Hlavní obsah

Super den, líčí Seemanová. Teď už na parádní disciplínu, začne s nadhledem

Aktualizováno

Parádní výkon z rozplaveb zopakovat nedokázala, přesto je spokojená. Nejlepší česká plavkyně Barbora Seemanová v semifinále na trati 100 m motýlek zapsala čas 57,64, za vlastním českým rekordem z dopoledne tak zaostala o čtrnáct setin a skončila celkově jedenáctá. „Super den, hezký a pozitivní start do olympiády,“ hlásí. Její královská disciplína na olympijských hrách v Paříži totiž teprve přijde.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Česká plavkyně Barbora Seemanová na olympiádě v Paříži

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – Už samotný postup 24leté pražské rodačky do semifinále na její doplňkové disciplíně v tak výborném čase byl příjemným překvapením. I ve večerním závodě se Seemanové povedl start, zapsala třetí nejlepší reakci. Na první obrátce držela pátou pozici a bojovala o postup, v závěru se však propadla na šesté místo.

„Těší mě, že jsem si mohla zažít atmosféru, což je pro mě důležité. To byl hlavní cíl, proč jsem na stovce startovala,“ podotýká.

Prostředí La Défense Areny si česká jednička pochvaluje. „Pár metrů od vás řve a duní tribuna. I když máte sluchátka, stejně diváky slyšíte. I v tomhle smyslu určitě zážitek,“ popisuje. Na postup do finále by potřebovala zaplavat čas 56,93, tedy ještě téměř o šest desetin rychleji než při dopoledním vylepšení českého rekordu.

V semifinále zazářila Američanka Gretchen Walschová časem 55,38 nový olympijský rekord, přičemž za vlastním světovým rekordem zaostala o dvě desetiny.

Hlavní disciplínou Seemanové je kraulařská dvoustovka, kde jí v letošních světových tabulkách patří sedmé místo. Průběžně třetí Kanaďanka Summer McIntoshová a šestá Američanka Katie Ledecká však disciplínu v Paříži vynechávají.

Rozplavba je v plánu už po nedělním poledni. „Vezmu ji trochu s nadhledem. Pohlídám si, jak budu nasazená, abych závod neprokaučovala. Případné večerní semifinále už pojedu rozhodně naplno,“ zdůrazňuje.

Člověk by řekl, že sobotní výsledky naznačují, že je Seemanová v dobré formě. Sama však motýlkovou stovku nebere jako orientační. „Ale člověk dostane trochu sebevědomí. Myslím, že i bez motýlka byla forma poslední měsíce slušná,“ dodává.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.