Hlavní obsah

Skandál bobtná. Kanada soupeřky špehuje roky, je to i kaňka na olympijském zlatu

Začalo to bzučícím dronem nad hlavami Novozélanďanek před výkopem olympijského turnaje. Teď se z toho stává jeden z největších skandálů současného fotbalu. Odhaluje se, že kanadska reprezentace dlouhodobě špehuje soupeře při trénincích. Kanaďankám odebrala FIFA na olympiádě šest bodů a jejich počínání vrha stin i senzační zlato na předchozí olympiádě v Tokiu.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Kanadské fotbalistky se radují z gólu na olympiádě 2024.

Článek

„Nespojujte podvádění s brankářkami. Před každým zápasem do noci studuju, jak kopou hráčky penalty v reprezentaci a v klubech. Žádné záběry z dronů se ke mně nedostaly,“ dušuje se na instagramu gólmanka Stephanie Labbeová, která na tokijských hrách v penaltovém rozstřelu proti Švédkám vychytala zlato.

Jenže věřte ve férové způsoby Kanady, když i generální ředitel tamního olympijského výboru David Shoemaker v Paříži přiznal, že „existují informace, které by mohly kanadské zlato pošpinit“.

Je to jeden z dopadů bobtnající aféry, jež v současném mezinárodním fotbale nemá obdoby.

Oč jde?

Před začátkem olympijského turnaje fotbalistek novozélandský tým zjistil, že jejich trénink natáčí dron, který na dálku ovládal jeden z členů kanadského týmu.

Kanadský svaz se omluvil. Hlavní trenérka Bev Priestmanová se nejprve dobrovolně stáhla ze střídačky a záhy ji svaz se dvěma trenérskými kolegy poslal z Francie domů.

Nebyl to jediný trest. V sobotu FIFA oznámila, že trojici trenérů zastavuje na rok činnost ve fotbale. Kanadský svaz musí zaplatit 200 tisíc švýcarských franků, což je asi 5,28 milionu korun. A reprezentaci mezinárodní federace odebrala na olympijském turnaji šest bodů.

Znamená to, že ač Kanaďanky porazily Nový Zéland 2:1, v tabulce aktuálně mají -3 body, což jim enormně komplikuje postup ze skupiny.

A co je horší, interní vyšetřování Kanaďanů rozkrylo, že špionáž je zavedenou metodou fotbalových reprezentací.

„Čím více se dozvídám, tím více mě znepokojuje potenciální dlouhodobá, hluboce zakořeněná kultura systémového podvádění, což je samozřejmě zcela nepřijatelné,“ přiznal výkonný ředitel Kanadského fotbalu Kevin Blue.

Nebyl konkrétní, kdo přesně špehování v reprezentačních týmech nařizuje a kolik o něm ví osob. Přiznal, že se zavrženíhodné metody týkají i mužské reprezentace

„Jsem si vědom pokusu o použití dronu na turnaji Copa América,“ pověděl Blue.

Pochybnosti dopadají i na předchozí roky, do nichž se datuje nebývalý vzestup kanadského fotbalu.

Ženy v Tokiu 2021 ovládly olympijský turnaj. Jejich mužští kolegové se o rok později po 36 letech kvalifikovali na světový šampionát. A před kvalifikačním duelem s Hondurasem dokonce i tehdejší kouč Kanaďanů John Herdman možná nevědomky hovořil o přítomnosti dronů na soupeřově tréninku.

„Dovedu si představit, že v Kanadě spoustu lidí pilotuje drony. A když se u nás objeví tým jako Honduras, jsem si docela jistý, že je zajímá, co se děje na tréninku,“ líčil Herdman, který už střídačku národního týmu opustil.

Nyní se odhaluje, že bezpilotní letoun řídil i člen realizačního týmu Kanady. „O incidentu jsem mluvil se současným trenérem mužů. Poté, co vše zjistil, praktiku odsoudil,“ tvrdí Blue z fotbalového svazu.

Vyšetřování dál pokračuje, FIFA už poprvé úřadovala a ženám udělila flastr, který pocítí. Teoreticky další sankci může vymyslet i Mezinárodní olympijský výbor. Dopingové nálezy i zpětně mění výsledkový listiny a i špehování se řadí k podvodům. Nejasné také zůstává, jak se naloží s kanadskými podvody v mužské kategorii.

Zatím je zřejmé, že kanadské fixlování bylo souvislé, systematické, dlouholeté.

„Dělá se mi špatně od žaludku při pomyšlení, že se mohou zpochybňovat naše výsledky,“ ulevil si Shoemaker z Kanadského olympijského výboru.

Některé zlaté medailistky z Tokia se okamžitě ozvaly, že o špionáži vůbec neměly ponětí. Jistojistě přibydou i reakce současných olympioniček. Celkově se jedná o tajemnou a bezprecedentní kauzu.

Kdo vše o dronech věděl? Kdo je posílal? Kteří členové týmů byli do komplotu zapojeni? Jak se využíval materiál natočený z tréninku soupeřů? A jednalo se o rozsáhlý a řízený podvod, jako je například ruský doping? V klubovém fotbale se občas vyskytnou obvinění ze špionáže, současný skandál se rozvinul v mezinárodní ostudu.

Kanadská média ji rozebírají stejně hojně jako výsledky z pařížských her.

Fotbalové obhájkyně olympijského zlata z Kanady v neděli večer vyzvou v Saint-Etiénne domácí Francouzky. A dění na trávníku nebude jediným tématem pozápasových rozhovorů.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.