Hlavní obsah

Otřesné podmínky v Paříži. Měli jsme nárok na jednu ruličku toaleťáku na čtyři dny, běsní šampionka

Zvedla pokličku nad olympijským hrncem. Přesněji řečeno, vypustila páru nad vesnicí, kde byli nejlepší sportovci světa ubytováni. Australská plavkyně Ariarne Titmusová po návratu do své vlasti popsala nedůstojné podmínky. A není jedinou, která by raději obývala soukromý apartmán…

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Ariarne Titmusová ukořistila zlato na čtyřstovce volným způsobem.

Článek

Australanka před několika dny obhájila titul z japonských her v závodě na 400 m volným způsobem. Ani taková sláva ji neodradila od toho, aby si jako celebrita národa neodpustila štiplavé poznámky na adresu organizačního výboru.

Třiadvacetiletá hrdinka ze země klokanů způsobila po návratu z her ve své domovině pořádný rozruch, když se rozpovídala v australském zpravodajském pořadu The Project.

„Olympijská vesnice nebyla tak okouzlující, jak si naši lidé myslí a jak bylo prezentováno,“ zahájila útok a pokračovala:

„Moje koupelna doma je větší než obývací pokoj pro čtyři, co jsme v jedné místnosti bydleli,“ kroutila hlavou Titmusová.

„Povlečení nám převlékli po první noci a po zbytek doby, kterou jsme v Paříži trávili, už nikdo nepřišel. Takže jsme tam žili tak trochu ve špíně.“

Australská plavecká hvězda si také vyzkoušela, jak se žilo obyvatelům socialistických zemí v minulém století.

„Museli jsme lhát o tom, že jsme spolubydlící, abychom vůbec dostali toaletní papír. Každý byt měl nárok na jednu ruličku na čtyři dny,“ protáhla obličej Ariarne Titmusová.

Zdá se, že v olympijské vesnici nebylo úplně komfortní spaní. To může potvrdit italský šampion Thomas Ceccon.

Rozhodl se ustlat v parku, aby si odpočinul před závodem na 100 metrů znak. Rozložil si plavcům důvěrně známou věc a na ručníku se vyspal patrně dorůžova, neboť na zmíněné trati nenašel přemožitele.

Naopak, když se neprobojoval do finále dvoustovky, tak si stěžoval, jak těžké bylo spát v místě jeho „trvalého“ bydliště.

Britský plavec Adam Peaty se zase obul do pořadatelů v oblasti gastronomie. Tvrdil, že někteří sportovci našli v rybách červy. Nabídku jídel označil za nedostatečnou pro úroveň, která se od sportovců očekává. Konkrétně se podle něj neobjevil na talíři dostatek masa a dalších bílkovinných variant.

Možná proto trojnásobný olympijský vítěz z Ria a Tokia získal v Paříži pouze jednu placku. Ještě k tomu „jen“ stříbrnou.

Otázkou je, jestli jsou tito plavci tak zhýčkaní komfortem Západu, nebo jestli byla olympijská vesnice vybudována na koleni. Stačí se optat na názor skromných českých sportovců…

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.