Hlavní obsah

Stihnu vůbec olympiádu? České obavy rozehnal povedený výkon, kouč valil oči

Sedly spolu do lodi a už to bylo první malé olympijské vítězství. Veslařku Annu Šantrůčkovou totiž před plánovaným odletem do Paříže skolila nemoc, a žila tak v nejistotě, zda vůbec svoji premiéru pod pěti kruhy stihne. Nakonec ale dorazila a s parťačkou Lenkou Lukšovou zvládla rozjížďku na dvojskifu výtečně.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Lenka Lukšová (vpravo) s Annou Šantrůčkovou se radovaly z postupu.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – Trenér a manžel zkušenější z české dvojice Josef Lukš si hned po dojezdu na břehu jezera Vaires-sur-Marne pochvaloval: „Hezky se na to dívalo. Předjely mistryně Evropy i medailistky z posledního Světového poháru, tak dobrý.“

Češky se za cílem radostně poplácaly, za sebou nechaly Norky a Číňanky, jen obhájkyně zlata z Rumunska byly odskočené vpřed. Postupový klíč není na olympiádě nijak drsný, rozjížďky a opravy slouží jen k tomu, aby se eliminovala jedna ze třinácti posádek.

„Takže už víme, že třinácté nebudeme,“ usmívala se Lukšová po přímém postupu. Těšit ale českou posádku, která se do Paříže prodrala ze závěrečné kvalifikace, mohl styl, jakým se na dvoukilometrové trati prezentovala. Zvlášť po náročných posledních dnech.

Třiadvacetiletá Šantrůčková totiž před plánovaným odletem doma lehla s virovým onemocněním. „Bolely mě svaly, klouby… Nějaký čas jsem se potýkala se zvýšenou teplotou a nebylo mi úplně dobře,“ přiznávala.

Lukšová tak do Paříže odletěla sama, trénovala jen na trenažeru a čekala na svoji parťačku. Tu mezitím začínaly svírat obavy, že svoji olympijskou premiéru nemusí stihnout. „Bála jsem se, nebylo úplně příjemné ležet doma. Lenka byla klidnější, nebo mě aspoň uklidňovala,“ líčila Šantrůčková. „Já byla v pohodě, věděla jsem, že to stihne,“ usmívala se její kolegyně.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

V olympijské vesnici se poprvé potkaly ve středu. „Absolvovaly první lehké čtyři kilometry, pak se snažily ten čas maximálně využít, ale zase opatrně, aby Anička nespadla do únavy,“ popisoval kouč.

„A náš trenér říká, že aspoň jsme odpočaté, protože u veslování je někdy větší problém přetrénování. Já byla příjemně překvapená, že se mi nejelo špatně, i když jsem z toho měla po týdnu v posteli respekt,“ neskrývala Šantrůčková.

Postup Češky ohlídaly o více než tři sekundy. „Trochu jsem se bála, aby se dvě lodě za námi nezačaly řezat o třetí místo a nedotáhly nás, tak jsme jely naplno. Ale ve finiši možná nějaká rezerva je, aspoň z mé strany,“ připustila Lukšová.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Lenka Lukšová (vpravo) a Anna Šantrůčková se ve své rozjížďce umístily druhé za Rumunkami, a postoupily tak do semifinále.

Však jejich kouč byl z jejího veslařského projevu nadšený. „Valil jsem oči, kolik do toho dává energie a jakou má chuť. Takhle veslovat jako dneska jsem ji neviděl,“ obdivně hlásil Lukš. A to svoji současnou manželku trénuje už patnáct let.

Vloni přitom končila sezonu hodně sklesle. Na mistrovství světa v Bělehradě na skifu jela až finále D, což nebyl závod, na který by byla zvyklá. Ale nový náboj jí dal návrat do dvojskifu, na němž už reprezentovala na olympiádě se svou sestrou Jitkou, která jí vyrazí povzbudit i do Paříže, a dvakrát s Kristýnou Fleisnerovou.

Nadšená z Paříže

Finále A jí zatím na hrách unikalo. Tak že by letos? Semifinále se jedou v úterý. „Pokusíme se,“ slibuje a věří, že ještě vylepší své dojmy z olympijské Paříže. „Jsem tu nadšená. I Londýn byl skvělý, ale tam jsme bydleli mimo olympijskou vesnici,“ popisuje.

V Paříži se čeští veslaři přesouvají do ubytování blíže k závodišti až před závody, jinak bydlí s ostatními sportovci. A Lukšová v roli jakési mentorky ukazuje své parťačce olympijská specifika. „Spíš mě krotí, ani na zahájení mě nechtěla pustit,“ směje se Šantrůčková.

„Ale ne, když jsme jely druhý den, tak jsem to nezvažovala a dívaly jsme se v televizi,“ upřesňuje majitelka stříbra z mládežnické olympiády v Buenos Aires 2018, které také dorazí početná rodinná podpora s babičkou, jež je stále aktivní veslařkou, rodiči i přítelem. „Jen táta nemá rád hluk, pro něj to bude zážitek,“ usmála se při pohledu na tribuny zaplněné už na rozjížďky.