Hlavní obsah

Šílený krok. Australský reprezentant kvůli účasti na OH podstoupil amputaci

Pro účast na olympiádě jsou sportovci připraveni udělat téměř cokoliv. V případě australského pozemního hokejisty Matta Dawsona to však platí doslovně. Aby totiž mohl hrát v Paříži, nechal si amputovat kus prstu. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Australský pozemní hokejista Matt Dawson

Článek

Třicetiletý Dawson si nedávno zlomil prsteníček pravé ruky a hrozilo, že o hry přijde. Lékaři mu nabídli dvě možnosti. Amputaci, nebo dlouhodobou léčbu. A stříbrný medailista z her v Tokiu 2021 s rozhodnutím neváhal.

„Neměl jsem moc času přemýšlet a žena nechtěla, abych udělal unáhlené rozhodnutí. Ale měl jsem k dispozici všechny dostupné informace týkající se nejen účasti na olympiádě, ale i dopadu na zdraví a fungování v běžném životě,“ uvedl Dawson, kterého čeká třetí olympiáda.

Trenér australské reprezentace Colin Batch hráčovo gesto ocenil. „Zaslouží si uznání, protože je vidět, že o olympiádu opravdu stojí. Nejsem si jistý, že já bych pro něco takového našel dost odvahy,“ uvedl kouč.

Austrálie bude v Paříži obhajovat stříbrné medaile z Tokia, kde ve finále prohrála s Belgií. V základní skupině narazí znovu na Belgii, Indii, Argentinu, Nový Zéland a na Irsko. Do čtvrtfinále postoupí nejlepší čtyři celky.