Hlavní obsah

Splnil si celoživotní sen. Jenže ve finále chtěl Staněk jiné metry

Do třetice všeho dobrého. Po kvalifikačních koncích v Riu a Tokiu si koulař Tomáš Staněk užil atmosféru olympijského finále. Ne tak, jak by si představoval, namlsán kvalifikací doufal v Paříži v lepší počin než desáté místo za 20,37 m.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Tomáš Staněk při finále olympijské koulařské soutěže

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – Pochopitelně nezářil tolik jako po kvalifikaci, v níž předvedl druhý nejlepší výkon ze všech koulařů 21,61 m. „Když si zajistíte olympijské finále, které je vaším celoživotním snem, tak ty emoce trošku vybouchnou, i když hnedka zase opadly,“ popisoval 33letý koulař.

Po kvalifikaci zregeneroval, zavolal domů manželce Nele a ročnímu synovi Filipovi. „Malý prý kvalifikaci zaspal. Ale ráno, když se to dozvěděl, tak měl určitě radost,“ usmíval se Staněk.

Ve finále ale přišlo trápení, ani jeden pokus netrefil ideálně, ve třetí sérii se navíc rozpršelo. „Schovával jsem kouli pod ručník, protože jsem nevěděl, jak moc se rozprší. Ale rozhodně to výkon neovlivnilo,“ nevymlouval se.

Až na dalším průběhu závodu, který už Staněk sledoval na sedačce v sektoru, už se liják na Stade de France podepsal. „Hlavně páté pokusy byly o ničem, to už by byla soutěž, kdo se víc zraní. Můžeme být rádi, že to všichni přežili,“ kvitoval. Včetně jeho.

„Trochu mě bolí loket, ale kdybych házel technicky hezky, tak mě nebolí. Spíš jsem na sebe naštvaný, že jsem to mohl lépe proměnit,“ vyčítal si. „Sice jsem třetí nejlepší Evropan, oproti tomu, s čím jsem sem jel, jsem si polepšil, ale myslel jsem na trochu jiné metry,“ uznal.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Sezona mu nekončí, ještě ho čekají zhruba čtyři závody, kde by si chtěl letošní maximum posunout. A další olympiáda, kdy mu bude 37 let? Záleží pochopitelně na zdraví, které ho i letos potrápilo, když kvůli tříslu vstoupil do sezony později.

„A také na štěstí, aby se to nekupilo. Před rokem dvěma jsem také zraněný nebyl. A Ryan Crouser je o dva roky mladší a byl teď zraněný, na druhou stranu ten má trošku jiný potenciál,“ s úsměvem říkal na adresu světového rekordmana, jenž v Paříži dokonal zlatý olympijský hattrick.

„On má fyzický fond úplně jinde než většina kluků. Může si dovolit jít kvalifikaci z polovičního nášvihu nebo snad i z místa. On je ojedinělý, jak marťan,“ obdivně říká na adresu nejlepšího koulaře historie.