Hlavní obsah

Štafety s olympijskou pochodní se ve Francii zúčastnil jediný Čech

Olympijské hry v Paříži startují přesně za dva týdny. Vstříc hlavnímu městu Francie už se blíží také štafeta s olympijským ohněm, které se letos na území pořadatele sportovního svátku zúčastnil jediný Čech. Ve středu si jeden a půl kilogramu těžkou pochodeň mohl na zhruba dvou stech metrech užít amatérský běžec Michal Velička.

Foto: Vladimír Michna

Členem štafety s olympijským ohněm byl ve Francii Čech Michal Velička

Článek

Na Veličku se usmálo štěstí díky výzvě olympijského partnera společnosti Toyota. „Loni v červnu jsem splnil tři výzvy a byl zařazen do slosování, ve kterém byli určeni všichni běžci s pochodní. Takže v konečném důsledku trochu štěstí,“ uvedl Velička.

Ten je jediným Čechem, který se zúčastnil štafety přímo na území Francie. Olympijský oheň ještě v Řecku nesli další dva Češi. Veličkův úsek se běžel ve středu ráno mezi osmou a devátou hodinou. Na 2,5 kilometrech se vystřídalo celkem čtrnáct lidí.

Všichni běžci ale museli být na místě o dvě hodiny dřív. „Vysvětlovali nám, jak si máme předávat oheň. Následovalo seznamovací kolečko. Byli tam studenti, ale i bývalí profesionální sportovci,“ vyprávěl Velička.

Foto: Vladimír Michna

Michal Velička před startem svého úseku

Spíš než o běh se však jednalo o chůzi. Tempo štafety udávalo vozidlo jedoucí před běžci. Pro případ, že by oheň zhasl, bylo součástí štafety několik záložních luceren. Účastníci navíc dostali na památku kazetu s kroužkem z pochodně. Dar je limitovaný. Vyrobeno bylo 10 tisíc kusů, což je přesně počet běžců s pochodní.

Olympijské hry v Paříži budou podle Veličky pro Česko úspěšné. Běžec věří ve 12 medailí. „Velké šance mají kanoisté Lukáš Rohan, Martin Fuksa nebo šermíř Alexander Choupenitch. Medaili bych přál také plavkyni Barboře Seemanové,“ uzavřel Velička.

Dvanáct medailí by oproti olympijským hrám 2020 v Tokiu bylo vylepšením. Z Asie přivezli sportovci celkem 11 cenných kovů.