Hlavní obsah

Spali málo oblečení, vstávat se jim nechtělo. Čeští mistři světa se chystají na brazilského Karla Gotta

Mají za sebou pořádnou ranní šichtu. „Start dne byl hroznej. Vstávání příšerné, měli jsme budík na 4:45,“ líčí s úsměvem plážový volejbalista David Schweiner. S parťákem Ondřejem Perušičem ale zvládli i druhý zápas olympiády bez ztráty setu a mají jistou účast v play off. Na závěr skupiny je čekají soupeři, kterým mají co vracet z loňského zlatého světového šampionátu.

Foto: Louise Delmotte, ČTK/AP

Duo českých plážových volejbalistů Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem zvládlo i své druhé vystoupení ve skupině.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Zejména úvod duelu proti Rakušanům Julianu Hörlovi a Alexanderu Horstovi byl nervózní a plný chyb. „Nešlo o zvykání na kurt, ale o nepřesnosti dané nešikovností zejména v mém podání,“ tvrdí Perušič. Čeští úřadující mistři světa ale po zlepšeném výkonu nakonec, stejně jako v prvním duelu s Kanaďany, zvítězili 2:0.

Jak jste ráno před zápasem vypadali?

Schweiner: Když jsme se na sebe s Perunem podívali, každý se svou rozsvícenou lampičkou, měli jsme podobný výraz, že to není úplně ono. Ve vesnici bylo vedro a už se těšíme na chladnější odpoledne, kdy budeme dospávat. Jsem neuvěřitelně rád, že se brzká rozcvička v posilovně vyplatila. Víme, že máme co zlepšovat, ale odnášíme si výhru nesmírně důležitou do dalšího vývoje turnaje.

Vedro bylo v Paříži opravdu úmorné, stíhali jste se chladit?

Schweiner: Při výhni jsme na chvilku použili větrák, ale zase ho vypnuli. Spali jsme co nejméně oblečení a stejně si myslím, že nám po zádech tekl čůrek potu. Na to, že ve vesnici není klimatizace, bych však čekal horší podmínky. Asi Francouzi dobře zaizolovali.

Šlofíček pomůže zregenerovat?

Perušič: Určitě. Dokud se dalo spát, bylo vedro. Jakmile se ochladilo, tak jsme vstávali. V našem věku kolem třicítky už je odpolední šlofíček skoro povinností. (smích) Nejprve pozdravíme rodiny, chvíli s nimi strávíme a pak se přesuneme do vesnice na odpočinek.

Teď k zápasu, neporazili se Rakušané v určitých chvíli tak trochu sami?

Schweiner: No my jsme se se sebou taky prali. (smích) Soupeři dobře tlačili servis, mně podávali tam, kam měli. Ale ke konci si myslím, že menší z nich Alex Horst až příliš riskoval. Nakupili hodně chyb, což nám jinak vyrovnaný a nervózní zápas ulehčilo.

Teď vás čeká páteční zápas s Brazilci Evandrem a Arthurem, kteří vás jako jediní porazili na posledním zlatém MS.

Perušič: Jsme v dobré pozici, protože když uspějeme, vyhrajeme skupinu a budeme mít zajímavou pozici do play off. Když se nezadaří, můžeme minimálně do dalšího zápasu tvrdit, že každý dobrý turnaj začíná porážkou s Brazilci. Samozřejmě v nadsázce. Čeká nás těžký soupeř, který se dal dohromady krátce před olympijskou kvalifikací. Je vidět, že se postupně sehrávají. Vyšší z nich, více než dvoumetrový Evandro, je poslední roky vyhlašován nejlépe podávajícím hráčem tour. Začíná to trochu připomínat Karla Gotta na Slavících. Myslím, že šance jsou vyrovnané, také bylo vidět, že se musejí srovnat s atmosférou centrkurtu.

Vy už jste si na prostředí zvykli?

Perušič: Myslím že ano. S Brazilci hrajeme od 21, takže jsem zvědavý, jak bude zápas s nočním osvětlením vypadat. Možná si zkusíme domluvit lehký trénink, abychom si na to zvykli.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Jako na úřadující mistry světa je na vás velký tlak, jsou dvě výhry bez ztráty setu tak trochu úlevou?

Schweiner: Hodně důležité jak to jak pro hlavu, tak pro síly, protože jsme nehráli žádný tie-break. To mě překvapuje. Věděli jsme, že Kanaďany i Rakušany bychom měli porazit, a s takovým vědomím se nehraje úplně jednoduše. O to víc jsem rád, jak duely dopadly.

Dá se očekávat opět mohutná česká podpora. Vlajek je v hledišti opravdu mnoho, ve středu dorazili i další čeští sportovci v čele s judistou Lukášem Krpálkem.

Schweiner: Paříž je blízko a popularita plážového volejbalu roste. Zejména díky Markétě Slukové s Kristýnou Kolocovou z olympiády v Londýně 2012, a jestli jsme přispěli alespoň nějakým dílem i my, budu rád. Souhlasím, že vlajek je vidět opravdu hodně.

Perušič: A my samozřejmě taky rádi zajdeme podpořit české sportovce, jen během turnaje jsme limitovaní tréninky, programem a odpočinkem. Moc si návštěvy ostatních vážíme a doufáme, že dostaneme šanci jim to oplatit.