Hlavní obsah

STUDIO PAŘÍŽ: Plavky máme tak vykrojené kvůli reklamě, říká Nausch Sluková

Aktualizováno

Česká republika ve středečním programu olympijských her touží po prvním cenném kovu. O medaili zabojuje freestylistka na BMX Iveta Miculyčová i kanoistka Gabriela Satková. Důležitý krok k vysněnému titulu olympijských šampionů ale udělali i aktuální mistři světa v beachvolejbalu. Ondřej Perušič a David Schweiner už po druhém zápase ve skupině mají jistotu osmifinále. Právě o šancích Čechů na písku bude dnešní STUDIO PAŘÍŽ na Sport.cz. Hostem byla Markéta Nausch Sluková, která byla na třech olympijských hrách. V druhé části pořadu dorazil i herec Jan Čenský, jenž si zahrál atleta v seriálu Dlouhá míle. Moderoval Petr Svěcený.

Studio Paříž s Markétou Nausch Slukovou a Janem ČenskýmVideo: Sport.cz

Článek

Bývalá beachvolejbalistka Nausch Sluková se zúčastnila olympijských her třikrát. Nejlepší umístění si odvezla společně s Kristýnou Kolocovou z her v Londýně 2012 – po prohraném čtvrtfinále skončily páté. Jde o nejlepší výsledek českého beachvolejbalového páru pod pěti kruhy v historii. „Troufám si říct, že bez tohohle úspěchu, by český beachvolejbal teď nebyl tam, kde je,“ tvrdila bývalá hráčka z dvojice Maki a Kiki. „Já tomu říkám olympijský wowefekt. A najednou národ zjistil, že dvě mladé krásné holky hrají beachvolejbal a hrají ho dobře,“ doplňoval Kézr.

Právě tento dvanáct let starý výsledek bude chtít pokořit dvojice Perušič/Schweiner.„Playoff bude i o štěstí. Já si ale troufám říct, že by kluci mohli být to medailové želízko v ohni,“ mínila bývalá hráčka. „Ta skupinová fáze je ošidná, protože pak záleží opravdu na tom pavoukovi. Ale přijal bych teorii, že když chce někdo uspět, tak musí porazit každého. A Perušič se Schweinerem jsou jedním z favoritů,“ přitakával šéfredaktor Sport.cz Kézr.

Foto: Louise Delmotte, ČTK/AP

Duo českých plážových volejbalistů Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem zvládlo i své druhé vystoupení ve skupině.

Druhou účast si šestatřicetiletá hráčka připsala v Rio de Janeiru s Barborou Hermannovou. Skončily na 17.-18. místě. Start v Tokiu před třemi lety jim vzal pozitivní covidový test Nausch Slukové po příletu. „Teď už to vnímám jako nějakou součást svojí beachvolejbalové cesty. Ale bolelo to dlouho a bylo těžké to překonat,“ vzpomínala na smolnou derniéru pod pěti kruhy Nausch Sluková.

Letošní olympiádu si poprvé po dvanácti letech užívá z pohledu fanouška. „Je to pro mě poprvé po dlouhé době, co nejsem aktivní účastnicí her. Ale má to opravdu své kouzlo, hrozně si to užívám,“ vykládala Nausch Sluková, která se zkoušela i kvalifikovat do Paříže. „S Helčou Havelkovou jsme se daly dohromady, abychom to zkusily, ale ona se pak vrátila k šestkovému volejbalu a já jsem se rozhodla netlačit na pilu,“ přibližovala maminka dvouleté holčičky.

Její bývalá parťačka Hermannová teď pod pěti kruhy bojuje s Marií-Sárou Štochlovou, první dva duely ve skupině ale prohrály. „Holky samy říkaly, že cesta dál vede přes Francouzky,“ připomínala bývalá beachvolejbalistka poslední duel české dvojice ve skupině.

Specifikem beachvolejbalového turnaje na letošních olympijských hrách je, že kurty se nachází přímo pod Eiffelovou věží. „Pro tu olympiádu je to typické. V Riu se hrálo na Copacabaně. Myslím, že v poslední době se daří zakomponovat monumenty města do dění a je to skvělé,“ říkal šéfredaktor Sport.cz. „To prostředí v Paříži je kouzelné. Určitě si toho nedá nevšimnout, protože je ta věž takový monument, že to nejde,“ přidávala bývalá beachvolejbalistka.

Foto: Louisa Gouliamaki, Reuters

České volejbalistky Barbora Hermanová a Marie-Sára Štochlová během druhého zápasu ve skupině na olympijských hrách

V beachvolejbale, možná víc než kde jinde, je důležité, aby fungovala ve dvojici chemie. „Je určitě lepší, když jsou ty dva na písku zároveň kamarády. Ta intenzita soužití je opravdu ohromná, takže když si lezete na nervy mimo písek, tak může docházet ke třenici a ponorce,“ vysvětlovala důležitost nejen herní souhry Nausch Sluková.

Plážový volejbal, hlavně ten ženský, je specifickým svým oblečením – dívky hrají v plavkách. „Pro nás je to pracovní oděv, ale hodně lidí se nás na to ptá. Je pravda, že ty plavky musí být co nejvíc vykrojené, protože je omezený prostor na reklamu, tak aby se jí nedostávalo víc prostoru, než by mělo,“ říkala bývalá hráčka. „Ale je to nejpraktičtější, protože ten písek pak nemusíte vysypávat ze všeho.“

Čenský hereckým atletem

Do druhé části pořadu přišel herec Jan Čenský, který obdivoval Ivetu Miculyčovou, která bojovala ve finále olympijských her. „Ona je opravdu neskutečná, nebojí se rychlosti. Spadne na kostrč, to bolí neskutečně a ona vstane a jede znova,“ říkal třiašedesátiletý herec. Miculyčová při své premiéře pod pěti kruhy skončila šestá.

Známý herec má ke sportu opravdu blízko. V seriálu Dlouhá míle si zahrál atleta. „Ten běžecký styl jsem trénoval na Bohemce, tam je dodneška škvára. Půl roku jsme trénovali, připadal jsem si jako reprezentant,“ vzpomínal na natáčení Čenský. „Díky tomu jsem nahlédl do světa profesionálních sportovců a je to opravdu totální dřina, to je neskutečné.“

Sport ho pohlcuje a stává se z něj veliký fanoušek. „Já sedím u televizní obrazovky a řvu, fandím. Nemohl bych sedět na tenise, kde má být během výměn ticho, tam by mě vyvedli,“ smál se herec.

Do Paříže v minulých dnech vyrazila první část atletické výpravy, která tvoří její nejpočetnější část. Ve francouzské metropoli se jich představí hned 30 včetně obhájce stříbra oštěpaře Jakuba Vadlejcha. „Atletika je opravdu pro mě top sport. Obdivuju desetibojaře, to je neuvěřitelné, co oni dokážou,“ tetelil se Čenský.

Fotogalerie

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.