Hlavní obsah

STUDIO PAŘÍŽ: Při střelbě není prostor na pochybnosti, říká o Přívratském olympijská vítězka

Aktualizováno

Česká republika dál čeká na cenný kov. Nejblíže k němu byl střelec Jiří Přívratský. Na bronz mu chybělo sedm desetin bodu a ve třípolohové střelbě z libovolné malorážky na 50 metrů skončil čtvrtý. Vystoupením našich střelců na olympijských hrách se bude věnovat dnešní STUDIO PAŘÍŽ na Sport.cz. Hostem byla trojnásobná olympijská medailistka Kateřina Emmons, ve druhé části dorazila i česká naděje na nadcházejících paralympijských hrách atletka Tereza Jakschová. Moderovala Lucie Černá.

Studio Paříž s Kateřinou Emmons a Terezou JakschovouVideo: Sport.cz

Článek

Střelec Jiří Přívratský ráno zaznamenal nejlepší český výsledek na letošních hrách – ve třípolohové střelbě z libovolné malorážky na 50 metrů obsadil těsně čtvrté místo. „Ta konkurence v našem sportu je obrovská. Myslím, že to první olympijské finále v kariéře zvládl skvěle. Jirka bohužel udělal o dvě chyby víc než stačilo na bronz, ale opravdu si vážím jeho dnešního výkonu,“ analyzovala Emmons finálový závod třiadvacetiletého českého reprezentanta. „Jiří Přívratský jel na olympiádu jako adept na medaili. A potvrdil, že oprávněně. Bohužel o chlup to nevyšlo,“ doplňoval šéfredaktor Sport.cz Martin Kézr.

Přívratský po závodě přiznal, že při změně pozice si zapomněl upnout řemínek. „Myslím, že to je o pocitu. Dostalo se mu to do hlavy a už to z ní nevyhnal. Při takovém závodě není prostor na pochybnosti a tady bohužel přišly. Je potřeba nenechat se tím semlít,“ krčila rameny bývalá střelkyně.

Foto: Manish Swarup, ČTK/AP

Střelec Jiří Přívratský útočil na medaili během závodu v třípolohové střelbě na 50 metrů, nakonec mu jeho výkon stačil na 4. místo.

Zraky českých fanoušků se tak budou upínat k podvečernímu závodu vodních slalomářů a obhájci zlata Jiřímu Prskavcovi.

Kateřina Emmons je nejúspěšnější sportovní střelkyní České republiky. Z Olympijských her má kompletní sadu cenných kovů, ve sbírce má i tituly mistryně světa a Evropy. „Ještě jsme s manželem nedospěli do fáze, že bychom měli nějakou výstavu medailí doma. Občas je vytáhneme, ukážeme dětem a pak zase schováme,“ říkala bývalá střelkyně.

Hned při své premiéře pod pěti kruhy v Aténách Emmons vybojovala bronz při střelbě ze své oblíbené vzduchovky. Nejlépe ji pak vyšla druhá olympijská účast v Pekingu. „Bylo to pro mě hrozně těžké, protože jsem věděla, že ten rok jsem byla k neporažení. A ten tlak na úspěch byl obrovský,“ vzpomínala Emmons. Nakonec získala dvě medaile - ke zlatu ze vzduchové pušky přidala stříbro ve sportovní malorážce. 

Česká střelkyně zavzpomínala i na „komplikace“, které ji zisk dvou cenný kovů v Pekingu přinesl. „Medaile se dostávají v krabičkách a třeba v Pekingu byly ty krabičky hrozně obrovské, takže jsem si je přivezla zpátky zabalené v ponožkách,“ smála se čtyřicetiletá olympionička. Při své olympijské derniéře v Londýně 2012 skončila těsně pod stupni vítězů.

Foto: Profimedia.cz

Kateřina Emmons si z Pekingu 2008 přivezla dvě medaile

Ke střelbě ji přivedl otec, úspěšný český střelec, Petr Kůrka. Začala střílet až ve 14 letech, když skončila s plaváním. „Vlastně už mě nikde moc nechtěli, protože začít v tomhle věku jiný sport je hrozně těžký. A tak táta říkal ať si jdu zkusit střelbu a mě to chytlo,“ vyprávěla trojnásobná olympijská medailistka.

Sportovní střelba byla symbolem tichého sportu, při kterém se moc hlasitě nefandí. „To už dávno neplatí, mexické vlny, je tam kotel, bordel a úplně neskutečná atmosféra,“ říkala čtyřicetiletá maminka čtyř dětí.

Věřím v sílu kníru. Střelec Jakub Tomeček má speciální olympijský talisman a doufá, že má zavřené komůrky ve své psychiceVideo: Sport.cz

Z českých střelců se ještě v pátek představí skeetař Jakub Tomeček, který bude mít v Paříži zvláštní talisman – knír. „Já mám krabičku talismanů, včetně prstýnku, který mi dali naši za první plný nástřel. Měla jsem i rituál, že jsem si vždycky nandala jednu botu první,“ vzpomínala na svoje rituály Emmons.

Jakschová věří v atletický úspěch

V druhé části pořadu dorazila paralympijská atletka Tereza Jakschová, jedna z největších nadějí na následující hry do Paříže. „Snažili jsme se zapracovat na startech. Mým cílem je přiblížit se svým osobním rekordům,“ říkala paraatletka, která se zúčastnila už covidových her v Tokiu.

„Když jsem vstoupila na prázdný stadion v Tokiu, tak jsem si říkala, že to chci zažít určitě ještě jednou a s diváky, tak jsem ráda, že se mi to splnilo,“ přibližovala Jakschová, která trénuje se zdravými sportovci. „Motivujeme se navzájem. Je to skvělé,“ tvrdila osmadvacetiletá sprinterka, jenž kromě atletiky chodí normálně do práce.

Jakschová věří v atletický úspěch české výpravy. „Je to těžké říct, ale věřím, že aspoň tři budou,“ říkala paraateltka, které oponoval šéfredaktor Sport.cz. „To jste velmi optimistická. Myslím, že Jakub Vadlejch je medailová naděje, ale ten zbytek nevím.“

Fotogalerie

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.