Hlavní obsah

Snad jednou překonám Železného, doufá zlatý Pákistánec

Zlatý oštěpař Aršad Nadím se na olympijskou Paříž chystal prakticky od her v Tokiu, kde skončil pátý. Uvedl to v rozhovoru pro pákistánskou televizi ARY News. Jeho manželka Ayeša před finále, které Nadím ovládl v olympijském rekordu 92,97 metru, tři noci nespala.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Aršad Nadím se svým novým olympijským rekordem

Článek

„Začal jsem trénovat na Paříž brzy po olympiádě v Tokiu, protože jsem věděl, že mohu pro Pákistán dokázat něco výjimečného,“ řekl sedmadvacetiletý oštěpař, který jen zřídka startuje na mítincích. Na velkých akcích se mu ale daří. V roce 2022 vyhrál Hry Commonwealthu, loni získal stříbro na mistrovství světa a minulý týden zazářil pod pěti kruhy.

Jako kluk začínal s kriketem, který je v Pákistánu hodně populární. Oštěp vzal do ruky poprvé v roce 2012, vlastnoručně si ho vyrobil z bambusu. Poradili mu to starší bratr a otec. „Řekli mi, abych zkusil kouli nebo oštěp, protože je tam šance, že bych mohl excelovat v individuálním sportu místo týmového, jako je kriket,“ vzpomínal Nadím.

Oštěp se ukázal jako správná volba. Hned po čtyřech letech jel poprvé na mezinárodní závod, získal bronz na soutěži zemí jižní Asie. Tu tehdy vyhrál Níradž Čopra, pozdější olympijský šampion z Tokia a mistr světa z Budapešti 2023. V Paříži byl za Nadímem druhý.

Pro sedmičlennou pákistánskou výpravu byl Nadím poslední šancí na medaili. „Dva dny před kvalifikací jsem přestal sledovat sociální sítě, protože jsem byl poslední nadějí milionů Pákistánců u nás doma,“ svěřil se. Když druhým pokusem hodil bezmála 93 metrů, byl si na 90 až 95 procent jistý, že to bude na zlato stačit. Přesto se v dalších hodech snažil ještě zlepšit. „Věděl jsem, že to mohu dokázat. I můj poslední hod byl za 90 metrů, protože jsem si věřil. Snad jednou překonám světový rekord,“ poznamenal Nadím směrem k historickému maximu 98,48 metru, které drží Jan Železný.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Pákistánský oštěpař Aršad Nadím při jednom ze svých pokusů ve finále

Pro Pákistán se Nadím postaral o olympijské zlato po 40 letech, před ním naposledy na OH triumfovali pozemní hokejisté v Los Angeles 1984. Rodina jeho životní závod vzhledem k časovému posunu sledovala pozdě v noci. Manželka Ayeša se za úspěch svého chotě modlila. „Nespala jsem tři noci. Věděla jsem, že to může dokázat, a nepřestávala jsem se za něj modlit,“ řekla.

Olympijského šampiona Nadíma po návratu domů vítaly tisíce fanoušků. Prezident Ásif Alí Zardárí se mu chystá udělit druhé nejvyšší státní vyznamenání. První pákistánský olympijský medailista v atletice se podle médií může těšit také na finanční odměnu ve výši 153 milionů rupií (12,6 milionu korun).

Nadím na Stade de France porazil mimo jiné evropského šampiona Jakuba Vadlejcha. Českému reprezentantovi v mimořádně kvalitní soutěži ani hod dlouhý 88,50 metru nestačil na medaili, skončil o čtyři centimetry čtvrtý.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.