Hlavní obsah

Šílené zmatky a nepokoje. Úvodní zápas olympiády se po dvouhodinové pauze dohrával bez lidí

Olympiáda ještě oficiálně nezačala, ale už se řeší první skandál. Utkání fotbalového turnaje mezi Argentinci s Maročany se po výtržnostech diváků a šílených zmatcích dohrávalo bezmála dvě hodiny po konci zápasu. Švédský sudí Nyberg na doporučení kolegů u videa dodatečně v šatně odvolal argentinské vyrovnání, už před prázdným stadionem se radovali z vítězství 2:1 Maročané.

Foto: Silvia Izquierdo, ČTK/AP

Zahajovací duel olympijského duelu fotbalistů mezi Argentinou a Marokem se po zmatcích a výtržnostech dohrával bez diváků.

Článek

Kdo neviděl, neuvěří.

Dva dny před slavnostním zahájením her v Paříži se jako obvykle rozehrálo olympijské klání fotbalistů.

V Saint-Étienne nastoupili Argentinci, kteří po vypršení základní hrací doby překvapivě prohrávali proti outsiderům ze severní Afriky 1:2.

Maročané ve druhé půli byli několikrát ošetřováni, ale délka nastavení překvapila snad všechny.

Čtvrt hodina navrch!

Až po vypršení patnáctiminutového nastavení vyvinuli Argentinci drtivý tlak. Za pár vteřin pětkrát vypálili na bránu, dva z pokusů zastavila branková konstrukce a až dorážka záložníka Mediny skončila v síti.

Argentinci jásali, což rozezlilo část publika přející Afričanům. Ve Francii žije početná marocká menšina. Trávník zasypaly odpadky, několik naštvaných fanoušků vtrhlo na hřiště, na stadionu se ozval i dělbuch.

Rozhodčí ihned poslali fotbalisty do kabin a na obrazovkách na stadionu se rozsvítilo: „Zápas je přerušen. Odejděte nejbližším východem.“

Na hřiště vběhli i policejní těžkooděnci.

Očekávalo se, že duel po kontroverzním závěru skončí remízou 2:2.

Fotogalerie

Jenže… Videorozhodčí v nepřehledné smršti dorážek odhalil argentinský ofsajd.

Sudí Nyberg proto bezmála po dvou hodinách donutil oba týmy k návratu na hřiště. Jméno švédského arbitra je českým fandům zřejmě povědomé. Nyberg na jaře zkazil Slavii sporným vyloučením kapitána Holeše odvetné osmifinále proti slavnému AC Milán.

Fotbalisté se krátce rozcvičili a dohráli posledních pár desítek vteřin.

Před vyprázdněným hledištěm už napodruhé Maročané vedení uhájili. A do olympijského turnaje si zapsali tři body.

Na takové zahájení olympiády se dlouho nezapomene.