Hlavní obsah

Souboj českých parťáků o finále. Péti je mi líto, mrzela buldoka Přívratského smůla kolegy

Seřadili se hned za sebou, s totožným bodovým výsledkem. Jenže na dvou pozicích, kde se úspěšnost v závodě láme. V třípolohové malorážce se Jiří Přívratský díky osmé příčce může těšit na své první olympijské finále (ve čtvrtek od 9.30), devátý Petr Nymburský na olympijské střelnici v Chateauroux končí.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Střelec Jiří Přívratský

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Při shodném nástřelu 590 bodů rozhodovalo až kritérium středových desítek. A Přívratský měl o tři více. „Při poloze vkleče jsem si říkal, že tam těch středových desítek mám málo, tak aby mě to nemrzelo,“ hořce se pousmál své přesné predikci Nymburský.

Oproti minulým hrám se posunul o osm míst, ale těsné vyřazení ho bude mrzet. „Tokio byla katastrofa, tady to bylo mnohem lepší. Ale vleže jsem si celou dobu hlídal vítr, jednou jsem to vypustil, praporky lehly a já trefil 9,9. Stačilo maličko a mohlo být všechno jinak,“ zalitoval.

„Ale jsem rád, že prošel Jirka. Kdyby tam byl někdo jiný, byl bych naštvaný, takhle máme aspoň jednu účast,“ našel ve výsledkové listině pozitivum Nymburský, jenž se před soutěží snažil odstřihnout od veškerého dění.

„Pořídil jsem si jinou SIM kartu na komunikaci s naším týmem, jinak jsem telefon vypnul. Jsem typ, který přemýšlí, kdo na něj kouká a fandí a kdo ne, tak se omlouvám těm, co jsem odstřihnul,“ říkal 29letý střelec.

Přívratský, jemuž se v úvodu her nevedlo ve smíšené ani individuální soutěži se vzduchovkou, zatím po poslední ráně přijímal gratulace. „Je to jen první půlka, ale už postup beru do jisté místy jako úspěch,“ uznal.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

„Jen je mi pořád líto Péti, to mi trochu radost kazí,“ přiznával střelec, jenž už čtyřikrát v této disciplíně vyhrál závod Světového poháru. Po poloze vkleče by na jeho postup vsadil málokdo. Ani nechtěl prozradit, co si po ní říkal. „To by nebylo slušné,“ pousmál se. „Ale mám takovou schopnost, že i když se nezadaří, dokážu z toho něco uklohnit,“ popisuje.

Postupně se sunul pořadím nahoru. „Jirka je úžasný buldok. Když se mu něco nepovede, spíš to u něj nakopne motor a nevzdá se. To se mu může hodit i do finále,“ oceňoval Nymburský.

„Tlak byl větší, věděl jsem, že každý ztracený bod mě může stát finále,“ přiznával 23letý Přívratský. Jenže obzvlášť vleže se mu vedlo skvěle, posbíral 199 z 200 možných bodů.

A z venkovní střelnice se může těšit na čtvrtek do finálové haly. „Nebude tam vítr a bude tam klimatizace,“ kvituje, že se mu bude o něco příjemněji dýchat v hale, již si vyzkoušel už při loňském soustředění.

A připraven je i na bouřlivější kulisu. „Hodí se, že střílím německou bundesligu, kde přijde 2000 lidí do velké haly a střílí se jeden proti jednomu. Takže věřím, že mi to nebude dělat problém, i když v olympijském finále asi nikdy klidný nebudete,“ usmívá se Přívratský. Ve finále se střílí od nuly a závodníci jsou postupně eliminováni, až zůstanou dva nejlepší.

A svému kolegovi věří i Nymburský: „Nebudeme ho dostávat pod tlak. Ale on finále střílí výborně a má výhodu, že už jich odstřílel obrovské množství.“