Hlavní obsah

Soud znovu nepravomocně zrušil volbu místopředsedů ČOV z roku 2021

Městský soud v Praze dnes znovu zrušil zvolení čtyř místopředsedů Českého olympijského výboru (ČOV) z  roku 2021. Vyhověl žalobě prezidenta Autoklubu České republiky Jana Šťovíčka, který se o jedno z míst neúspěšně ucházel. Volba se podle zatím nepravomocného rozhodnutí uskutečnila v rozporu s volebním řádem. Strany se proti dnešnímu usnesení mohou odvolat k Vrchnímu soudu v  Praze.

Foto: archiv Jana Šťovíčka

Jan Šťovíček

Článek

Městský soud už jednou volbu místopředsedů zrušil, s rozhodnutím ale odvolací senát nesouhlasil. Loni v červnu konstatoval, že by se soud měl více zabývat okolnostmi sporu.

„Na důvodech se v zásadě z mého pohledu nic nezměnilo,“ řekl dnes soudce Tomáš Lehovec. Z volebního řádu podle něj vyplývá, že o postech se hlasuje společně na jedné kandidátce a uspějí kandidáti s největším počtem hlasů. „Mám čtyři místopředsedy a ty kandidáty, kteří jsou navíc a  které nechci, na volebním lístku přeškrtnu,“ vysvětlil soudce. Delegáti pléna ale podle dřívějších informací hlasovali o jednotlivých jménech postupně.

Argument právního zástupce ČOV, že Šťovíček vůbec neměl být k volbě připuštěn, protože nezastupuje olympijský sport, také u městského soudu neobstál. „Ze stanov podle mého názoru nikde nevyplývá, že by všichni volení místopředsedové měli být zástupci olympijských sportů,“ uvedl Lehovec.

Už dříve se městský soud zabýval podnětem předsedy Sdružení sportovních svazů České republiky (SSS ČR) Zdeňka Ertla, který se domáhal toho, aby soud celé jednání pléna ČOV označil za nicotné. Podle soudu ale Ertl zvolil špatný typ žaloby. Rozhodnutí potvrdil i odvolací soud.

Šťovíček i Ertl jsou ve sporu s ČOV delší dobu. V roce 2021 se jim podařilo soudně dvakrát odložit volbu členů výkonného výboru s  argumentem, že byli chybně vyřazeni ze seznamu kandidátů. Vrchní soud v  Praze ale po odvolání ČOV označil předběžná opatření zakazující volby za nezákonná.