Hlavní obsah

Soupeřce málem ukopla hlavu, pak plakala. Legenda se bojí konce v reprezentaci

Soutěžit na olympiádě v taekwondu, vysloužila by si od rozhodčích za kop do hlavy slušné body. Jenže ona nazouvá kopačky a je jednou z legend ženského fotbalu. Brazilská ikona Marta si za hrůzostrašný zákrok ve středečním zápase proti Španělkám vysloužila červenou kartu, po níž se přímo na hřišti rozbrečela. Dost možná to byla ošklivá tečka její úchvatné reprezentační kariéry.

Foto: Moises Castillo, ČTK/AP

Brazilka Marta se diví vyloučení v zápase olympijského turnaje proti Španělsku.

Článek

„Když vstoupím na hřiště, chci ze sebe dostat to nejlepší. Pořád cítím vášeň a nikdy nechci prohrát,“ vyznala se osmatřicetiletá Marta už před olympijským turnajem.

Slova zhmotnila ve středu při závěrečném vystoupení ve skupině. V nastavení první půle před brazilským vápnem poskakoval míč, který španělská obránkyně Olga Carmonaová chtěla hlavou posunout spoluhráčce.

Jenže do souboje přiletěla jako smyslů zbavená kapitánka Marta a soupeřce málem ukopla hlavu.

Carmonaová může hovořit o obří klice, že ji Brazilka nezasáhla kolíky přímo do temene.

Marta okamžitě po surovém zákroku začala teatrálně gestikulovat. Marně. Norský sudí Eskas ji bez váhání vyloučil a veteránka se rozbrečela.

Emotivní reakce byla pochopitelná. Už před cestou do Francie dáma s občanským jménem Marta Vieira da Silva oznámila, že olympiáda představuje její derniéru na mezinárodní scéně.

Na špičkové úrovni se drží úctyhodných 24 let, šestkrát se stala nejlepší fotbalistkou planety. V reprezentaci zvládla 200 zápasů, v nichž nasázela 119 gólů. Sedmnáct z nich dala na mistrovství světa, což představuje rekord. Zúčastnila se i šesti olympiád.

V báječné kariéře jí schází zlato. Dvakrát na světovém šampionátu skončila Marta druhá.

A červená karta jí do očí vehnala slzy ze strachu, že už na něj nejspíš nedosáhne a ošklivý faul může znamenat její mezinárodní sbohem.

Zatím nemusí jít o černý scénář. Brazilky se Španělkami prohrály 0:2, ale nakonec i ze třetího místa ve skupině postoupily do čtvrtfinále.

V něm Brazilky narazí v sobotu na domácí Francouzky, jen z tribuny bude vyřazovací mač sledovat distancovaná Marta.

Do turnaje by se mohla vrátit v semifinále. Jen je otázka, zda se do něj trápící se Brazilky bez největší hvězdy podívají.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.