Hlavní obsah

Šilhá, cvičí poslepu, klame jako superman. Paříž okouzlil hoch se slovenskými předky

Nářadí si dlouho ohmatává a pečlivě přeměřuje. Potom si sundá dioptrické brýle, skočí na koně a prakticky poslepu vystřihne bravurní sestavu. „Pořádně nevidím. Všechno cítím rukama,“ vysvětloval gymnasta Stephen Nedoroscik. Mládenec s diagnostikovanou šilhavostí přispěl Američanům k olympijskému bronzu v družstvech a stejnou medaili si odnesl i o víkendu z individuální soutěže.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Gymnasta Stephen Nedoroscik na olympiádě v Paříži

Článek

Co je zač Stephen Nedoroscik? Články s podobnými titulky v posledních dnech publikovala světová média jako The Guardian, The Athletic nebo BBC.

Zámořská NBC jej označuje za Clarka Kenta na koni. Trefné! Také filmová postava dokonale maskovala superschopnosti v běžném životě. Po odložení dioptrických brýlí a civilního šatstva se z něj stal Superman.

Jako z Nedoroscika při cvičení na koni.

Jeho sportovní um je stejně interesantní jako vzhled, životní osud i koníčky – teď není na mysli zdrobnělina gymnastického nářadí, s nímž si náramně rozumí.

Možná ještě podstatná poznámka: Ano, příjmení se vám může zdát povědomé. Gymnastovi prarodiče z otcovy strany pocházeli ze Slovenska, do USA emigrovali z okresu Stará Ľubovňa.

Jejich pětadvacetiletý vnuk vášnivě luští sudoku, nad jedním hlavolamem dovede strávit klidně 45 hodin. Na sociálních sítích se pochlubil, že zvládne za necelých deset sekund vyřešit i Rubikovu kostku. Má bakalářský titul z elektrického inženýrství.

Bez urážky, vypadá jako typický šprt a nerd.

Jenže Nedoroscik od mládí navštěvuje gymnastické tělocvičny. Postupně se vyprofiloval v jednoho z nejšpičkovějších gymnastů v odvětví kůň našíř. Před třemi lety se na něm stal mistrem světa.

„Reprezentuju všechny lidi, kteří nosí brýle,“ vyhlásil v Paříži. „Myslím, že spoustě dětí dodává velikou naději,“ cituje americký server Today oftalmologa Deana Cestariho.

Nedoroscik nemá obvyklou oční vadu jako krátko- nebo dalekozrakost, což lze snadno korigovat nasazením kontaktních čoček. V průběhu zajímavě rozvíjející se kariéry přiznal, že trpí šilhavostí. Další vrozenou vadou je kolobom. Podle expertů lidem s podobným handicapem dělají potíže běžné záležitosti – jako pobyt na slunci nebo střídání odstínů světel.

Proto také Nedoroscik před týmovou soutěží měl dlouho zavřené oči. Soustředěnost? Možná. Nutnost? Rozhodně. Záběry se virálně šířily po sítích. „Úžasné,“ řekl pobaveně i brejloun Nedoroscik.

K dobré náladě měl pádný důvod. Americkému družstvu přispěl k bronzu, ač ho trenéři postavili pouze do jeho špičkové disciplíny. Je to docela obdobné, jako kdybyste místo ve fotbalové sestavě rezervovali frajerovi, který umí jen brilantně kopat penalty.

Risk Američanům vyšel, po 16 letech slavili olympijskou medaili z týmové soutěže. Nedoroscik vystřihl na koni nejhodnotnější výkon z celého týmu, hned ho zasypali jásající kolegové.

„Chtěl jsem se dostat do olympijského týmu, ale věděl jsem, že to bude mít odpůrce,“ líčil pro Washington Post. „Kluci jsou fenomenálně všestranní, já jsem jen fenomenální na koni. Bylo těžké zapadnout do pětičlenného týmu.“

Foto: Amanda Perobelli, Reuters

Gymnasta Stephen Nedoroscik na olympiádě v Paříži

Povzbuzen týmovým úspěchem v sobotu nastoupil do individuálního klání na koni. Pozornější diváci si všimli, jak bez brýlí Nedoroscik mžoural. Před vyhoupnutím na koně si už bez nich se zavřenými očima představoval, jaké pohyby v sestavě udělá.

„Když se objevím na koni, je to o tom, jak cítím nářadí. Brýle by mi uletěly, takže pořádně nevidím, když dělám gymnastiku. Všechno je o rukou, se kterými vše cítím,“ vyprávěl už dřív.

Jakmile dokončil sestavu, hala burácela. V průběžném pořadí se jméno Američana vyskytlo na třetím místě.

„Rozhodně to nebyl nejlepší scénář, když mělo sestavu před sebou ještě pár gymnastů,“ přiznal Nedoroscik. „Kousal jsem si nehty, ale věřil jsem, že moje skóre bylo dostatečně kvalitní.“

Měl recht.

Nedoroscik se udržel na stupních vítězů. O víkendu mu na krk pověsili druhou olympijskou medaili.

Ač není šampion, brýlatého mládence nejen v zámoří pasují na legendu.

Zaslouženě.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.