Hlavní obsah

Stávkujeme! Olympiádu se snažily ochromit výhrůžky. Protestní pěst zvedli dokonce tanečníci

Patří to k Francii stejně jako šampaňské, Eiffelovka či křupavé bagety. A tak se i ve spojitosti s olympijskými hrami, které v pátek startují v Paříži, objevil zdejší „typický“ fenomén, tedy stávky, či alespoň hrozba jimi. „Je to tak francouzské a vlastně součást naší kultury,“ řekla starostka Paříže Anne Hidalgová. Zatím se všechny podařilo odvrátit, naposledy ve středu tu ohlášenou tanečníky, kteří budou vystupovat na slavnostním zahájení.

Foto: David Goldman, ČTK/AP

Současný pohled z náměstí Trocadéro na Eiffelovu věž.

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - V pondělí při jedné z posledních zkoušek se najednou zhruba dvě stovky tanečníků zastavily, zvedly pěst a zůstaly nehnutě stát osm minut, tedy po celou dobu jejich obvyklé sestavy. Byl to od nich protest a taky důrazné upozornění, že hodlají v pátek, kdy mají všechno odtančit před stamiliony televizních diváků „naostro“, stávkovat.

„Ano, ceremoniál je v jistém smyslu v ohrožení,“ varovala hned pro CNN Lucie Sorinová, delegátka z odborového svazu.

Jak už to tak bývá, šlo o peníze. Celkem se ke stávce připojily tři stovky účinkujících umělců zhruba ze sedmi tisíc, a to proto, že mají smlouvy pouze na dobu určitou. Kvůli nim je jich gáže výrazně nižší než u klasických zaměstnanců, navíc nemají nárok na náhradu ubytování a náhradu cest do Paříže. To ti zaměstnání na základě kolektivních smluv mají.

A rozjel se kolotoč „francouzských“ vyjednávání.

Zatímco evropská média tak nějak tušila, jak to dopadne, americký web CNN poměrně hlasitě varoval titulkem: „Zahajovací ceremoniál je vážně ohrožen.“ Jako by neznal zdejší poměry…

Ano, ve středu k dohodě došlo. Protestující dostali přidáno, byť odbory uvedly, že nešlo o „úplné vítězství“, neboť zmiňované náhrady byly ze stolu smeteny. A navíc že tanečníci, kteří budou vystupovat na střechách pařížských domů podél Seiny, jsou ohroženi kontaminací olova.

Zkrátka „křik“ pokračuje, ale v pátek se tančit bude.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Je to jeden z mnoha příběhů, kdy se silné francouzské odbory rozhodly z olympiády něco vytěžit. Bonusy si vydupaly zaměstnanci pařížských letišť, strojvůdci metra, příměstských vlaků i řidiči MHD (dostali bonus až 2 500 eur). Stejně tak hasiči, další členové bezpečnostních složek či zaměstnanci z veřejného sektoru.

Stávkou hrozili i popeláři, odborový svaz policistů zase chtěl narušit štafetu s olympijskou pochodní. Díky slíbeným olympijským bonusům se vše podařilo urovnat, a tak i ministr dopravy Patrice Vergriete s radostí uvedl, že se neobává v průběhu her žádných stávek.

Ovšem nebyla by to Francie, kdyby se přece jen nějaká hrozba ještě neobjevila.