Hlavní obsah

STUDIO PAŘÍŽ: Krsek je budoucností české atletiky, může překonat i můj rekord, míní Maslák

Aktualizováno

Olympijské hry v Paříži se pomalu ale jistě blíží ke svému závěru, ve středu je na programu dvanáctý soutěžní den. V akci bude hned patnáct českých sportovců. Postup do semifinále vyjeli Josef Dostál i Martin Fuksa. Lezec Adam Ondra už slaví postup do finále, v něm už je tyčkařka Amálie Švábíková a ve středu večer se pokusí zabojovat o cenný kov. Speciální STUDIO PAŘÍŽ na webu Sport.cz se opět bude věnovat českým nadějím, hostem byl trojnásobný olympionik Pavel Maslák a v druhé části i basketbalista Vojtěch Hruban. Nechyběl ani šéfredaktor Martin Kézr. Moderoval Petr Svěcený.

Studio Paříž s Pavlem Maslákem a Vojtěchem HrubanemVideo: Sport.cz

Článek

Podobně jako ostatní bývalí sportovci Maslák přiznával, že letošní olympiádu sleduje více než ty předešlé. „Je to úplně jiné, člověk na to má čas,“ mínil běžec, který usiloval i o kvalifikaci do Paříže. „Zkoušeli jsme to s kluky hlavně přes štafetu, ale bohužel to nevyšlo.“

Maslák je tak trojnásobným účastníkem olympijských her. Poprvé se představil v Londýně 2012, kde se jako první český atlet dostal na hladké čtvrtce pod 45 vteřin. „Asi na to vzpomínám nejvíc, třeba v Tokiu před třemi lety to měli krásně připravené, ale bez diváků to nebylo ono,“ připomínal Maslák covidové hry v Japonsku.

Amálie Švábíková je třetí českou atletkou, která nastoupí do olympijského finále. Tyčkařka se pokusí prolomit výsledky svých kolegů Radka Jušky a Tomáše Staňka, kterým finále nevyšlo podle představ a skončili shodně desátí. „Je nutné ale uvědomit si, že výsledek Radka Jušky je druhý nejlepší českého dálkaře na olympijských hrách,“ přidával Kézr.

Velkým překvapením české atletiky je mladá čtvrtkařka Lurdes Gloria Manuel, která se probojovala do semifinále. „Je vidět, že je ještě mladá, ale opravdu se prezentuje perfektně. Má formu, kterou předvedla už na Zlaté tretře. Myslím, že je výborně připravená na přechod do dospělé kategorie,“ připomínal výkony české čtvrtkařky Maslák.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Lurdes Gloria Manuel vybojovala postup do semifinále běhu na 400 metrů.

Do oprav, které jsou novinkou na olympiádě, musela mílařka Kristiina Sasínek Mäki, které ale postup utekl a do oprav musí i Jakub Dudycha na 800 m. „Celý tenhle systém oprav je poměrně zvláštní. Nabízí to nové taktiky, protože někdo třeba může ten rozběh vypustit a pošetřit na opravy,“ mínil český běžec. „Na takto dlouhých tratích je to opravdu náročné, protože pak ubývají síly na semifinále,“ doplňoval Kézr.

Do finále v Paříži se podívá i výškař Jan Štefela, který zapsal 224 centimetrů. „Je to opravdu objev této sezony, je vidět, že kvalifikace mu jdou,“ tvrdil Kézr. „Zlomilo se to, začal skákat neskutečné výšky a věřím, že nám ještě něco předvede,“ doufal Maslák.

Na stejné trati jako český rekordman v Paříži startoval Matěj Krsek. „Rozhodně má na to běžet ještě rychleji, než je jeho osobák. Myslím, že v něm české atletice roste opravdu kvalitní běžec, je hodně rychlý a pod 45 vteřin určitě pokoří, klidně už za rok, dva,“ mínil třiatřicetiletý běžec.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Český běžec na 400 metrů Matěj Krsek skončil ve svém rozběhu poslední, dostane ale ještě šanci při opravě.

Pavel Maslák byl typický svými rukávky.„Nemělo to vůbec žádný efekt, bylo to jen abych se odlišil od ostatních. Ale patent na to nemám,“ smál se atlet s přezdívkou „máslo“, kterého nadchlo sportovní lezení a ostatní novější sporty, včetně BMX. „Je to skvělé hlavně pro to divácké oko, hrozně mě to baví a strašně se těším na páteční finále s Adamem Ondrou.“

Bývalý čtvrtkař Maslák přiznal, že se závodní kariérou je konec. „Od ledna nastupuju na Duklu a uvidím, jestli se někdy vrátím k atletice jako k trénování. Asi by mě to bavilo, ale určitě až děti odrostou,“ přibližoval své plány do budoucna třiatřicetiletý sportovec.

Americký „dreamteam“ válí

Druhá část pořadu byla věnovaná basketbalu, dorazil kapitán národního týmu Vojtěch Hruban, který o účast pod pěti kruhy v Tokiu přišel kvůli zranění. „Na jednu stranu jsem jim to hrozně přál, ale na druhou stranu mě strašně naštvali, že tam postoupili beze mě,“ smál se Hruban.

Čtyřiatřicetiletý křídelník byl součástí české generace, která zaznamenala největší úspěchy – účast na olympiádě a 6. místo na mistrovství světa. „Jsem hrozně hrdý, že jsem mohl být tohohle všeho součástí,“ říkal Hruban. „Myslím, že pořád to doceňujeme, co kluci dokázali. Dostat se na olympiádu v kolektivním sportu je opravdu hodně těžké,“ připomínal Kézr.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Pozornost budí basketbal i v Paříži. Z Lille se přesunul do hlavního města do arény Bercy a už teď to vypadá, že divácký rekord z Atlanty 1996 bude překonán. „Je to úplně neskutečné, když se to podařilo naplnit, tak to byl basketbalový svátek a nedivím se, že ten divácký rekord padne,“ mínil Hruban.

Mužský turnaj vstoupil do semifinálové fáze. Americký tým v čele s Kevinem Durantem nebo LeBronem Jamesem zatím potvrzuje roli absolutního favorita, v semifinále je bude čekat Srbsko. „Myslím, že s nimi můžou hrát. Ale nezvládnou je Srbové porazit, naopak bych viděl větší šanci z dvojice Francie-Německo,“ tvrdil Hruban.

Finálové ambice americký tým rozhodně má, druhé semifinále bude zřejmě otevřenější. „Mě by se hrozně líbilo finále Německo-USA a klidně bych se nebál nějakého překvapení na úkor Ameriky, protože Němci hodně hrají ten evropský styl basketbalu,“ analyzoval Kézr.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Kevin Durant se stal nejlepším střelcem USA v rámci olympijských her.

Pětatřicetiletý americký křídelník Durant se stal novým absolutním americkým rekordmanem v počtu bodů nastřílených na olympijských hrách, na kontě jich má už 494. „Ten tým obecně budí v Americe velkou pozornost, protože chtějí zase dokázat, že jsou nejlepší a že oni vymysleli basketbal,“ vyprávěl Hruban.

Český kapitán národního týmu strávil poměrnou část kariéry ve Francii. „Byl jsem sice daleko od Paříže, ale bylo to hodně specifické. Pořád pršelo a zklamalo mě francouzské jídlo, zkoušel jsem kachnu na tisíc způsobů, ale nic mě nenadchlo,“ přibližoval život ve Francii Hruban.

Čtyřiatřicetiletý basketbalista zatím neví, co s ním bude dál. „Momentálně jsem nezaměstnaný. Uvidíme, co bude dál. Ale chtěl bych ještě alespoň jednu sezonu odehrát,“ přibližoval Hruban, který by se nechtěl vzdát ani národního týmu. „Zatím jsme se všichni veteráni shodli, že pokračujeme, ideálně do toho Eurobasketu 2025 a pak asi bude řada na ostatních,“ glosoval.