Hlavní obsah

Soupeřku měla na lopatě, jenže jí ruplo v koleni. Marínová v slzách vzdala

Sen španělské badmintonistky Caroliny Marínové o druhém olympijském zlatu ukončilo v Paříži zranění. Šampionka z Rio de Janiera 2016 musela vzdát nadějně rozehrané semifinále proti Číňance Che Ping-ťiao kvůli poranění již jednou operovaného pravého kolena.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP
Článek
Fotogalerie

Trojnásobná mistryně světa Marínová vyhrála první set 21:14, ve druhém vedla 10:5 a kráčela za postupem do finále. V nevinně vyhlížející situaci se jí však podlomilo koleno a jednatřicetiletá Španělka se zhroutila v bolestech na zem.

Po několikaminutovém ošetření se pokusila Marínová s ortézou pokračovat, ale po dvou dalších výměnách musela viditelně zdravotně limitovaná zápas za stavu 10:8 v druhém setu vzdát. V slzách se objala se soupeřkou, odmítla nabízený invalidní vozík a za ovací publika odkulhala z kurtu.

„Carolina ví, že na olympijských hrách se vyhrává a prohrává. Ale takhle ne,“ litoval trenér Fernando Rivas. „Cítila bolesti, tedy pocit, který už zná. Řekla mi, že si zřejmě přetrhla přední zkřížený vaz. Nemohla pokračovat, nebylo to možné. Je zničená,“ dodal.

Marínová tak podle všeho potřetí v kariéře utrpěla vážné poranění kolena. Zkřížený vaz v pravém koleně si přetrhla už v roce 2019. Dva roky nato v olympijském roce 2021 jí praskl zkřížený vaz v levém koleně, což ji připravilo o možnost obhajoby zlata v Tokiu. I po tomto zranění se dokázala vrátit a ovládla ve dvouhře loňské Evropské hry i letošní mistrovství Evropy, kde získala už sedmý titul.

„Je to bojovnice a tvrdě pracovala, aby se vrátila na nejvyšší úroveň. Řekla mi, že to není fér, že takhle kariéru končit nechtěla,“ konstatoval kouč.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

V druhém semifinále porazila nejvýše nasazená An Se-jong z Koreje 2:1 na sety Gregorii Marisku Tunjungovou z Indonésie.

Související témata: