Hlavní obsah

Rýsuje se nečekaný útok na medaili. Češka je mezi nejlepšími a vyhrát může kdokoliv

Aktualizováno

Trochu stranou od hlavního pařížského dění se rýsuje velký český olympijský úspěch. O cenné kovy ve třídě iQFoil pojede 23letá windsurfařka Kateřina Švíková, která skončila v základní části pátá a bezpečně proklouzla do finálových jízd. „Každá z nás může vyhrát,“ hlásí.

Kateřina Švíková pojede v Marseille čtvrtfinále.Video: Český svaz jachtingu

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Domovem jachtingu se na olympiádě stalo město Marseille. A závody v jihofrancouzské metropoli můžou Česku, možná trochu nečekaně, přinést obrovský úspěch.

Švíková se na své první hry probojovala až z tzv. Regaty poslední naděje, kde o místo bojovala mimo jiné se svou sestrou. Zatím si vede parádně a v pátek ji čeká zřejmě největší den dosavadního průběhu kariéry.

„Holky od čtvrtého do desátého místa jedou proti sobě čtvrtfinále a dvě nejlepší postupují do semifinále. Tam se k nim připojí druhá a třetí z kvalifikace a zase první dvě jdou do finále a boje o medaile,“ líčí rodačka z Prahy. Rozdíly z dosavadního průběhu soutěže se mažou. „Jedná se o rozjížďky, kde i desátá může získat zlato,“ vysvětluje Švíková.

Před čtvrtečním veledůležitým programem prý byla v pohodě. „Neměla jsem vůbec žádné nervy,“ líčí. Zadařilo se jí zejména v poslední rozjížďce. „Špatně jsem vystartovala, ale nevzdala se. Koukla jsem se, jak fouká, a řekla si, že bude lepší jet rovně po bójce. Měla jsem možná trochu štěstí,“ dodává.

Start čtvrtfinále je naplánován krátce po páteční 14. hodně. Je ale jasné, že windsurfing je sport extrémně závislý na počasí.

„Závod je celkově velmi těžký. Uvidíme vůbec, v kolik bude start,“ přemítá Švíková. Každopádně plán na následující hodiny má daný. „Pořádně se vyspím a najím. Musím zregenerovat. Čtvrtek byl náročný, byly jsme asi šest hodin na vodě plus je v Marseille extrémní vedro,“ doplňuje žena, která může přidat jedno z nejlepších českých umístěné na pařížské olympiádě.

A kdo ví, třeba z toho bude nečekaná medaile.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.