Hlavní obsah

Sedmdesát tisíc bezdomovců? Děláme dost, ale nestačí to, varuje starostka před olympiádou

Do příštích letních olympijských her zbývají ještě téměř čtyři roky, což ale nemusí být dostatek času pro vyřešení palčivého problému, který Los Angeles dlouhodobě trápí. Desetitisíce lidí bez domova v ulicích největšího kalifornského města jsou podle starostky města Karen Bassové prioritou směrem k hrám, které se do LA vrátí po 44 letech.

Foto: Profimedia.cz

Stany bezdomovců lemují ulice Los Angeles.

Článek

Kdo někdy v posledních letech šel například v oblasti proslulého Hollywoodského chodníku slávy, nemohl minout množství lidí ve stanech či jen pod dekami s nákupními košíky, v nichž měli veškerý svůj majetek. Počet bezdomovců ve městě se odhaduje na 70 000.

„Musíme udělat vše pro to, abychom bezdomovectví na ulici vymýtili, i když už jsme hodně udělali,“ prohlásila Bassová na stanici CNBC. Pochlubila se, že město už učinilo určité pokroky a po dlouhých letech snížilo počet lidí bez domova o deset procent. Stále to ale zdaleka nestačí. Ani zhruba 18 000 bytů, které by měly být k dispozici v následujících letech.

„Musíme dělat ještě víc, je třeba postavit velkokapacitní azylové domy,“ předsevzala si starostka, která při slavnostním zakončení v Paříži převzala olympijskou vlajku pro hostitele dalších her.

Už dříve ale odmítla, že by bezdomovce odvážely autobusy mimo město, jako se to dělo v některých favelách při hrách v Rio de Janeiru a v menším měřítku i letos v Paříži.

Další výzvou, která město čeká, je doprava. Mnohaproudé silnice jsou každý den plné aut i v běžném provozu, natož během olympijských her. Bassové výrok o dopravě bez aut během her vzbudil značný údiv, proto ho později korigovala.

„Naším plánem je cestovat na sportoviště hromadnou dopravou. Potřebujeme 3000 autobusů, stejné množství řidičů a parkovacích míst,“ vyčíslila. Čerpat chce i ze zkušeností z her v Los Angeles v roce 1984, jenže od té doby doprava výrazně zhoustla. A tak chce starostka navázat na covidové období a práci na dálku u profesí, kde to je možné.

Los Angeles slibuje, že poprvé v historii nebude kvůli hrám budovat žádné permanentní sportoviště. Například vodní slalomáři tak ale budou závodit ve více než 2000 kilometrů vzdálené Oklahomě, veslaři si budou muset vystačit s dráhou měřící 1500 m místo obvyklých dvou kilometrů.