Hlavní obsah

STUDIO PAŘÍŽ: Dvacet tyčkařek ve finále? Absolutně nechápu, říká bývalý atlet

Aktualizováno

Ani v úterním programu není o české zástupce na olympijských hrách v Paříži nouze. Oči českých fanoušků se ale budou upínat pouze na dvě místa – kanál Vaires-sur-Marne a atletický stadion Stade de France. Zejména královně sportu se bude věnovat dnešní STUDIO PAŘÍŽ na Sport.cz. Hostem byl bývalý běžec a nynější trenér Jakub Holuša. Ve druhé části pořadu dorazila i zápasnice Adéla Hanzlíčková, které účast pod pěti kruhy těsně unikla. Ve studiu nechyběl redaktor Jan Škvor. Moderoval Petr Svěcený.

Studio Paříž s Jakubem Holušou a Adélou HanzlíčkovouVideo: Sport.cz

Článek

Česká atletika zapsala v Paříži další tři finálové účasti. Tyčkařka Amálie Švábíková bez větších problémů postoupila do středečního boje o medaile, kterého se netradičně zúčastní hned dvacet závodnic. „Za mě je to úplný nesmysl, opravdu nechápu, proč se holky nemohly rozeskákat. Protože Amálie je ve finále a může skončit klidně dvacátá,“ říkal Škvor. „Taky to nechápu, bude to extrémně dlouhá soutěž. Vypadnou z tempa, je to divné,“ souhlasil Holuša.

Už v úterý večer bude skákat o cenný kov dálkař Radek Juška, který překvapil druhým místem v kvalifikaci, když jako jeden ze dvou závodníků skočil limit. „Kdyby mi to někdo řekl po mistrovství Evropy, tak bych tomu absolutně nevěřil. Ale teď už je to ten starý Radek Juška a proč by nemohla být ve hře i medaile,“ tvrdil odvážně redaktor Sport.cz.

Stylem „přišel-hodil-postoupil“ se do další fáze závodu kvalifikoval i obhájce stříbra v oštěpu Jakub Vadlejch. „Určitě je super, že mu to takhle vyšlo. Pošetřil energii do finále, splnil to, co chtěl. Určitě myslí na zlato, ale musíme si uvědomit, že je to oštěp a jsou tam takový čtyři, pět lidí, kterým to může uletět až k 90 metrům. Ale věřím, že se mu to sejde a to zlato vybojuje,“ mínil Holuša.

Foto: Reuters

Jakub Vadlejch během kvalifikace na olympijských hrách

Z českých běžců dokázala prokletí oprav prolomit pouze čtvrtkařka Lurdes Gloria Manuel, která jako poslední časem 50,81 postoupila do středečního semifinále. „Je to obrovský příslib do budoucnosti, pro ni samotnou je postup do olympijského semifinále ohromný úspěch,“ vysvětloval redaktor Škvor.

Z rozběhů do oprav naopak musí mílařka Kristiina Sasínek Mäki, ve svém běhu skončila sedmá, dvě vteřiny za postupovou šestkou. „Já si myslím, že běžet ještě jeden běh navíc je zásadní problém. 1500 m je tak těžká disciplína, že to je opravdu náročné. Co jsem viděl v chlapech, tak když někdo postoupil z oprav, tak v semifinále mu ztuhly nohy,“ říkal trojnásobný účastník olympiády.

Premiéru pod pěti kruhy si připsal steeplař Tomáš Habarta, který ale zhruba po 200 metrech musel odstoupit. „Je to mladý kluk, má všechno před sebou, snad to není nic vážného. Ale je to těžké na první olympiádě,“ vykládal Holuša, který na trati 3000 metrů překážek začínal svou atletickou kariéru.

Česká výprava zatím získala v Paříži dvě medaile. „Je to složité, ne každému se podaří tu medaili obhájit. Je to sport, já si přeji ať to ještě klapne, ale myslím, že tak šest je maximum,“ analyzoval možnosti Holuša.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Česká atletika představila nové dresy pro letošní sezonu která vyvrcholí na LOH 2024 v Paříži. V dresech pózují atleti zleva: Matěj Krsek, Tereza Petržilková, Lada Vondrová a Patrik Šorm.

Atletů s českou vlaječkou na prsou je v Paříži třicet. „Je vidět, že česká atletika má hodně mladých nadějí, máme dobře nakročeno. Ale je důležité, aby se s mladými dobře pracovalo, aby zvládli ten přechod do dospělé kategorie. Ale talenty rozhodně máme,“ přesvědčoval Holuša, který zároveň připomíná, že pod pěti kruhy nemůže závodit každý. „Olympijské hry jsou opravdu jen pro ty vyvolené, protože splnit limity a podmínky je složité. Už se tam dostat je ohromný úspěch. Samozřejmě pak je na každém, jak se s tím dokáže porvat.“

Nástupníkem Holuši na trati 1500 metrů je Jakub Dudycha. „Běhá časy, které já jsem nikdy nedokázal, takže mu to opravdu přeju. Skvěle pracují s trenérem, opravdu mu to přeju a doufám, že se z první olympiády nepo… Že mu to nesváže nohy a na semifinále rozhodně má,“ říkal o osmnáctiletém atletovi Holuša.

O další zápis do historie se v pondělí postaral Armand Duplantis – posunul olympijský i světový rekord. „Je to brutál. Ještě má neskutečnou rezervu, může klidně skočit 630 centimetrů. Je to opravdu živočich, myslím, že se narodil s tyčí v ruce. Prostě číslo jedna v současné atletice,“ glosoval švédského tyčkaře Holuša.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Privilegium atletického vítěze na olympijských hrách v Paříži je zazvonit na speciální zvon, který bude po skončení her součástí renovované katedrály Notre-Dame

Holuša je sám trojnásobným účastníkem olympijských her. „Vždycky jsem odjížděl s tím, že chci odevzdat nejlepší výkon, ale samozřejmě je tam vždycky něco navíc, olympijská vesnice a podobně,“ přibližoval šestatřicetiletý bývalý atlet, jehož nejlepší výsledkem pod pěti kruhy bylo osmnácté místo z Ria de Janeira. „Trochu mě to mrzí, protože vím, že jsem měl formu jako řemen, vyhrál jsem rozběh, ale pak mi ztvrdly nohy.“

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Do akce už v Paříži jdou i rychlostní kanoisté. Bratři Fuksové ale přímo do semifinále nepostoupili, v odpoledních hodinách je čekají opravy. Stejný osud potkal i deblkajak Havel, Špicar.

Český zápas chytnul smůlu

Ve druhé části pořadu dorazila zápasnice Adéla Hanzlíčková, které účast v Paříži utekla o jedinou výhru. „Nepřebolelo to. Uniklo mi to fakt o kousíček a je to pořád extrémně bolestivé, ale určitě mě to nezlomí a snad se kvalifikuju do LA,“ říkala česká zápasnice, kterou mrzí, že se zápas mezi diváky nedostává více do povědomí. „Je to hrozně divácky atraktivní sport a o to víc mě mrzí, že tam nejsem.“

Pod pěti kruhy nakonec letos nestartuje ani Hanzlíčkové mužský kolega – Artur Omarov se těsně před startem olympiády zranil. „Pro mě to byla strašná rána. Hrozně jsem se těšila na Artura a věřím, že je bojovník, a ještě všem ukáže. Ale bude asi ještě chvilku trvat, než se vrátí na žíněnku,“ upozorňovala třicetiletá reprezentantka.

Hanzlíčková se na olympiádě snaží sledovat všechny sporty, vyhrává u ní samozřejmě zápas. „Strašně se těším na finále svojí kategorie,“ říkala česká reprezentantka, která se pere i mimo žíněnku. „Strašně mě to baví, prala bych se pořád, klidně i ve studiu,“ smála se.