Hlavní obsah

Silniční závody cyklistů na OH v Paříži pojedou Mathias Vacek a Julia Kopecky

Na olympijských hrách v Paříži budou českou cyklistiku zastupovat v silničních závodech mladí jezdci Mathias Vacek a Julia Kopecky. O jejich nominaci informoval dnes na tiskové konferenci v dějišti mistrovství republiky Jevíčku reprezentační trenér Petr Kaltofen. V rolích náhradníků jsou Pavel Bittner a Kristýna Burlová.

Foto: Michal Červený

Mathias Vacek na archivním snímku

Článek

Dvaadvacetiletý Vacek i devatenáctiletá Kopecky ovládli na republikovém šampionátu čtvrteční časovky. Zatímco Vacek porazil druhého v cíli Josefa Černého o více než dvě minuty, Kopecky zvítězila těsně o sedm sekund před Nikolou Noskovou. V dnešním závodě s hromadným startem potvrdila dobrou formu třetím místem.

„V mužské kategorii to pro nás bylo snazší, silniční komise se jednomyslně shodla na Vackovi. Prvním náhradníkem bude Pavel Bittner díky dlouhodobým výsledkům v elitních závodech. U žen jsme čekali až na dnešní mistrovský závod, ale i po něm jsme se všichni shodli na Julii Kopecky,“ prohlásil Kaltofen.

Již před boji o domácí medaile byl pro něho Vacek, jenž půjde do nedělního silničního závodu v roli obhájce prvenství, prakticky jasnou volbou. O nominaci si člen worldtourové stáje Lidl-Trek řekl vedle jiného výbornými výsledky z posledních týdnů - v etapových závodech Kolem Norska a naposledy Kolem Belgie obsadil celkově čtvrté a druhé místo.

Velký úspěch už má v sezoně na kontě i Kopecky. Koncem května vyhrála jako první česká cyklistka po 35 letech etapový závod Tour de Feminin. Vedle ní a Burlové připadaly do úvahy ještě Tereza Neumanová a Nikola Nosková. Přestože dnes byla Kopecky „až“ třetí, stejně jako v časovce si vedla nejlépe ze zmíněného kvarteta.

Ve francouzské metropoli se oba představí pouze v silničních závodech, v boji s chronometrem si Česko místo na startu nevybojovalo. Pro Vacka by se otevřela možnost jen v případě, že by některá země kvótu nevyužila.

Například ruský cyklista Alexandr Vlasov se v tomto týdnu zřekl možnosti závodit na olympijských hrách, přestože už získal souhlas ke startu jako neutrální sportovec. Prý mu nesedí profil trati pro závod s hromadným startem.