Hlavní obsah

Američtí basketbalisté získali páté zlato za sebou

Aktualizováno

Američtí basketbalisté ovládli olympijský turnaj v Paříži. Domácí Francii porazili ve finále 98:87 a získali pod pěti kruhy páté zlato za sebou a sedmnácté v historii. Turnajem prošli bez jediné porážky a upevnili si pozici nejúspěšnějšího týmu všech dob. Bronz vybojovali Srbové, kteří oplatili Němcům prohru z loňského finále mistrovství světa a zvítězili 93:83.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Američtí basketbalisté Stephen Curry (uprostřed), LeBron James (vpravo) a Kevin Durant oslavují olympijský triumf.

Článek

Hlavním tahounem Američanů byl rozehrávač Stephen Curry, který nasbíral 24 bodů, z toho dvanáct v posledních třech minutách. LeBron James zaznamenal double double za 14 bodů a 10 asistencí. Francouzi neuspěli ve finále proti USA stejně jako před třemi lety v Tokiu a získali čtvrté stříbro v historii. Druzí byli také v letech 1948 a 2000. K premiérovému zlatu jim nepomohlo ani 26 bodů Victora Wembanyamy.

„Získat zlatou medaili je něco šíleného. Děkuji bohu, že jsem dostal příležitost tohle zažít,“ řekl Curry.

Naopak francouzský trenér Vincent Collet netajil zklamání. „Věřili jsme, že bychom to mohli dokázat, ale musíme uznat, že byli lepší. Byli jsme hodně blízko. Když ale trefí takhle fantastické střely, je to rozdíl,“ uvedl Collet.

Foto: Michael Conroy, ČTK/AP

Americký basketbalista Stephen Curry během olympijského finále.

Kevin Durant se stal prvním basketbalistou, který získal na olympijských hrách čtyři zlaté medaile. Američanům pomohl k triumfu také před třemi lety v Tokiu, v Riu de Janeiro 2016 a v Londýně 2012.

Americký výběr trenéra Stevea Kerra si vylepšil aktuální bilanci pod pěti kruhy na 36:1. Jedinou porážku zaznamenal právě s Francií před třemi lety v základní skupině. Dnes nemusel litovat ani 17 ztrát. „Myslím, že jsme jediným týmem na světě, za který se fanoušci stydí, když získá jen stříbro. To je prostě tlak, kterému čelíme. Ale jak jste viděli, naši hráči jako je třeba Steph, ti ten tlak milují. Tu atmosféru si užívali a byli fantastičtí,“ uvedl Kerr.

Tým složený z hvězd NBA získal ve finále po první čtvrtině pětibodový náskok a vedení později zdvojnásobil. Francouze držel v úvodním poločase autor 15 bodů Guerschon Yabusele, který trefou s klaksonem snížil do přestávky na 41:49.

Po pauze Američané utekli do vedení o 14 bodů (61:47), Francii se ale podařilo za podpory zaplněné haly Bercy vrátit do hry. Po trefě Wembanyamy snížili domácí tři minuty před koncem na 79:82.

Poté ale přišly chvíle Curryho. Čtyřnásobný vítěz NBA s Golden State Warriors odrazil snahu Francouzů o vyrovnání čtyřmi tříbodovými trefami a stejně jako v semifinále proti Srbsku dotáhl Američany k vítězství.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Nikola Jokič a Bogdan Bogdanovič dotáhli Srbsko k bronzu.

„Po první velké trefě jsme získali zpět šestibodový náskok. A pak přišel lavinový efekt, kdy naštěstí padly i další tři. Byl to neuvěřitelný okamžik. Mám tu čest hrát dlouho basketbal na vysoké úrovni. Co se ale týče pocitu vzrušení a úlevy, když dosáhnete svého cíle, tak tohle řadím hodím hodně vysoko,“ doplnil Curry.

Dvojnásobné držitele stříbra Srby táhl za třetí olympijskou medailí trojnásobný nejužitečnější hráč NBA Nikola Jokič, který zaznamenal triple double za 19 bodů, 12 doskoků a 11 asistencí. Vasilije Micič přidal 19 bodů. Nejlepším německým střelcem byl s 18 body Franz Wagner, jeho týmu to ale k zisku premiérové olympijské medaile nestačilo.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Nikola Jokič (vpravo) táhne Srbsko k zisku bronzové medaile.

Srbové, kteří prohráli dramatické semifinále s výběrem USA (91:95), získali medaili po osmi letech. V Riu de Janeiro skončili stejně jako už v roce 1996 v Atlantě druzí, minule v Tokiu chyběli. Německým maximem dosud bylo sedmé místo z roku 1992, před třemi lety byli osmí.

„Tenhle bronz je pro nás jako zlato,“ řekl Micič. Jeho spoluhráč Bogdan Bogdanovič vyzdvihl vliv trenéra Svetislava Pešiče. „Po semifinále s USA měl skvělou řeč. Udržel v týmu správnou atmosféru. I přes tu prohru jsme měli pořád stejné nastavení. Po utkání jsme sice nemohli moc spát, ale další den jsme už byli připravení. Hráli jsme jako tým, vyhrávali jako tým a prohrávali jako tým,“ prohlásil Bogdanovič.

Srbové ani jednou v zápase neprohrávali a vykročili za vítězstvím už v první čtvrtině, kterou vyhráli o devět bodů. Po poločasové přestávce navýšili náskok až na 19. Němci ještě v závěrečné čtvrtině dotáhli na manko na osmibodový rozdíl, Srbové už ale drama nepřipustili.

XXXIII. letní olympijské hry v Paříži:
Basketbal:
Muži:
Finále:
USA - Francie 98:87 (20:15, 49:41, 72:66)
Nejvíce bodů: Curry 24, Booker a Durant po 15 - Wembanyama 26, Yabusele 20, De Colo 12.
O 3. místo:
Srbsko - Německo 93:83 (30:21, 46:38, 72:63)
Nejvíce bodů: Jokič a Micič po 19, Bogdanovič 16 - F. Wagner 18, M. Wagner 16, Schröder 13.
Konečné pořadí:
1. USA
2. Francie
3. Srbsko
4. Německo
5. Kanada
6. Austrálie
7. Brazílie
8. Řecko
9. Jižní Súdán
10. Španělsko
11. Japonsko
12. Portoriko

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.