Hlavní obsah

Šestnáctiletý čtvrtkař málem pohřbil americké naděje ve štafetě

Aktualizováno

V rozbězích štafet na 4×400 metrů na olympijských hrách v Paříži podle očekávání dominovaly Američanky s velkým náskokem. V mužské štafetě ale Američané zariskovali s nasazením šestnáctiletého Quincyho Wilsona a jeho kolegové pak měli co dohánět.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Quincy Wilson (v pozadí) předává štafetový kolík Vernonovi Norwoodovi.

Článek

Americké čtvrtkařky, které na hrách zvítězily sedmkrát v řadě, měly s časem 3:21,44 v rozběhu více než třísekundový náskok. Stavitelé štafety Spojených států mají z čeho vybírat, šest běžkyň zvládlo jeden okruh letos pod 50 sekund. Do rozběhu nasadili Kaylyn Brownovou a Shamier Littleovou, které se v Paříži už podílely na světovém rekordu v mixu, a k nim dvě náhradnice.

V sobotním finále mohou využít Alexis Holmesovou, která se dnes šetřila na večerní finále na individuální čtvrtce, a Sydney McLaughlinovou-Levroneovou. Světová rekordmanka na překážkách je na hladké čtvrtce letos ve světových tabulkách druhá a ve sbírce už má i štafetové zlato z Tokia.

V sobotu se může znovu utkat s Femke Bolovou, protože Nizozemky také postoupily, i když svou největší hvězdu šetřily. Nemají sice tak vyrovnaný tým, ale loni v Budapešti získaly zlato na mistrovství světa. Bolová, která přispěla k triumfu smíšené štafety, může na pařížských hrách přidat už třetí medaili.

Podobnou převahu mají Američané i ve čtvrtkařské štafetě mužů, kde od her v Los Angeles v roce 1984 neuspěli jen dvakrát. V roce 2000 byli diskvalifikováni a o dvanáct let později je senzačně porazila čtveřice z Baham. Teď byli blízko podobné pohromě.

V rozběhu nastoupil na prvním úseku teprve šestnáctiletý Wilson a stal se nejmladším americkým atletem, který se kdy představil na olympijských hrách v mužské kategorii. Předával ale předposlední s velkou ztrátou v čase 47,30.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Druhá polovina mixové štafety Vernon Norwood s Brycem Deadmonem posunula Američany na čtvrté místo a Christopher Bailey, který byl ve středu ve finále šestý, v cílové rovince předstihl Japonce a přece jen vybojoval přímý postup.

Botswana ale byla výrazně rychlejší, a to ještě může ve finále využít vítěze dvoustovky Letsila Teboga, kvůli němuž prezident dnes vyhlásil stání svátek. I Američané ale budou v sobotu podstatně rychlejší s vítězem čtvrtky Quincym Hallem, pomoci jim může i překážkář Rai Benjamin.

Běh na 800 m byl na čtyřech posledních hrách vždy keňskou záležitostí a Emmanuel Wanyonyi, stříbrný z mistrovství světa v Budapešti, nejlepším semifinálovým časem 1:43,32 naznačil, že by to mohlo pokračovat. Překazit to nejspíš mohou Alžířan Džamál Sedžatí, který na Diamantové lize v Monaku zaběhl třetí čas všech dob, a s podporou publika francouzský mistr Evropy Gabriel Tual.

Do finále na 100 metrů překážek postoupila nejlepším časem 12,34 Američanka Alashya Johnsonová. Obhájkyně zlata Jasmine Camachová-Quinnová z Portorika byla jen o setinu pomalejší. V sobotním finále ale nebude dvojnásobná mistryně světa Danielle Williamsová z Jamajky, která po kolizi na páté překážce ztratila kontakt se soupeřkami. Do postupující osmičky se nevešla ani světová rekordmanka Tobi Amusanová z Nigérie.