajaku Šlouf. Česká dvojice nakonec dojela na sedmém místě.

Jedno finále už za sebou česká rychlostní kanoistika má, a to sedmé místo bratrů Fuksových. „Za mě to byla fantastická jízda, opravdu dobře odvedená práce. Trochu jsem cítil i medailovou šanci, ale těsně to uniklo. Kluci jsou jako Formule 1,“ přibližoval Šlouf. „Chybělo tam 65 setin sekundy,“ doplňoval Kézr.

Foto: Profimedia.cz

Bratři Petr a Martin Fuksové skončili sedmí v závodu deblkanoí na trati 500 metrů a vylepšili výsledek z Tokia.

Šlouf věří třiatřicetiletému kanoistovi z Nymburka v úspěch i na individuální trati. „Když to srovnám z minulými hrami, tak jsem z něj necítil takovou lehkost jako teď, takže já jsem v klidu. Martin je v Paříži ve velké pohodě,“ přibližoval šance Fuksy kajakář.

Kajakář Radek Šlouf v Paříži závodil na předolympijské regatě, teď si hry užívá z domova. „Já z toho nám krásný pocit, z televize ta olympiáda vypadá fantasticky. Já jsem zažil olympiádu v Tokiu bez diváku a tenkrát mi to ani tak nevadilo, ale teď když to vidím, tak doufám, že ještě jednu olympiádu zažiju,“ mínil Šlouf.

Devětadvacetiletý závodník usiloval i o účast ve francouzské metropoli. „Chtěli jsme to vyjet na čtyřkajaku, ale tam bohužel je jen jedna šance a nám se to mistrovství světa nepovedlo, takže proto tam teď nejsem,“ vysvětloval Šlouf, pro kterého zmizela i šance na deblkajak. „V Tokiu měla derniéru trať deblu na 1000 m. Pětistovku jsme s Pepou (Dostálem) zkoušeli, ale kluci byli jasně lepší,“ dodával o dvojici Havel, Špicar.

Foto: Sport.cz

Josef Dostál s Radkem Šloufem

Společně s Dostálem Šlouf vybojoval bronz na olympiádě v Tokiu. „Když si vzpomenu na finále, tak já jsem úplně cítil, jak mi ujíždí loď pod zadkem. Pepa chtěl hrozně ukázat, že ten singl jenom nevyšel a táhnul to. Hrozně jsem si to užil,“ vzpomínal devětadvacetiletý kajakář.

I Josef Dostál patří mezi favority na českou medaili. Usiluje už o pátý cenný kov, zlato mu ale ještě chybí. „Myslím, že Pepa teď prožívá šťastné období. Hodně změnil svůj přístup, po Tokiu začal spolupracovat s psychologem, hodně se zaměřil na změnu stravy, tak já mu vždycky říkám, že vypadá jako reklama na hlad,“ smál se Šlouf.

Už rozjížďka ukazovala, že Dostál je ve vynikající pohodě. „Já už jsem si říkal, jestli to nevypustil moc, přece jen byl to olympijský závod. Ale ta taktika mu přesně vyšla, takže věřím, že prodá to, co v něm je,“ říkal kajakář. O finále zabojuje i Dostálova snoubenka Paloudová. „Mě ta holka furt překvapuje. Já vždycky něco řeknu a ona je ještě lepší. Takže teď tipuju finále B a věřím, že mě znovu překvapí,“ tvrdil Šlouf.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Jedním z největších favoritů lezecké soutěže byl Adam Ondra, po první části kombinačního finále obsadil průběžné sedmé místo a přišel o šanci na medaili. Ve svém oblíbenějším lezení na obtížnost sice zapsal 96 bodů, celkově to ale stačilo na 120,1 bodu a konečné šesté místo.

Herečka sní o roli kanoistky

Ve druhé části studia dorazila herečka Denisa Nesvačilová, která si zahrála beachvolejbalistku ve filmu Přes prsty. „Trénovaly jsme čtyři měsíce poměrně intenzivně každý den. Ani dublerky nebyly tolik potřeba, jak to původně vypadalo, protože se ukázalo, že za mě najít dublerku bylo opravdu těžké. Takže ty beachvolejbalové scény jsem fakt odehrály my,“ přibližovala Nesvačilová natáčení.

Třiatřicetiletou herečkou beachvolejbal nadchnul. „Hraju míň, než bych chtěla, protože mě to fakt bavilo a přijde mi škoda ty základy zahodit,“ říkala Nesvačilová, která si před kamerou vyzkoušela i jiné sporty. „Zkoušela jsem třeba akrobacii na šálách, a to už je na mě fakt moc. Ale byla bych ráda, kdyby třeba přišla nějaká role kanoistky. To by mě bavilo,“ snila herečka. „Takže ve filmu o Anežce Paloudové bude hrát hlavní roli Denisa Nesvačilová,“ doplňoval Kézr.

Foto: Lindsey Wasson, ČTK/AP

Anežka Paloudová po své olympijské premiéře.

Nesvačilová dělala v dětství závodně gymnastiku. „Skončila jsem kvůli zádům, protože to už fakt nešlo dál. Ale pořád mě to baví sledovat,“ říkala herečka, která nejvíc bojovala se stuhou. Na olympiádu ale moc času koukat nemá. „Viděla jsem tenis a Jirku Prskavce, protože teď hodně zkouším a není tolik času, jak bych chtěla,“ přibližovala Nesvačilová.

Sport ale u ní nechybí. „Loni jsem byla poprvé v životě na basketbalu. A hrozně mě to nadchlo, chtěla bych vidět někdy naživo i ty americké hráče, protože to je fakt skvělý na koukání,“ říkala Nesvačilová, u které vede hlavně fotbal a tým pražské Sparty.