Hlavní obsah

STUDIO PAŘÍŽ: Vacek předvedl životní výkon. Ukázal, že patří do světové špičky, říká jeho kolega

Aktualizováno

I nedělní program na olympijských hrách v Paříži nabídne několik Čechů v akci. O bronz budou bojovat deblistky, o postup do čtvrtfinále beachvolejbalisté. Svoje druhé vystoupení pod pěti kruhy už má za sebou cyklista Mathias Vacek, který 14. místem opět vylepšil nejlepší české umístění na olympiádě. A právě mladičký reprezentant byl jedním z témat dnešního STUDIA PAŘÍŽ na webu Sport.cz. Dorazil Petr Vakoč, ve druhé části pořadu pak i úspěšný paraatlet Aleš Kisý. Ve studiu nechyběl ani redaktor Matěj Vybíral. Moderovala Lucie Černá.

Studio Paříž s Petrem Vakočem a Alešem KisýmVideo: Sport.cz

Článek

Cyklista Mathias Vacek má při svém premiérovém startu na olympiádě na svědomí jedny z nejlepších výsledků české výpravy. V časovce byl jedenáctý, při silničním závodě na 273 kilometrů pak obsadil 14. místo, čímž o jednu pozici vylepšil dosud nejlepší české umístění Romana Kreuzigera z OH v Londýně. „Včerejší závod byl skvělý, ty davy, atmosféra musela být úžasná. Byl tam jediný Čech a neměl se vlastně o koho opřít, ale zvládl to skvěle. Ukázal, že patří do světové špičky,“ mínil účastník her v Riu de Janeiru Vakoč. „Výsledky Mathiase jsou opravdu velmi příjemným překvapením,“ říkal redaktor Vybíral.

Silniční závod stejně jako časovku ovládl Belgičan Remco Evenepoel. „Já jsem hodně překvapený, protože jsem nečekal, že vyhraje oba ty závody. Opravdu smekám, předvedl neskutečný výkon,“ říkal český cyklista. „Měl v nohách vlastně tři týdny Tour de France a stejně to zvládl,“ dodával Vybíral.

Belgický cyklista dokázal přidat druhé zlato navzdory defektu čtyři kilometry před cílem. „Musel to být hodně psychicky náročný moment. Olympiáda je specifická tím, že se závodí bez vysílaček, takže Remco ani nevěděl, jak jsou na tom ostatní. Ale jsem rád, že mu to vyšlo,“ přibližoval Vakoč.

Foto: ČTK

Mathias Vacek během silničního závodu na olympijských hrách

Dvaadvacetiletý český reprezentant mezi časovkou a silničním závodem opustil dějiště her a vrátil se hlavně kvůli tréninkům do Prahy. „Myslím, že to samé udělala většina závodníků. Ten ruch olympijské vesnice bere síly, je to náročné, takže tohle bylo jednoznačně dobré rozhodnutí,“ chválil Vakoč svého následovníka.

Silniční závod projížděl městem a jeho cíl byl pod Eiffelovou věží. „Muselo to být skvělé, myslím si, že spousta závodníků si to musela užít. Ale cyklista se nezvládá kochat okolím, takže kolikrát mi třeba mamka říkala, že jsme jeli krásným prostředím a já o tom vůbec nevěděl,“ smál se dvaatřicetiletý cyklista.

Český tým zažil velice úspěšný pátek – tenisový mix Siniaková a Macháč získali zlato, tým kordistů naprosto nečekaný bronz. „Tohle byl pro mě asi největší zážitek z dosavadního průběhu olympiády. Opravdu neskutečné,“ dojímal se Vakoč.

O další medaili do sbírky letošní výpravy bojovaly tenistky – Karolína Muchová s Lindou Noskovou ale nestačily v zápase o bronz na španělský pár Bucsaová, Sorribesová. Přiblížit se bojům o cenné kovy se pokusili i beachvolejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner, kteří nezvládli osmifinále s Nizozemci Boermansem a De Grootem a prohráli ve dvou setech 0:2. Z vyřazovacích jízd se pokusí postoupit v kajakkrosu i vodní slalomáři.

Rekordní paralympionik to chce dotáhnout až do LA

V druhé části pořadu dorazil paralympionik Aleš Kisý, který vrhá koulí, hází oštěpem i diskem. „Koule je moje dominantní disciplína, protože disk mojí handicapové skupině úplně zrušil a oštěp nám sloučil se zdravějšími sportovci. Ale baví mě všechny tři disciplíny,“ říkal třiačtyřicetiletý paraatlet, který na nadcházejících hrách bude startovat jen ve vrhu koulí.

Foto: Český paralympijský výbor

Aleš Kisý (vlevo) a Tomáš Staněk během společného tréninku na Strahově

Účast v Paříži bude jeho šestou paralympiádou. „Je potřeba tomu obětovat opravdu hodně, stojí to i víc peněz. Ale dělám sport, který můžu provozovat ještě dlouho, mám soupeře ve věku svého otce. Sám bych to chtěl dotáhnout až do 2028 v Los Angeles, protože tam jsem ještě nebyl,“ říkal Kisý.

Poprvé pod pěti kruhy startoval v Athénách v roce 2004. „Bohužel na rozdíl od těch předchozích paralympiád, tady není moc možností. Chtěl bych vidět ragby, basket, lukostřelbu, ale já už teď vím, že mám 1. srpna závod a 3. už jedu domů,“ přibližoval paralympionik.

Také česká atletika bude mít v nedělním programu na olympiádě své zastoupení. Kvalifikaci už za sebou mají dálkaři, Radek Juška sezonním maximem 8, 15 metru postoupil do úterního finále z druhého místa. Premiéru pod pěti kruhy má za sebou i Petr Meindlschmid, který ale do další fáze závodu nepostoupil.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Radek Juška postoupil suverénně do finále dálky

Rozběh na 400 m překážek čekal Nikoletu Jíchovou, která musí do oprav, a ve večerním programu hladká čtvrtka i Matěje Krska. V sobotu si česká výprava připsala první finálovou účast v „královně sportu“.

Koulař Tomáš Staněk na svůj výkon z kvalifikace nenavázal a vrhem 20, 37 metru skončil desátý. „V kvalifikaci překvapil nás všechny a možná i sám sebe. Já jsem věřil, že by to mohl zopakovat a do té osmičky se dostat, ale nepovedlo se,“ říkal Vybíral.

Svého kolegu sledoval i Kisý. „Tomášovi jsem hodně fandil, psali jsme si, říkal, že ta kvalifikace ho ohromně nakopla. Myslím si, že to nevyšlo, protože byl hrozně přemotivovaný. A pak to dopadne, jak to dopadne,“ analyzoval paralympionik. Třetí zlato v řadě vybojoval Američan Rayn Crouser.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.