Hlavní obsah

Srážka s favoritkou na zlato bolela. Zkazila jsem jí možnost mít medaili, vyčítala si Češka

Chtěla ukázat všechno, co v ní je. Jenže po úvodní zajišťovací jízdě přišla hned na začátku té druhé chyba a bylo po medailových nadějích. „Nedá se nic dělat, takový je sport,“ říká 18letá cyklistka Iveta Miculyčová, která nakonec obsadila na olympiádě v disciplíně BMX 6. místo. „Pořád je to skvělé,“ hlásí. Ještě před závodem se navíc srazila s hlavní favoritkou Američankou Hannah Robertsovou.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Srážka české cyklistky Ivety Miculyčové s Američankou Hannah Robertsovou při rozjíždění před finále freestyle BMY na olympiádě v Paříži

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Věděla, že pokud předvede životní jízdu, má na to, aby si z Francie přivezla cenný kov. Ještě zamávala mámě a sestře na tribuně a sjela ze startovní pozice k první rampě.

Co se následně stalo?

Smekla se mi noha z pedálů a dodupla jsem na zem. Věděla jsem, že i kdybych pokračovala dál, přišla bych o další tři triky, které měly následovat. Ztratila jsem veškerou rychlost. Byla to opravdu hloupá chyba, ale ani ne tak moje, prostě se stalo. Po první zajišťovací jízdě jsem měla připravené další věci, bohužel na ně nedošlo.

Jaké ve vás převládaly pocity?

Po první jízdě jsem věděla, že ze sebe můžu vypálit úplně to nejlepší. Ale když jsem dojela druhou, hodně mě to dojalo. Věděla jsem, že mám na víc, že bych mohla dosáhnout na medaili. Na olympiádě jsem nepředvedla maximum. Čekala jsem, že skončím poslední, devátá. Je z toho šesté místo, což je za mě skvělý výsledek a další důkaz, že mám na víc.

Po úterní kvalifikaci vám kvůli úžehu nebylo nejlépe, na finále už jste byla fit?

Určitě. Musím poděkovat zdravotnímu a fyzio týmu Českého olympijského výboru, zejména Jiřímu Neumannovi, a mému trenérovi Michaelu Beranovi. Kdyby tady pro mě nebyli, asi bych ani do kvalifikace vůbec nenastoupila.

Nerozhodila vás srážka při rozjíždění s hlavní favoritkou na zlato, Američankou Robertsovou, která nakonec skončila až osmá?

Bylo to nepříjemné, mám menší oděrku na ruce, ale zvládla jsem to. Hannah byla nakonec taky v pořádku a trénovaly jsme dál. Jasně, ten moment mě znervóznil, protože se mi nikdy nic podobného nestalo. Když se najednou s někým takhle srazíte, navíc s velkou rivalkou, pak si to vyčítáte: „Ty jo, já jsem jí zkazila možnost mít medaili.“

Byla naštvaná?

Přijela jsem za ní a omluvila se. Řekla, že takhle to ve sportu je, nebylo to naschvál, prostě jsme se neviděly. Překážky jsou velké a náraz jsme nečekaly.

Co vám dala olympijská zkušenost?

Park byl asi nejtěžší, jaký jsem kdy zažila. Samotné překážky výborné, ale jsou na sebe naskládané moc blízko, daleko, nebo dokonce křivě. Nebylo lehké najít si ideální cestu.

Na tribunách jsem zahlédl dvě dámy s českou vlajkou, na které jste často koukala.

Maminka a sestřička. Původně na závodě neměly být, ale měla jsem nakonec nějaké lístky. Jen jsme se to dozvěděly na poslední chvíli. Věděla jsem, že mamku na tribuně chci, protože tady pro mě vždycky byla.

Viděly jste se po dojetí?

Šla jsem za ní nahoru, ale bylo těžké se tam dostat. Říkala jsem, že za médii určitě přijdu, jen chci nejdřív za rodinou. Mamka i sestra byly poprvé na velkých závodech, takže tím, jak jsem se na ně dívala a mávala, jsem jim chtěla dát pocit, že vím, že v Paříži jsou.

Nemá o vás mamka strach?

Až se s ní ještě večer potkám v Českém domě, tak mi řekne, že měla celou dobu zavřené oči a ségra jí všechno komentovala.

Vnímáte, že jste v Česku průkopnicí freestyle BMX?

To určitě! Hodně lidí mi psalo milé zprávy, že mi fandí a drží pěsti, ať to zvládnu. Chtěla bych jim za podporu hrozně moc poděkovat, dodávali mi sílu. Teď v Česku bude náš sport zase o kousek víc vidět.

Trenér Beran o vás říkal, že zdaleka nenaplňujete svůj potenciál.

Chtěla bych se dostat ještě na X-Games a naučit se víc triků. Umět lépe ovládat kolo a být prostě nejlepší.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.