Hlavní obsah

Schůzka, dopis a slova o skandálu. V české cyklistice to před olympiádou dál vře

Když plénum Českého olympijského výboru (ČOV) schvalovalo sportovce pro blížící se olympiádu v Paříži, figurovalo na seznamu jméno bikerky Adély Holubové. S rozhodnutím cyklistického svazu o nominaci ale stále nesouhlasí jiná závodnice Jitka Čábelická se svým manželem (a manažerem v jedné osobě) Petrem. Čábelický poslal předsedovi ČOV Jiřímu Kejvalovi dopis, v němž žádá o narovnání situace a píše například o střetu se zásadami fair play. Původem sporu jsou podle něj „skandálně změněná nominační kritéria “.

Foto: Profimedia.cz

Jitka Čábelická před startem závodu Světového poháru ve Val di Sole.

Článek

Kejval a Čábelický se v minulých dnech sešli. „Schůzka trvala asi hodinu. Rozumím, že je pro ně nepříjemné, když se Jitka Čábelická nekvalifikovala, ale návrh podle zásad nominace, charty a našich stanov dává svaz,“ popisuje Kejval.

Jde o to, že reprezentace horských kol vyhlásila nominační kritéria loni v listopadu. Podle nich musela bikerka v elitní kategorii skončit do 28. místa na závodech Světového poháru nebo mistrovství Evropy nebo do 6. místa v kategorii do 23 let. Následně se měla ještě posoudit vzájemná výkonnost na Českém poháru.

O místenku v Paříži usilovaly Čábelická, Holubová, která se nakonec na olympiádě představí, a Patricie Srnská. Po posledním SP před uzavřením nominace měla Čábelická zaznamenané v elitě 27. místo na SP a 21. na mistrovství Evropy v elitní kategorii. Holubová 8. příčku na SP do 23 let a Srnská 13. ve stejně věkové kategorii. Obě mladší závodnice ME nedokončily.

Následně svaz informoval, že s ohledem na vyrovnanost bikerek a absenci výraznějšího mezinárodního výsledku rozhodne Trenérská rada až po závodě Českého poháru v Bedřichově. Tam vládla Holubová, zatímco Čábelická kvůli zdravotním problémům před závodem a technickým během něj nedokončila. Sečteno a podrženo, na hry jede Holubová a Čábelická je v pozici první náhradnice.

Spor se táhne už přibližně měsíc. Čábelická obvinila svaz z podrazu, protože původní kritéria splnila hned ve dvou bodech. „Jitce Čábelické se ani jednou nepodařilo v přímé konfrontaci porazit své soupeřky. S ohledem na výsledky vzájemných soubojů, ale i pozici Adély Holubové v absolutní světové špičce kategorie U23 a její umístění v závodech SP XCO 2024 na 8. 13. a 17. místě reprezentační trenér a Trenérská rada ve shodě navrhli Komisi MTB výše uvedenou nominaci v kategorii žen,“ uvedl reprezentační trenér Viktor Zapletal. Má jít o komplexní posouzení všech výše zmíněných bodů a fakt, že v předešlých domácích kláních zvítězila v Městě Touškov Holubová a na Zadově Srnská.

Čábelický se tak obrátil na vedení ČOV a po schůzce s Kejvalem mu ještě napsal dopis, který má redakce Sport.cz k dispozici.

„Zveřejněná a zcela jasně dána kritéria byla v čase skandálně změněna, a to až dne 29. 5. 2024 – v době, kdy bylo jasné, že nikdo další, mimo závodnici Jitku Čábelickou, nemůže první dva body těchto kritérií splnit. Změna je v přímém střetu zásad fair play – hlavní myšlenkou olympijských her. Platnost celého kodexu fair play by měla být vyžadována nejen v období her, ale sportovce by měla provázet neustále. Sportovní sdružení, svazy by měly vždy dbát na dodržování pravidel, a to bez výhrad, protože pokud je nebudeme respektovat, nedokážeme udržet korektní vztahy a celé svazy přestávají dávat smysl,“ uvádí.

A dodává: „Každý si může uznávat jiné hodnoty, chovat se dle libosti a začít rozhodovat dle svých sympatií nebo antipatií. V tomto prostředí není možné vychovávat mladé talenty, dělat z nich dobré sportovce, a především čestné lidi ochotné bojovat za pravdu a morální hodnoty i v běžném životě. Sami potřebujeme jít příkladem, protože pokud tyto hodnoty nebudeme ctít, nemůžeme jejich uctívání vyžadovat ani po nikom dalším.“

Na Kejvala rovněž apeluje, aby pomohl narovnat situaci a v souladu s morálními hodnotami bránit spravedlivé nominace. „Profesionální kariéra sportovce je krátká na to, aby v ní čelil osobním křivdám,“ tvrdí.

Kejval zdůrazňuje, že i když je předsedou ČOV, není schopen určit, kdo na olympiádu pojede. Na dopis prý reagovat nebude.

„Sešli jsme se osobně, všechno jsem mu vysvětlil. Je mi to nepříjemné nejen vůči jeho manželce, ale i vůči nominované slečně. Je to sport, za nominaci zodpovídá trenér na svazu cyklistiky. Ten nese odpovědnost a jen čas ukáže, zda bylo rozhodnutí správné. Čábelický předal věc panu ombudsmanovi, který nás s výsledky jistě seznámí,“ komentuje Kejval.

Zatímco Čábelická mluví o „házení klacků pod nohy“, její manžel a manažer o „podivných potřebách změnit pravidla, když se nominuje ‚nesprávná‘ závodnice“.

Každopádně nominaci Holubové spolu s dalšími 110 sportovci schválilo v pondělí plénum ČOV, jmenovité přihlášky na hry se odesílají za týden.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.