Hlavní obsah

Obavy z pedoknírku. Český olympionik věří, že o talisman nepřijde

Talisman v podobě kníru nezabral. Skeetař Jakub Tomeček olympijskou medaili nezískal, po dvanáctém místu v individuálním závodě skončili v mixu s Barborou Šumovou osmí. Teď 33letý střelec míří z Chateauroux do Paříže a doufá, že ho o poctivě vypěstovaný proužek vousů pod nosem nikdo nepřipraví.

Věřím v sílu kníru. Střelec Jakub Tomeček má speciální olympijský talisman a doufá, že má zavřené komůrky ve své psychiceVideo: Sport.cz

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Do Francie vyrazil podobně jako třeba kanoista Lukáš Rohan s hustým knírem pod nosem. „Byla to spíš náhoda, ale pak mi bylo řečeno, abych si ho nechal. Tak ho mám jako talisman, co mi dodává energii a mentální stabilitu. A kdy si ho sundám? Až na pódiu s medailí, věřím v sílu kníru,“ smál se Tomeček před cestou do Paříže.

V Chateauroux patřil mezi největší české naděje na zisk cenného kovu, jenže v invidiuálu skončil o jednu ránu za postupem do finále. Zklamaný.

Z osobního pohledu si chuť spravil v mixu, kde neminul ani jeden ze 75 terčů. Nezadařilo se však Šumové a Češi skončili osmí. A zatímco reprezentantka hned putuje zpět do vlasti na mistrovství republiky, Tomečka čeká tříhodinová cesta do Paříže, kde chce nasát pravou olympijskou atmosféru.

„Vůbec jsem nepočítal, že se tam dostanu. Budu rád, když stihnu Český dům a potkám se s fanoušky. Samotného mě překvapilo, kolik lidí fandí a drží palce,“ hlásí.

„Až se vrátím domů, budu chvilku s rodinou a pak sobecky na dovolenou bez ní. Jedeme tradičně s klukama do Chorvatska. Bývá to neskutečně uvolňující, prostě relax. Vyjedeme na nějaký ostrůvek, kde nikdo není. Strašně se těším, bude to pecka,“ popisuje své další plány.

Pokud byste na Tomečka náhodou během své dovolené narazili, určitě ho i s kumpány poznáte.

„Všem jsem navrhnul, že pojedeme jako moustache squad, takže doufám, že mě v Paříži neoholí, i když jsem neměl placku. Snad nebudu jediný, komu bude knír dorůstat, takový ten pedoknírek. Věřím, že ho na lodi budeme mít všichni,“ směje se.

Po odpočinku už se vrhne do lovecké sezony a následně do přípravy na další olympiádu. „Bude pomalu nabíhat nový cyklus, kolotoč začne přibližně za rok. Kvalifikovat se bude neskutečně náročné. Do Los Angeles bych ale chtěl,“ má jasno rodák z Kyjova.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.