Hlavní obsah

Šéf českých tenistů: Ještě jedna medaile by tomu slušela, ale Báře došla šťáva

Sport, jehož byl v Paříži šéfem výpravy a jehož je i svazovým místopředsedou, zajistil Česku dosud jediné letošní olympijské zlato. Nicméně Petru Pálovi po celkovém vystoupení českých tenistek a tenistů chybí ještě jedna medaile. „Ta by tomu slušela.“

Foto: Profimedia.cz

Petr Pála s Barborou Krejčíkovou při loňském semifinále Billie Jean King Cupu

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) – Je to sport, který od olympiády v Londýně Česku vždy nějakou medaili zajistí. A tenis to zásluhou zlatého dua Siniaková, Macháč splnil i letos. K tomu přidává dvě čtvrtá místa deblových párů. „Někde tajně vzadu jsem doufal, že bychom mohli mít dvě medaile,“ řekl Pála.

Jak hodnotíte olympijské vystoupení českých tenistek a tenistů?

Zlatá medaile z mixu je absolutně skvělý výsledek, a že k ní máme dvě čtvrtá místa, je drsné. Dřív se nám zápasy o bronz dařilo vyhrávat, teď máme dvě porážky. Že se kluci dostali do semifinále, je velký úspěch. A holky, které čtyřhry moc nehrají a hrály spolu poprvé, zvládly vítězně tři zápasy. Pak dostaly dvakrát lekci od týmů, které jsou sehrané, což bylo hrozně znát. Dojely na to, že debla nehrají, byla na nich vidět nezkušenost. Linda i Kája mají všechny údery lepší než Španělky, ale ty věděly, kde mají stát a kam to mají hrát. To byl největší rozdíl. Ještě jedna medaile by tomu slušela.

Ovšem oba debly od ní zůstaly vzdáleny.

Ta největší šance byla u Báry Krejčíkové, které ale kvůli náročnému programu – a nebyla na tomto turnaji sama – úplně došla šťáva, což ovlivnilo dvouhru i čtyřhru. Byla obrovská možnost získat medaili s Katkou Siniakovou v deblu, ale Bára neměla vůbec sílu. Mohlo to být ještě lepší, protože jsem ještě v jednu medaili doufal.

Právě Krejčíková téma náročného programu otevřela. Neměl by se na olympiádě změnit?

Ano, pořadatelé chtějí, aby všichni hráli co nejvíc soutěží. Tady byla pro všechny smůla, že v sobotu, první den, pršelo. Kdyby pršelo o tři dny později, nebyl by to žádný problém. Stejně by měl mít turnaj o dva hrací dny víc, protože podmínky za čtyři roky v Los Angeles a pak v Brisbane mohou být podobné. A vidím, jak na olympiádách jedou všichni až do konce. Djokovič v Tokiu hrál taky úplně vyčerpaný, což je hráč, který hodně vydrží. Hráči jsou unavení. Ale je to otázka na olympijskou komisi a obě túry WTA a ATP, aby se na programu domluvily.

Jak?

Osobně si myslím, že by bylo snazší začít dva dny před zahájením olympiády, aby se hrálo třeba od středy. V pátek by bylo volno, všichni by se dali dohromady a mohli by hrát dvě možná i tři soutěže. Ale to by se skutečně všichni museli domluvit, aby nebyly jiné turnaje. Je to totiž i otázka bodů – dřív za olympiádu byly, teď ne. Když máte úspěch na olympiádě, můžete strašně moc získat, ale přijdete o turnaj předtím a potom. Nemáte body, a ještě absolvujete drsný program. Organizace by se nad tím měly zamyslet a vyjít si vstříc, protože účast tady byla úžasná a všichni by chtěli hrát.

Co říct k vystoupení zlatého mixu Siniaková, Macháč?

Zvládli to na jedničku. V první třech kolech hráli proti třem vynikajícím singlistům: Zverevovi, Nišikorimu a Augeru-Aliassimeovi. V úvodu finále měli navrch, takže jsem myslel, že průběh bude klidnější, ale nakonec vyhráli za minutu dvanáct. Olympiáda je jednou za čtyři roky, je to velký turnaj. A atmosféra na centrkurtu i na ostatních kurtech byla úžasná. Čeští fanoušci nás celou dobu skvěle podporovali, což taky pomohlo.

Potvrdil tenis své výjimečné postavení v rámci českého sportu?

Potvrdil. Někde tajně vzadu jsem doufal, že bychom mohli mít dvě medaile. Ale i jedna je strašně ceněná.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.