Hlavní obsah

Šejkové získají i největší sportovní svátek? Olympiáda bude v Kataru, tvrdí Španělé

Katar se dočká i poslední velké sportovní akce, za dvanáct let uspořádá olympijské hry. Alespoň to tvrdí španělská média s odkazem na důvěryhodné zdroje. Letos se sportovní elita sejde v Paříži, za čtyři roky v Los Angeles, v roce 2032 v australském Brisbane.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bohatý Katar už hostil předloňské mistrovství světa ve fotbale, uspořádal nepříliš navštěvovaný světový šampionát v atletice, mistrovství světa v judu, cyklistice i házené, letos se tam sjeli nejlepší plavci, za tři roky bude hostit MS basketbalistů… Zdálo se jen otázkou času, kdy ohlásí zájem také o olympijské hry.

V dubnu oznámil, že by se chtěl ucházet o hry v roce 2036, podle šéfa Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha ale zájem projevil dvojciferný počet zájemců. Podle webu Inside the Games mezi nimi bylo i Německo, Španělsko, Indonésie, Chile či Saúdská Arábie.

Kvůli ušetření nákladů kandidátů už neprobíhá klasická několikakolová volba jako v minulosti, ale Mezinárodní olympijský výbor vybere preferovaného adepta, s nímž pak vede finální diskuse.

A podle španělského sportovního webu Relevo už je pro členy Mezinárodního olympijského výboru jasnou volbou Dauhá, které má vybudovanou špičkovou sportovní infrastrukturu i dostatek financí na výstavbu dalších sportovišť. Jednalo by se o historicky první olympijské hry na Blízkém východě.

Obavy ale panují z menšího zájmu Katařanů o sport a zejména z klimatických podmínek. Však fotbalisté hráli o světový titul na přelomu listopadu a prosince, i atleti závodili nezvykle pozdě v říjnu.

Hry na podzim?

Je tak vysoce pravděpodobné, že i olympiáda by se musela konat nejdříve v podzimních měsících, což Bach už v minulosti s ohledem na stoupající teploty po celém světě připustil.

Obvykle se vybíralo pořadatelské město se sedmiletým předstihem, v posledních letech ale bývá interval delší. Oficiální verdikt by měl MOV vynést nejdříve za dva roky po zimních olympijských hrách v Miláně a Cortině d’Ampezzo.