Hlavní obsah

Strašně tvrdé, prohlásil Vacek. Dobrou formu chce prodat na Vueltě

I svůj druhý olympijský start zakončil cyklista Mathias Vacek v elitní patnáctce. Na 273 kilometrů dlouhé trati s finišem na Trocadéru bojoval, snažil se držet v popředí, ale klíčové úniky nezachytil. Za vítězným Belgičanem Remkem Evenepoelem zaostal o necelé dvě minuty.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Mathias Vacek (vpředu) z České republiky a Australan Michael Matthews z Austrálie při hromadném olympijském závodě

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – Zrovna rozdával za cílem rozhovory, když kolem procházel jeho dánský kolega z týmu Lidl-Trek Mads Pedersen. „Dobrá práce,“ poplácal ho po ramenou a týmový kolega poděkoval.

Na olympiádě se podle týmových not nejezdí, Vacek byl tak v cyklistickém balíku jako jediný Čech osamocen, a tak si i občerstvování musel hlídat sám.

„Snažil jsem se soustředit, abych moc s energií neplýtval. Měli jsme jasný plán, jak to budeme dělat s občerstvením, a tak to bylo nakonec v pohodě. Jen jednou jsem minul bidon tady na okruzích, ale to nevadilo,“ popisoval.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Dvaadvacetiletý rodák z Berouna tak měl dost energie i do momentů, kdy se rozhodovalo. „Bylo to strašně tvrdé, ale nechal jsem tam všechno. Začaly se tvořit skupinky a nikdo na nic nečekal. Samozřejmě jsem mohl chytit ten pravý únik, ale někdy máte víc štěstí, jindy míň. Snažil jsem, ale nechytl jsem tu správnou skupinu. A ve finále už jsem neměl moc sil,“ uznal.

Od stupňů vítězů ho nakonec dělila minuta a 35 sekund. „Tady se bojuje o pódium. Pak je jedno, jestli dojedete pátý, nebo čtrnáctý, to už není takový rozdíl,“ věděl Vacek, jenž dojel v úvodní časovce jedenáctý.

Pak se vrátil trénovat domů na Šumavu, takže z olympijské atmosféry mnoho nezažil. A ani už nezažije. „Hned v neděli letím domů, abych se dál připravoval. Mám dobrou formu a chci to na Vueltě prodat,“ vyhlížel závěrečný závod Grand Tour, který startuje už 18. srpna.