Hlavní obsah

Špatný začátek. Nejhorší v životě, pronesl český pětibojař

Po konci úvodního rozřazovacího kola šermu jen pokrčili rameny. Moderní pětibojaři Martin Vlach a Marek Grycz nezahájili svou olympijskou soutěž vůbec dobře. „Rozhodně nejhorší výsledek v životě,“ konstatuje Grycz. Oba Češi jsou zatím v závěru startovního pole a k postupu do finále se už musí vyvarovat jakýchkoliv výrazných zaváhání.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Český moderní pětibojař Marek Grycz (vpravo) nezačal olympijský závod v Paříži vůbec dobře.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - V úvodní části soutěže se šestatřicet závodníků utká v šermířských duelech na jeden zásah systémem každý s každým. Grycz zapsal bilanci 10-25 (175 bodů), dělenou nejhorší z celého startovního pole, Vlach pak skončil jen těsně před ním se zápisem 12-23 (185).

„Nefungovalo vůbec nic, všechno špatně. Chtěli jsme s trenéry něco změnit, ale nepovedlo se. Turnajů, kdy jsem začal hůř, už několik bylo, často se povedlo vývoj obrátit. Teď jsem dlouho doufal, že to dokážu zlomit, ale je z toho tohle,“ dodává Grycz, jenž je na svých prvních hrách.

Vlach naopak už olympijskou zkušenost má, před třemi lety v Tokiu dokončil soutěž na výborné páté příčce. Tehdy, i když v lehce jiném formátu celé soutěže, měl ze šermu 16 vítězství. „Teď je to v přepočtu o 20 bodů méně, tedy 20 sekund v závěrečném kombi,“ popisuje.

„Základ není vůbec dobrý. Se šermem jsem bojoval na všech závodech, hodně jsem na něj zaměřil přípravu. Bohužel to k ničemu nevedlo. Musím to hodit za hlavu a už nic nepokazit,“ uvědomuje si.

Pokračování semifinále čeká pětibojaře v pátek. Rozdělí se do dvou stejně početných skupin a vždy devět nejlepších postoupí do sobotního finále. Zbývá ještě absolvovat jezdecký parkur, bonusové šermířské kolo, plaveckou dvoustovku a závěrečný tříkilometrový běh proložený čtyřmi střeleckými zastávkami. Důležité je, že výsledek z rozřazovacího šermu se počítá i do finále.

„Start je důležitý a nepovedl se, i když jsem nejlépe připravený, co jsem kdy byl. Teď musím předvést čtyři výborné výkony. A třeba to bude stačit,“ přemítá Grycz. „Vždy se s tím dá něco dělat. Záleží také na ostatních, já se budu snažit už nedělat chyby,“ dodává Vlach.

Vše už se odehraje ve Versailleském parku, kde se již soutěžilo v jezdectví.

„Byli jsme tam ve středu, prostředí je nádherné. Parkur krásně postavený, bude náročný,“ odhaduje Grycz, jenž má právě jízdu na konci ze všech disciplín nejraději. Vlach naopak září v poslední kombinované části, kde patří k absolutní světové špičce. „Tribuny ve Versailles jsou na pětiboj obrovské. Doufám, že to zvládnou koníci, aby nebyli vyplašení. Já rozhodně nebudu,“ zdůrazňuje.

Zmíněná disciplína na koních je na olympiádě naposledy. Následně ji nahradí rovněž parkur, ale lidský. Přes překážky. Koně se totiž na soutěžích losují a bývají mezi nimi velké výkonnostní rozdíly.

„Myslím, že teď jsou armádní. Trenéři říkají, že vypadají dobře, víc k nim teď říct nemohu. Parkur je postavený korektně, má dva těžší obraty. Tak uvidíme, komu bude sedět,“ dodává Vlach.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Související témata:
Marek Grycz
Martin Vlach