Hlavní obsah

Siniaková s Macháčem dosáhli na olympijský vrchol

Aktualizováno

Od čtvrtečního večera věděli, že mají minimálně stříbro, jenže nakonec medaili dodali ten nejcennější punc a záblesk. Ten zlatý. Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč jsou olympijští vítězové ve smíšené čtyřhře, přičemž pro Siniakovou je to druhý triumf pod pěti kruhy. Už před třemi lety vyhrála s Barborou Krejčíkovou (ta teď seděla v publiku) čtyřhru v Tokiu. K nejcennějším medailím i slzám štěstí je dovedlo finálové drama, v němž porazili 6:2, 5:7, 10:8 čínský pár Čang Č'-čen, Wang Sin-jü.

Foto: Edgar Su, Reuters

Zlatí Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč

Článek
Fotogalerie

Paříž (Od našeho zpravodaje) – Byl to další důkaz, jak super tiebreak, který se u čtyřher hraje místo třetího setu, obecně Čechům v Paříži vychází. Dostali se do něj sedmkrát a sedmkrát vyhráli.

Přesně v 21:34 spektákl na majestnáním kurtu Philippea Chartiera započal. Na úvod si oba páry připsaly při vlastním servisu čistou hru, podání se držely i při další rundě. V páté hře se však Čechům podařilo brejknout Čangův servis, následně ukořistit další tři gamy a dovést první set po 23 minutách do vítězného konce. Češi byli téměř bezchybní od základní čáry i sebevědomí na síti, a tak o pauze Číňané zmizeli na pár minut v šatně, aby zkusili něco změnit.

Byla to rázem napínavější bitva. Dvojice nepouštěly servis, publikum ožívalo. Když pak v šestém gamu předvedla Siniaková dva důležité voleje na síti, z hráčské lóže se od trenérů povzbudivě ozvalo: „Výborně hrajete!“ Báječná přetahovaná – hodna olympijského finále – pokračovala. Až za stavu 5:6 – z českého pohledu v nejméně vhodný okamžik – ztratila Siniaková po boji servis a Češi i celý set.

A tak přišel super tiebreak, který vše musel rozlousknout. Číňané se v něm ujali vedení 3:0, Češi ale dotáhli. Siniaková sice udělala dvojchybu, ale pak vystřihla dva báječné míče. Číňané zase odskočili na 8:6, jenže Čang nezvládl doservírovat a Siniaková s Macháčem dokonale duel obrátili. Bylo 22:50 a z nich byli olympijští šampioni.

„Necítím v zápase žádné nervy, protože vždycky musím uhrát balon na druhou stranu a nepřemýšlet. Proto mám rád tyto vypjaté chvíle. Na konci jsme hráli úžasně, dávali jsme samé vítězné míče. Opravdu je těžké vyhrát zlato 10:8 v tiebreaku, asi nám to dojde až za nějakou dobu,“ řekl Macháč.

Po utkání se objali, na pódiu při hymně je přemohl pláč a slzy.

„Měla jsem obrovskou radost. Nečekala jsem, že to bude tak emocionální. Povedlo se mi vyhrát olympiádu podruhé. S tenisem přitom vůbec neslyšíte hymnu, takže tohle je nezapomenutelný zážitek. Asi to na mě všechno dolehlo, že se zlato zopakovalo. Je to krásný pocit,“ uvedla Siniaková.

Dlouho tvořili pár i v soukromém životě, minulý týden ale Siniaková oficiálně potvrdila rozchod. Jenže na kurtu i v zákulisí dál 28letá tenistka a 23letý tenista působí jako přátelé, není to pouhý profesionální vztah. Při rozhovorech se dobírají, špičkují. „Je zajímavé, že na kurtu je showman, přitom se vůbec nesocializuje. Ale na kurtu se předvádí jako malá holka,“ řekla Siniaková o Macháčovi.

Siniaková je protřelou deblistkou, vyhrála devět grandslamů, letos opanovala French Open i Wimbledon, po každé po boku s jinou partnerkou, Američanky Coco Gauffovou a Taylor Townsendovou. Když dostane otázku, v čem je její největší síla, odvětí: „Asi v reflexech na síti. Mám tam dobrý přehled, dokážu zahrát úhly, které jsou občas nečekané.“

To Macháč je v deblu, navzdory tomu, že ho ještě v sobotu čeká útok na bronz v mužské čtyřhře s parťákem Pavláskem, tak trochu novic. Dlouho se mu vyhýbal, až se dal dohromady s Číňanem Čangem – ano, svým finálovým protivníkem – a přišel i této disciplíně na chuť. „Předtím jsem chtěl v deblech vyhrávat a hodně jsem nad tím přemýšlel. Ale s Čangem jdeme na kurt úplně uvolněně. Taky chceme zvítězit, ale panuje mezi námi pohoda, díky které jsem si debl začal užívat.“

Sám vypráví, jak velký rozdíl debl oproti dvouhře je, ať už jde o returny, servisy, či hru na síti. A jak mu pomáhá se zlepšovat.

Teď mu dopomohl i k tomu, aby se mohl chlubit titulem olympijský vítěz. A kdo ví, třeba v sobotu k němu přidá i bronz.

Muchová s Noskovou do finále nepostoupily

A českých tenisových medailí může být ještě více. Karolína Muchová a Linda Nosková sice do finále čtyřhry nepostoupily, ale po dnešní semifinálové porážce s Italkami Sarou Erraniovou a Jasmine Paoliniovou 3:6, 2:6 si zahrají o bronz. Jejich soupeřkami budou Španělky Sara Sorribesová s Cristinou Bucsaovou, jež prohrály s Ruskami v neutrálních barvách Mirrou Andrejevovou a Dianou Šnajderovou 1:6, 2:6.

Muchová s Noskovou se daly v Paříži dohromady po odstoupení zraněné Markéty Vondroušové. Do semifinále se dostaly po třech vybojovaných výhrách, pokaždé duely otáčely a uspěly v super tiebreaku. Proti nasazeným trojkám Erraniové a Paoliniové však již nepříznivý vývoj nezvrátily. Zápas na antukovém kurtu Suzanne Lenglenové prohrály za 68 minut.

Reprezentantky, které zůstaly po čtvrtfinálovém neúspěchu úřadujících šampionek Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové posledními českými zástupkyněmi v ženském deblu, neproměnily ani jeden ze tří brejkbolů. Finalistky letošního Roland Garros Erraniová a Paoliniová naopak všechny tři možnosti na prolomení servisu Češek zužitkovaly.

O první set přišly české hráčky až v závěru, osmou hru ztratily při servisu Muchové. Také ve druhé sadě získaly Erraniová a Paoliniová brejky při podání loňské finalistky Roland Garros. Nejprve uspěly ve třetí a následně i v sedmé hře.

Češky se snažily prohru odvrátit a za stavu 2:5 měly jediné tři brejkboly v utkání. Vedení 40:0 ale k zisku gamu nedotáhly a Erraniová duel doservírovala k postupu.

XXXIII. letní olympijské hry v Paříži:
Tenis:
Smíšená čtyřhra:
Finále:
Siniaková, Macháč (ČR) – Wang Sin-jü, Čang Č'-čen (Čína) 6:2, 5:7, 10:8
Ženy:
Čtyřhra:
Semifinále:
Erraniová, Paoliniová (3-It.) – Muchová, Nosková (ČR) 6:3, 6:2

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.